ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΗΝΟΥ

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΗΝΟΥ

Το απόγευμα της Πέμπτης 4 Οκτωβρίου 2018 πανηγύρισε  ο Μοναστηριακός Ναός του Αγίου Φραγκίσκου  στην περιοχή Μέση της Τήνου. Τελέστηκε Αρχιερατική πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπό μας και συλλειτούργησαν μαζί του: ο υπεύθυνος του Ναού π. Φραγκίσκος Βιδάλης, ο Εφημέριος της ποιμαντικής ενότητας Κάμπου π. Ιωάννης Σκλάβος, και οι Ιησουίτες Πατέρες Δημήτριος Δαλέζιος και Θεόδωρος Κοντίδης.

Στην αρχή της Θείας Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος υποδέχτηκε την σεβαστή αδελφή Επαρχιακή του μοναχικού Τάγματος των «Δούλων του Κυρίου και της Αειπαρθένου Μαρίας» και τις  τρεις  αδελφές του τάγματος που θα δημιουργήσουν στην Τήνο την πρώτη τους μοναχική κοινότητα, μετά από πρόσκλησή μας. Η παρούσα Εκκλησία υποδέχθηκε τις αδελφές με ένα θερμό χειροκρότημα.

Στη συνέχεια ζήτησε από την Εκκλησία να προσευχηθεί: για τον Άγιο Πατέρα τον Πάπα Φραγκίσκος, ο οποίος είναι ένας άλλος σύγχρονος Φραγκίσκος, τόσο πολύτιμος για την εποχή μας, για τον  Επίσκοπο πρώην Σύρου, Σεβασμιότατο π. Φραγκίσκο Παπαμανώλη, τέως Επίσκοπο Σύρου, Θήρας και Κρήτης  και  για το Γενικό Βικάριο της Αρχιεπισκοπής μας π. Φραγκίσκο Βιδάλη.

Ο Ναός ήταν πλήρης ευλαβών του Αγίου Φραγκίσκου που έφθασαν από πολλά σημεία της Τήνου για να ζητήσουν τις ικεσίες του Αγίου.               

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου μίλησε στην Εκκλησία ο Αρχιεπίσκοπος και είπε:

Σήμερα γιορτάζουμε έναν από τους πιο γνωστούς αγίους του χριστιανικού κόσμου και όχι μόνο.

Ο Φραγκίσκος της Ασίζης χρησιμοποίησε στον εαυτό του τα αισθήματα του Υιού του Θεού  σε τέτοιο βαθμό που  θεωρήθηκε άλλος Χριστός: υπήρξε αληθινά  μια ζωντανή εικόνα του Χριστού. Ονομάστηκε επίσης «αδελφός του Χριστού». Το ιδεώδες για κείνον ήταν να είναι όπως ο Χριστός.

Τι μπορεί όμως σήμερα να μας διδάξει ο Άγιος Φραγκίσκος τη στιγμή που στην  Εκκλησία χθες άρχισε η Σύνοδος των Επισκόπων που ονομάζεται και Σύνοδος των νέων, εφόσον θα μελετήσει το θέμα: οι νέοι, η πίστη και η διάκριση της κλήσης»;

Πριν απ’ όλα μας διδάσκει να είμαστε ερωτευμένοι με τον Ιησού Χριστό εσταυρωμένο. Η πνευματική και ηθική μεταστροφή του Φραγκίσκου της Ασίζης, υιού ενός πλούσιου, άρχισε  με τη συνάντηση του με τον Εσταυρωμένο  στο Εκκλησάκι του Αγίου Δαμιανού. Εκεί ο Κύριος τρεις φορές του επανέλαβε:  «Φραγκίσκε πήγαινε  να επισκευάσεις  την Εκκλησία μου που καταρρέει». Η πορεία του Φραγκίσκου ξεκινά λοιπόν από τη ματιά και τα λόγια του Ιησού πάω στο σταυρό. Ο Εσταυρωμένος τον κοίταξε και ο Φραγκίσκος αισθάνθηκε την έλξη  να τον αγαπήσει.  Ο εσταυρωμένος Ιησούς δεν εμφανίστηκε νεκρός αλλά ζωντανός. Ο Ιησούς δεν έχει κλειστά τα μάτια, αλλά ανοιχτά, ορθάνοιχτα:  μια ματιά  που μιλά στην καρδιά. Ο Φραγκίσκος κατάβαλε αμέσως το έργο που τον στέλνει να επιτελέσει  από αγάπη για Εκείνον.

Γνωρίζουμε ότι ο Άγιος Φραγκίσκος  άρχισε να ανακαινίζει  το εκκλησάκι αλλά η ανακαίνιση αυτή συμβόλιζε  τη δραματική κατάσταση της Εκκλησίας εκείνης της περιόδου.Η πίστη των πιστών ήταν επιφανειακή, χωρίς βαθιές ρίζες δεν κατάφερνε να μεταμορφώσει τη ζωή τους. Ο κλήρος  ήταν λίγο ζηλωτής  και η αγάπη για τους φτωχούς  είχε ψυχραθείΗ εσωτερική καταστροφή της Εκκλησίας  έφερνε και μία περίεργη κατάσταση στην ενότητά της, με τη γέννηση  αιρετικών κινημάτων . Ο οίκος του Κυρίου κινδύνευε να καταστραφεί.

