Το ισχυρό όπλο του ροδαρίου εναντίον του δαιμονίου
Το ιερό ροδάριο είναι ένα ισχυρό όπλο εναντίον του διαβόλου. Τόσο ισχυρό ώστε όταν κάποιος το απαγγέλλει με θέρμη και ευλάβεια ο διάβολος βγάζει κραυγές, υποφέρει και νικιέται.
Αυτό το γνωρίζει καλά ο μοναχός Paolo Carlin, υπεύθυνος τύπου της διεθνούς Οργάνωσης των εξορκιστών, ο οποίος χαιρετά με χαρά το αίτημα του Πάπα Φραγκίσκου να προσευχόμαστε κάθε μέρα με το ροδάριο για να προφυλάξουμε την Εκκλησία από τις επιθέσεις του εχθρού αυτό το μήνα Οκτώβριο αφιερωμένο στην Αειπάρθενο Μαρία. “Γιατί όμως ο διάβολος υποφέρει όταν απαγγέλλεται; Είναι απλό: δεν μπορεί να υποφέρει το ότι γίνεται επίκληση ενός κατώτερου από αυτόν πλάσματος (ο διάβολος είναι ένας υποβιβασμένος άγγελος που με μία πράξη εγωισμού ελευθερώθηκε από το Θεό) αλλά πιο δυνατού απ’ αυτόν. Και αυτή η δύναμη της Αειπαρθένου Μαρίας προέρχεται από το γεγονός ότι εκείνη υπήρξε πιστή με την ταπεινότητα στον Κύριο. Ο Άγιος π. Πίος έλεγε: το άγιο ροδάριο είναι το κλειδί που ανοίγει τις πόρτες του παραδείσου.
Το μυστήριο του κακού
Σήμερα, η λειτουργία μας μιλά ακριβώς, για τον διάβολο, τόσο στο πρώτο ανάγνωσμα όσο και στο Ευαγγέλιο. Όπως συνέβη στον Ιώβ, υπάρχουν φορές που ο διάβολος έχει περισσότερη δύναμη να μας επιτεθεί. Είναι το μυστήριο του κακού. Όπως λέει ο Άγιος Αυγουστίνος, απόσπασμα από την Κατήχηση της Καθολικής Εκκλησίας (324), «ο Θεός δεν θα επέτρεπε το κακό, αν από το ίδιο το κακό δεν προέκυπτε το καλό, με τρόπους που θα γνωρίσουμε πλήρως μόνο στην αιώνια ζωή». Αυτή η διαβεβαίωση μας παρηγορεί, αλλά το μυστήριο του κακού, εδώ στη γη, παραμένει και πονάει.
Ταπεινότητα και υπακοή κατά των επιθέσεων του διαβόλου
Για να αντισταθούμε σε αυτές τις επιθέσεις πρέπει να διανύσουμε την οδό της ταπεινότητας και της υπακοής, όπως λέει η Αγία Θηρεσία του Βρέφους Ιησού. Είναι η οδός των μικρών που εμπιστεύονται τον εαυτό τους στον Ιησού. Η οδός της υπερηφάνειας μας κάνει να αισθανόμαστε σπουδαιότεροι, δικαιότεροι, περισσότερο ορθόδοξοι από τους άλλους, ίσως και από τον ίδιο τον Πάπα, και καταλήγουμε να αποτρέπουμε – όπως διαβάζουμε στο σημερινό Ευαγγέλιο – τον εκδιωγμό του διαβόλου.
Ο διάβολος υπάρχει ακόμη και στον 21ο αιώνα
Ο Πάπας Φραγκίσκος πολλές φορές, μιλά για τον διάβολο, χωρίς να φοβάται ότι θα τον κρίνουν απαρχαιωμένο, επειδή – όπως λέει – «ο διάβολος υπάρχει, ακόμη και στον 21ο αιώνα, και δεν πρέπει να είμαστε αφελείς. Οφείλουμε να μάθουμε από το Ευαγγέλιο πώς πρέπει να αγωνιζόμαστε εναντίον του».
Ο διάβολος συχνά μεταμφιέζεται σε άγγελο
Ο διάβολος «είναι εξυπνότερος από εμάς» – υπενθυμίζει ο Πάπας – μαζί του δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο, γιατί θα χαθούμε, όπως συνέβη με την Εύα: «Πίστεψε ότι ήταν μεγάλη θεολόγος και έπεσε». Ο διάβολος, πράγματι, «είναι ένας σαγηνευτής», «ξέρει να μιλάει όμορφα», «ξέρει τι λόγια πρέπει να μας πει» και «μας αρέσει να μας αποπλανούν», «σου φέρνει όμορφα δώρα, καλά περιτυλιγμένα», «μας αποπλανεί με το πακέτο χωρίς να μας αφήνει να δούμε τι υπάρχει μέσα σε αυτό», «οι προτάσεις του είναι όλες παραπλανητικές» και «εμείς, οι ανόητοι, τον πιστεύουμε». Η λάμψη του είναι εκθαμβωτική «όπως αυτή των πυροτεχνημάτων», αλλά εξαφανίζεται. Ο διάβολος μας πλησιάζει «μεταμφιεσμένος πολλές φορές, ως άγγελος και ύπουλα μας λέει τα λόγια του. Μην τον ακούτε! Να ακολουθούμε τον Ιησού».
Ο μεγαλύτερος διωγμός της Εκκλησίας δεν είναι εξωτερικής φύσεως
Συχνά, ίσως, κλεινόμαστε σε ένα φρούριο, σαν να επρόκειτο, οι πιο επικίνδυνες επιθέσεις να έρθουν από έξω, από τον κόσμο, και έτσι αισθανόμαστε προστατευμένοι μέσα σε αυτή την απομόνωση. Φυσικά, οι αντιχριστιανικές διώξεις συνεχίζονται και είναι ακόμα πιο ισχυρές από ότι στο παρελθόν, αλλά – όπως δήλωσε ο Βενέδικτος 15ος – «ο μεγαλύτερος διωγμός της Εκκλησίας δεν προέρχεται από εξωτερικούς εχθρούς, αλλά γεννιέται μέσα στην Εκκλησία από την αμαρτία». Και ο Πάπας Φραγκίσκος ζητά αυτή την ιδιαίτερη προσευχή, την πιο έντονη, ακριβώς για να διαφυλάξει την Εκκλησία από τις επιθέσεις του κακού «καταστόντας την ταυτόχρονα ικανή να έχει μεγαλύτερη επίγνωση των ελαττωμάτων, των λαθών, των καταχρήσεων που έχουν διαπραχθεί στο παρόν και στο παρελθόν και να δεσμευτεί ότι θα αγωνιστεί χωρίς δισταγμό ώστε το κακό να μην επικρατήσει».
Ο πιο ύπουλος κίνδυνος: το κακό που χτυπά από μέσα
Η λέξη «διάβολος» προέρχεται από την ελληνική «δια – βάλω», είναι «εκείνος που διαιρεί». Ο Σατανάς επιθυμεί να μας χωρίσει από τον Θεό, επιθυμεί να χωρίσει τους αδελφούς, επιτίθεται στην ενότητα της Εκκλησίας. «Η αυτοκαταστροφή ή το πυρ των συστρατιωτών – δηλώνει ο Πάπας Φραγκίσκος – είναι ο πιο ύπουλος κίνδυνος. Είναι το κακό που χτυπά από μέσα και όπως λέει ο Χριστός, κάθε χωρισμένο βασίλειο αυτοκαταστρέφεται». Ο διάβολος προσπαθεί να καταστρέψει την Εκκλησία. Ο δικός τους «είναι ένας βρώμικος πόλεμος» και «εμείς ως αφελείς παίζουμε το παιχνίδι του».
Η Εκκλησία διώκεται από εκείνους που θεωρούν τον εαυτό τους δίκαιο
Κατά τη θεία λειτουργία που τελέστηκε στην Santa Marta στις 20 του περασμένου Σεπτεμβρίου, ο Πάπας μιλά για την υποκρισία εκείνων που πιστεύουν ότι είναι «δίκαιοι», «καθαροί» – κάποτε ήταν οι φαρισαίοι, μετά αποκαλούνταν «καθαροί» και ούτω καθεξής – και αφήνονται στις προτάσεις του Σατανά. Εξωτερικά είναι «όλα όμορφα» αλλά εσωτερικά υπάρχει διαφθορά και σήψη. «Και η Εκκλησία, όταν πορεύεται στην ιστορία – παρατηρεί ο Φραγκίσκος – διώκεται από τους υποκριτές, υποκριτές από μέσα και απ’ έξω. Ο διάβολος δεν έχει τίποτα να κάνει με τους μετανοημένους αμαρτωλούς, επειδή κοιτάζουν τον Θεό και λένε: «Κύριε είμαι αμαρτωλός, βοήθησέ με». Και ο διάβολος είναι ανίκανος, αλλά είναι ισχυρός με τους υποκριτές. Είναι ισχυρός και τους χρησιμοποιεί για να καταστρέψει, να καταστρέψει τον κόσμο, να καταστρέψει την κοινωνία, να καταστρέψει την Εκκλησία. Η κινητήριος δύναμη του διαβόλου είναι η υποκρισία, επειδή ο ίδιος είναι ένας ψεύτης: μας δείχνει τον εαυτό του ως έναν ισχυρό πρίγκιπα, πολύ όμορφο, ενώ πίσω από αυτό κρύβεται ένας δολοφόνος».
Μόνο η προσευχή νικά τον διάβολο
Ο Πάπας Φραγκίσκος φέρει το όνομα του Αγίου Γεωργίου ο οποίος, σύμφωνα με τον μύθο, σκότωσε τον δράκο, σύμβολο του Σατανά: μας καλεί όλους να πολεμήσουμε μαζί, με την προσευχή ενάντια του διαβόλου σε αυτές τις δύσκολες στιγμές «κατά τις οποίες φαίνεται ότι ο Μέγας Κατήγορος έχει διαλυθεί και τα έχει με τους επισκόπους» και γυρίζει σε όλο τον κόσμο για να κατηγορήσει και να «σκανδαλίσει τον λαό». Προσκαλεί να πολεμήσουμε ενάντια του κακού που καταφεύγει κάτω από τον μανδύα της Παναγίας: μοναδική αδυναμία που νικά τον διάβολο είναι η προσευχή.
Μετάφραση: ρφ