ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΓΑΠΗΤΟΥ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΑΓΑΠΗ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΓΑΠΗΤΟΥ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΑΓΑΠΗ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

Τις πρώτες βραδινές ώρες τελέστηκε τον πανηγυρίζοντα ενοριακό Ναό του Αγίου Αγαπητού στον οικισμό Αγάπη Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός από τον Αρχιεπίσκοπό ,μας π. Νικόλαο. Μαζί του συμπροσευχήθηκαν στο ιερό ο εφημέριος Μυκόνου και Σάμου π. Ριχάρδος και τρεις ιερομόναχοι Καπουκίνοι οι: π. Στέφανος και ο π. Paolinoαπό την Ιερά  Μονή των ΣΠ Καπουκίνων ΑΓΊΟΥ Ιωάννου Άνω Σύρου και ο εφημέριος της Ιεράς Καρδίας του Ιησού στην Κέρκυρα π. Πέτρος.

Στο αρμόνιο συνόδευε στους ψαλμούς ο εφημέριος του Ναού Αγίου Αγαπητού ο π. Νικόλαος Ψάλτης.

Μετά την είσοδο στο Ναό του Ιερού Κλήρου έγινε η έκθεση του Παναχράντου Μυστηρίου  ενώπιον του οποίου τελέστηκε και η Ακολουθία του Εσπερινού.

Μετά την ανάγνωση του σύντομου αναγνώσματος του Εσπερινού, ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στην συναγμένη Εκκλησία και είπε:

Ζούμε τον απόηχο της εορτής και πανήγυρης της Κοίμησης και Μεταστάσεως της Θεοτόκου, εορτή  που τελέσαμε με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα και την οποία χαρακτηρίσαμε ως Πάσχα της Μαρίας αλλά και Πάσχα του ανθρώπου. Συνεχίζουμε να μελετούμε τα μεγαλεία που έκανε ο Δυνατός επιβλέποντας στην ταπείνωση της δούλης του. Θαυμάζουμε τα αποτελέσματα της ταπεινής και γενναιόδωρης συμμετοχής  της Μαρίας στην επίγεια ζωή και αποστολή του Ιησού. Και συνεχίζουμε να μακαρίζουμε την κεχαριτωμένη και μεταξύ των γυναικών ευλογημένη που είναι ταυτόχρονα η πρώτη μεταξύ των ανθρώπων στο σώμα και στην ψυχή δοξασμένη.

Ήδη από αυτή την βραδιά σ’ αυτή την ενοριακή κοινότητα, μας δίνεται η ευκαιρία να πανηγυρίσουμε τη μνήμη του Αγίου Προστάτη Αγαπητού, του οποίου η ζωή όλη είναι μια μαρτυρία της πιστής τήρησης του λόγου του Θεού. Αυτή η τήρηση δεν περιορίστηκε στην καθημερινή επιβεβαίωση με τη ζωή και το παράδειγμά του, αλλά επισφραγίστηκε  και με το ηρωικό μαρτύριό του.

Κάθε φορά που η Εκκλησία πανηγυρίζει τη μνήμη ενός Αγίου, ευχαριστεί το Θεό για τα μεγαλεία που κάνει στους ανθρώπους μέσο των ιδίων ανθρώπων. Ο Θεός πλουτίζει κάθε χριστιανό με τα θεία εκείνα δώρα που είναι απαραίτητα  για να μπορέσει ο κάθε χριστιανός να γίνεται δυνατός στον αγώνα του ενάντιο στον πονηρό και να έχει τη δυνατότητα της νίκης σε κάθε πειρασμό. Έτσι μπορεί μαζί με τον Απόστολο Παύλο να αναφωνεί: “όλα τα μπορώ χάρη στο Χριστό που μου δίνει τη δύναμη”.

 Όσοι αποτελείτε αυτή την ενοριακή κοινότητα πρέπει να αισθάνεστε ευτυχείς γιατί  οι πρώτοι κάτοικοι αυτού του χωριού και οι κτήτορες αυτού του Ενοριακού Ναού, έθεσαν ως προστάτη της ενορίας σας τον Άγιο μάρτυρα Αγαπητό. Έναν άγιο του οποίου η ζωή ήταν  πλουτισμένη από μια συνεχή μαρτυρία αγάπης για  το Χριστό. Αυτή η ολοκληρωτική αγάπη του Αγαπητού για το χριστό είναι καρπός της σωστής ερμηνείας του λόγου του Κυρίου που λίγο πριν ακούσαμε: “ όποιος θέλει να σώσει τη ζωή του θα τη χάσει και όποιος την χάσει εκ αιτίας μου αυτός θα τη σώσει”. Γι’ αυτό και ο Αγαπητός προτίμησε να χάσει τη ζωή του στον κόσμο αυτό προς χάρη του Χριστού και να κερδίσει στην άλλη μαζί με το Χριστό.