Στην πραγματικότητα ο Εσταυρωμένος κάλεσε το Φραγκίσκο όχι μόνο  σε μία χειρονακτική εργασία, να ανακαινίσει το εκκλησάκι του Αγίου Δαμιανού  που ήταν κατασκευασμένο από πέτρες  αλλά να εκπληρώσει στην όλη Εκκλησία  ένα πιο σημαντικό έργο, δηλαδή να ανακαινίσει πνευματικά  και ηθικά την ΕκκλησίαΑυτό έγινε  από τη στιγμή που ο Φραγκίσκος εγκατέλειψε την πρώτη του ζωή και ασχολήθηκε με το κήρυγμα,  δημιουργώντας  πνευματικά κινήματα, μεταξύ των οποίων το μοναχικό τάγματα των αδελφών Κλαρισσών της Αγίας Κλάρας.

Τι τελικά  κατέστησε  αποτελεσματικό τον Άγιο Φραγκίσκο  στο ανακαινιστικό έργο  της Εκκλησίας; Δεν μπορούμε παρά να απαντήσουμε ως εξής: Το ότι ήταν ερωτευμένος με το Χριστό, το ότι τον ακολούθησε , το ότι συμμερίστηκε  τη ζωή του πάσχοντα Δούλου, κάνοντας δικό του το «ζυγό» του Ιησού.

Από το Ευαγγέλιο ακούσαμε  αυτά τα λόγια: «Ελάτε σε μένα  όλοι εσείς που είστε κουρασμένοι και καταπιεσμένοι και εγώ θα σας ξεκουράσω. Σηκώστε πάνω σας το ζυγό μου και  μάθετε από μένα  ότι είμαι πράος και ταπεινός στην καρδιά» (Mt 11, 28-29). Ο Άγιος Φραγκίσκος κατάφερε  να ανακαινίσει την Εκκλησία  διότι πήρε πάνω του  το «ζυγό» του Χριστού, δηλαδή την αγάπη του. Όποιος ζει την αγάπη του Χριστού , την πιο μεγάλη αγάπη, αυτή του σταυρού, γίνεται ένας με τον Εσταυρωμένο, Ο Θεός Πατέρας που πλημμύρισε την Εκκλησία του με το  Πνεύμα του, που ανακαινίζει τα πάντα, γίνεται με τη σειρά της ικανή να ανακαινίσει τα πράγματα  και τους ανθρώπους. Ο Άγιος Φραγκίσκος  ήταν ερωτευμένος με το Χριστό  ανέλαβε να επισκευάσει την ηθικά ερειπωμένη Εκκλησία. Το έργο αυτό το επιτέλεσε  ωθούμενος από το Άγιο Πνεύμα.

Σε μας που από χθες συμμετέχουμε νοερά και με την προσευχή μας στη Σύνοδο των Επισκόπων στη Ρώμη για τους νέους με κύριο θέμα: «οι νέοι, η πίστη και η διάκριση της κλήσης», ο Άγιος Φραγκίσκος  μας διδάσκει  να γίνουμε οικοδόμοι  του πνευματικού οικοδομήματος που είναι η Εκκλησία. Σκοπός της Συνόδου των Επισκόπων, που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στη Ρώμη, θα μας βοηθήσει να μάθουμε να συνοδεύομε τους νέους,  να αναγνωρίσουμε  την κλήση τους, τη χαρά τους και μαζί τους να είμαστε οικοδόμοι της Εκκλησίας. Όχι την Εκκλησία  Ναό, που είναι οικοδομημένη από υλικές πέτρες, αλλά  την Εκκλησία λαό που είναι χτισμένος από πέτρες πνευματικές. Αυτές οι πέτρες  είναι  η κάθε μια σας και ο καθένας μας, άλλος ένα λιθαράκι άλλος μία μεγαλύτερη πέτρα και άλλος κάποιος ογκόλιθος, που όμως όλες αυτές οι πέτρες, ανεξάρτητα από το μέγεθος τους, είναι εξ ίσου χρήσιμες και απαραίτητες.

Οι νέοι δεν πρέπει να μένουν με τα χέρια δεμένα παρακολουθώντας τους άλλους που οικοδομούν την Εκκλησία αλλά να δεσμευθούν να οικοδομήσουν μαζί μας ένα κόσμο αδελφωμένο, δίκαιο και ειρηνικό. Σαυτή την τέλεση της Ευχαριστίαςας ευχαριστήσουμε το Θεό  που μας έδωσε τον  Άγιο Φραγκίσκο  ως θαυμάσιο παράδειγμα  αγάπης προς τη δημιουργία και τα δημιουργήματαΑς το δοξάσουμε τον Κύριο που μας έδωσε ένα Πάπα Φραγκίσκο που είναι μια όμορφη συνέχεια του Αγίου Φραγκίσκου, που πιστά ακολουθεί το παράδειγμα του και με την πίστη του και την όλη ζωή του ανακαινίζει πραγματικά την Εκκλησία του Χριστού. Αμήν.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο  στο προαύλιο του Ναού υπήρχε κέρασμα από τον εορτάζοντα Φραγκίσκο Αμοιραλή.

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 18 Ιουλίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου