ΤΟ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ Η ΤΗΝΟΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΡΥΣΙΩΤΙΣΣΑΣ
Τον Δεκαπενταύγουστο η Τήνος προσελκύει πολλούς ευλαβείς τη Παναγίας, τόσο Ορθοδόξους, όσο και Καθολικούς.
Είναι η ημέρα που τελούνται τα δύο μεγάλα πανηγύρια της Κοίμησης και Μετάστασης της Παναγίας στο Πανελλήνιο Ίδρυμα της Ευαγγελίστριας στη Χώρα της Τήνου και στο Θεομητορικό Ιερό Προσκύνημα της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου στο Βρυσί
Το Θαύμα της Ευρέσεως της εικόνας της Παναγίας της Βρυσιώτισσας.
Την εποχή που γίνονταν συχνά επιδρομές πειρατών στο νησί, οι ευσεβείς Τήνιοι φρόντιζαν ώστε τα πολύτιμα και ιερά αντικείμενα να κρύβονται σε σημεία που να μην μπορούν να βρουν οι πειρατές, για να μην τα κλέψουν ή ασελγήσουν σε αυτά. Κατά τον 17ο αιώνα η Θεοτόκος εμφανίζεται στο όνειρο της Καθολικής Μοναχής και της ζητάει να ζητήσει από τον εφημέριο να ξεθάψει την εικόνα της, αφού πρώτα της υποδεικνύει το σημείο. Η Μοναχή αμέσως την επόμενη ημέρα ενημερώνει τον εφημέριο του χωριού, ο οποίος την αποπέμπει, χαρακτηρίζοντας την Μοναχή φαντασμένη. Το ίδιο όνειρο το είδε και δεύτερη και Τρίτη φορά ενημερώνοντας τον εφημέριο διαρκώς.
Ο εφημέριος μετά από ωριμότερη σκέψη ζητά την συμβουλή του επίσκοπου ο οποίος του υποδεικνύει να το κάνει. Την επόμενη μέρα φτάνουν στο σημείο μαζί με της εργάτες, η Μοναχή της υποδεικνύει το σημείο και σχεδόν αμέσως ανασύρουν την εικόνα.
Περιχαρής μεταφέρουν την θαυματουργή εικόνα στον Ταραμπάδο και εκτελούν δέηση της την Θεοτόκο. Την επόμενη μέρα η εικόνα ήταν άφαντη. Ψάχνοντας να βρουν που ήταν την βρήκαν πίσω στο σημείο που την ανέσυραν. Θεώρησαν ότι ενδεχομένως κάποιος κακόβουλος μπορεί να την πήρε και το ίδιο βράδυ που την έβαλαν στην εκκλησία, την κλειδώνουν προσεκτικά. Την επομένη μέρα συνέβη πάλι το ίδιο φαινόμενο και την μεθεπομένη ξανά το ίδιο. Οι κάτοικοι του χωριού τότε θεώρησαν ότι ήταν θεία προσταγή να δημιουργηθεί εκκλησία στο σημείο που βρέθηκε. Έτσι με προσφορές από τα γύρω καθολικά χωριά κτίστηκε τελικά η εκκλησία της Παναγίας του Βρυσιού.
Το θαύμα της ευρέσεως της εικόνας της Παναγίας της Ευαγγελίστριας
Οι πιστοί προσβλέπουν σε ένα θαύμα, μια ανώτερη επέμβαση της Μεγαλόχαρης για να πραγματωθεί η ελπίδα τους. Σε ένα θαύμα σαν αυτό που συνέβη το 1823 και εντοπίστηκε η σπάνια εικόνα, μόλις δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της Επανάστασης.
Η παράδοση θέλει τον εντοπισμό της εικόνας να αποδίδεται στο όραμα μιας μοναχής. Το 1822 η αδελφή Πελαγία από την Ιερά Μονή Κεχροβουνίου είδε την Παναγία να της ζητά να βρει μια θαυματουργή εικόνα που ήταν χρόνια θαμμένη στη γη. Λέγεται ότι είδε τρεις Κυριακές το ίδιο όνειρο και παρακίνησε τον Μητροπολίτη της Τήνου Γαβριήλ να οργανώσει ανασκαφές στον αγρό του Αντωνίου Δοξαρά, στη Χώρα.
Οι πιστοί ανταποκρίθηκαν και στις αρχές Σεπτεμβρίου 1822 ξεκίνησαν οι ανασκαφές κατά τις οποίες ήρθαν στο φως τα ερείπια παλαιού ναού του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Εικόνα δεν βρέθηκε και οι εργασίες σταμάτησαν προσωρινά. Όμως άρχισαν και πάλι λίγους μήνες αργότερα και στις 30 Ιανουαρίου 1823 η αξίνα του εργάτη Δημήτριου Βλάσσι από τον Φαλατάδο σπάει στα δύο την εικόνα ανάμεσα στη Θεοτόκο και τον Αρχάγγελο….
Εντυπωσιακή η ομοιότητα, αξίζει να αξιοποιηθεί !