Κατάλαβε πολύ καλά πως τίποτε δεν έχει να ωφεληθεί, αν κερδίσει τον κόσμο όλο αλλά χάσει την ψυχή του. Γι’ αυτό και αποφάσισε να θέσει πάνω από όλα την αγάπη του για το Χριστό και αυτή την αγάπη να μην την προδώσει με τίποτε, προτιμώντας ακόμα και το θάνατο του σώματος για να σώσει  την ψυχή.

Είχε καλά αντιληφθεί πως τίποτε δεν υπάρχει στον κόσμο αυτό που να μπορεί να δοθεί ως αντάλλαγμα για την ψυχή “ Σε τί πράγματι. ωφελείται ο άνθρωπος αν κερδίσει όλο τον κόσμο, χάσει όμως  την ψυχή του”; Η χάρη του Θεού που ενισχύει τους αδυνάτους και τους καθιστά δυνατούς και νικητές στο κακό, αποδείχθηκε αρκετή στον Αγαπητό. Με την χάρη αυτή μπόρεσε να αποδείξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ολοκληρωτική του αγάπη για το Χριστό , πιστός στο λόγο του Κυρίου που είπε: “κανείς δεν αγαπά περισσότερο από εκείνον που προσφέρει τη ζωή του για κείνους που αγαπά”.

Αυτό, αγαπητοί μου, είναι  το μήνυμα της σημερινής εορτής και πανήγυρης. Να μάθουμε δηλαδή να αγαπούμε. Ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να αγαπούμε εμείς οι χριστιανοί μας υποδεικνύεται από τον ίδιο το Χριστό και  μας υπενθυμίζεται σήμερα από τον άγιο Αγαπητό. Είναι αλήθεια ότι δεν είναι εύκολο να αγαπά κανείς με τον τρόπο που ο Χριστός προτείνει.

Αυτό όμως που ο Ιησούς προτείνει το έζησε. Γι’ αυτό μας ζητά να αγαπούμε, όπως εκείνος αγάπησε.

Μας ζητά να αγαπούμε ακόμη και εκείνους που δεν μας αγαπούν, ακόμη περισσότερο και εκείνους που ίσως μισούν. Και είναι αλήθεια ότι αυτό δεν μας αρέσει καθόλου. Αυτός όμως είναι ο μόνος αληθινός τρόπος, ο μόνος χριστιανικός. Είναι δυνατός και εφικτός γιατί ο Κύριος ποτέ δεν μας ζητάει κάτι που είναι πάνω από τις δυνάμεις. Αυτές τι δυνάμεις  που  Εκείνος μας εξασφαλίζει. Αν αγαπούμε μόνο εκείνους που μας αγαπούν δεν έχουμε καμία αξιομισθία, καμία αμοιβή και όσοι δεν πιστεύουν το ίδιο κάνουν.

Και ο κόσμος αγαπά, αλλά δεν ξέρει να αγαπά σωστά. Κάνει διακρίσεις, έχει προτιμήσεις, ξεχωρίζει, διαλέγει, αγαπά όποιον θέλει και όταν θέλει.

Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ της αγάπης που προτείνει ο Χριστός και εκείνης που συχνά χρησιμοποιεί ο κόσμος.

Εμείς  πρέπει να προτιμήσουμε τον τρόπο που ο Χριστός μας προτείνει, τον τρόπο που οι άγιοι έζησαν,  τον τρόπο που  ο Άγιος Αγαπητός χρησιμοποίησε και σήμερα τιμούμε τη μνήμη του και τον παρουσιάζουμε ως παράδειγμα σε μας αλλά και σε κάθε χριστιανό.

Ας ζητήσουμε στον αγαπημένο μας Άγιο Αγαπητό, να μεσιτεύει στο Θεό ώστε όλοι μας με το λόγο μας και το παράδειγμά μας να είμαστε καθημερινοί μάρτυρες της  αγάπης του Χριστού και αυτή η Ενοριακή κοινότητα να πρωτοστατεί σ’ αυτή την αγάπη. ΑΜΗΝ.

Σήμερα 18 Αυγούστου, εορτή του Αγίου Αγαπητού, θα τελεστεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 5 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

5 Δεκεμβρίου μνήμη του Αγίου Σάββα του Οσίου

Γεννήθηκε στη Ματουλάσκη της Καισάρειας στην Καππαδοκία από χριστιανούς γονείς. Νεαρός ακόμα εισέρχεται στη σχολή ενός μοναστηριού στην ίδια πόλη. Εκεί ανακαλύπτει την κλήση του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου