ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΑΔΟ

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΑΔΟ

Την Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016, παραμονή της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, τις πρώτες βραδινές ώρες,  ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος π. Νικόλαος τέλεσε Αρχιερατικό Εσπερινό στον πανηγυρίζοντα ενοριακό Ναό του Σωτήρος στο χωριό  Καρκάδος. Μαζί του συμπροσευχήθηκε ο εφημέριος του Ναού π. Φραγκίσκος Βιδάλης.

Όλα τα μέλη της μικρής αυτής ενοριακής κοινότητας ήταν παρόντα και  επίσης πολλοί απόδημοι του χωρίου και άλλοι ευλαβείς από τα γειτονικά χωριά.

Μετά το σύντομο ανάγνωσμα ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στην Εκκλησία είπε:

Ο Ιησούς οδηγεί τρεις από τους αποστόλους του στο όρος Θαβώρ  για να τους  φανερώσει τη δόξα του.

Τόσο όμορφο είναι εκεί ψιλά στο βουνό το θέαμα που αντικρίζουν, που ο Πέτρος εντυπωσιάζεται, θαυμάζει και προτείνει να φτιάξει  τρεις σκηνές, μία για τον Ιησού, μία για τον Ηλία και μία για τον Μωυσή,  αδιαφορώντας για τον εαυτό του και τους συμμαθητές του, αρκεί να μείνει εκεί και να απολαμβάνει τη θέα του προσώπου του Ιησού.

Οι σκηνές οι κατασκευασμένες από ανθρώπινα χέρια  για να κατοικήσει ο Θεός, αντικαθιστώνται από την αυθεντική παρουσία του ίδιου του Θεού που συμβολίζεται με τη νεφέλη, σημείο της παρουσίας Θεού. Η φωνή των αποστόλων αφήνει τη θέση της  στη φωνή του Θεού που έρχεται  από τον ουρανό που έρχεται να βεβαιώσει: «Αυτός είναι ο Υιός μου ο αγαπητός, στον οποίο ευαρεστήθηκα, αυτόν να ακούτε».

Τα λόγια που ακούγονται είναι εκείνα που είχαν ακουστεί και στον Ιορδάνη κατά τη Βάπτιση του Ιησού: Το μόνο που προτίθεται είναι η εντολή: «αυτόν να ακούτε».

Στο Θαβώρ οι τρεις μαθητές δεν βρίσκονται απλά μπροστά στον μεταμορφωμένο Χριστό αλλά μπροστά στο μεγαλείο του ίδιου του Θεού. Η νεφέλη που τους σκεπάζει, η βροντή που ταράσσει την ησυχία και την ηρεμία του όρους, η φωνή που από τον ουρανό ακούγεται είναι όλα εικόνες της Αγίας Γραφής που δηλώνουν την παρουσία του Θεού.

Διαβάζουμε πράγματι στο Βιβλίο της Εξόδου: «Τότε η νεφέλη ήλθε και σκέπασε τη σκηνή του Μαρτυρίου και η δόξα του Κυρίου γέμισε το οίκημα, έτσι που ο Μωσής δεν μπορούσε να μπει μέσα» (Έξοδος 40,34-35) Στο Βιβλίο του προφήτη Ιεζεκιήλ διαβάζουμε επίσης: «ένα σύννεφο γέμισε  το ναό και την αυλή   και το σύννεφο που ήταν στην αυλή  έλαμπε  γεμάτο  από τη δόξα  του Κυρίου». (Ιεζεκιήλ 10,3-4).

Ο Ιησούς κατεβαίνοντας από το όρος της μεταμόρφωσης δίνει εντολή τους τρεις Αποστόλους του να μη διηγηθούν σε κανένα  όσα είδαν και όσα άκουσαν, παρά μόνο όταν ο Υιός του Θεού αναστηθεί από τους νεκρούς.

Και σίγουρα διερωτάται κανείς μα γιατί αυτή η εντολή; Γιατί ο Ιησούς δεν αφήνει τους αποστόλους του, που είναι αυτόπτες μάρτυρες αυτής της αποκάλυψης της δόξας του να διαλαλήσουν το γεγονός σε όσους συναντήσουν και να προσελκύσουν περισσότερους στο Χριστό; Η απάντηση είναι απλή. Όσοι θέλουν να ακολουθήσουν το Χριστό  πρέπει να γνωρίσουν το Χριστό παιδαγωγικά δηλαδή σιγά, σιγά κα μέσα από όλη την πορεία που θα κάνει πάνω στη γη μέχρι να φθάσει στη δόξα Του. Πρέπει να φθάσουν στη μεταμόρφωση μέσα από την συγκεκριμένη πορεία του Ιησού που θα ακολουθήσει ο Χριστός πάνω στη γη και είναι μία πορεία ταπεινοσύνης, υπηρεσίας,  πάθους, σταυρού  και αναστάσεως. Αυτή η πορεία θα γίνει και πορεία για κάθε μαθητή του Χριστού που θα θελήσει να ζήσει όχι τη μεταμόρφωση αλλά όλη την πορεία που οδηγεί στην μεταμόρφωση.

Εμείς όμως δεν δεσμευόμαστε από τον Ιησού σήμερα να σιγήσουμε για όσα θα ζήσουμε κατά τη φετινή αυτή πανήγυρη της Μεταμορφώσεώς του. Και αυτό διότι τώρα ο Ιησούς είναι ζωντανός και το Πνεύμα το Άγιο έχει πλημμυρίσει τις καρδιές μας για να μπορούμε με τη βοήθεια της αυθεντικής ερμηνείας των λόγων του Θεού από την πεφωτισμένη Εκκλησία να κατανοήσουμε αυτήν την πορεία σωτηρίας του Ιησού που είναι και δική μας.

Αντιθέτως εμείς σήμερα έχουμε εντολή από τον Κύριο: «ότι ακούτε στο αυτί κηρύξτε το από δώματα των σπιτιών». Οφείλουμε λοιπόν να διαλαλήσουμε προς κάθε κατεύθυνση τα μεγαλεία του Θεού.

Είναι ανάγκη να μιλήσουμε στους ανθρώπους. Πριν όμως μιλήσουμε πρέπει εμείς οι ίδιοι να βιώσουμε γιατί τότε μόνοι θα είμαστε πιστικοί σ’ αυτό που θα τους αναγγείλουμε.

Εύχομαι ο φετινός πανηγυρισμός να συμβάλει με τον καλύτερο τρόπο στην ανανέωση της πίστης μας, της πίστης όλων των μελών της μικρής αυτής ενοριακής κοινότητας αλλά και των αποδήμων και των άλλων φιλέορτων που με την εσπερινή μας αυτή δέηση και την αυριανή Αρχιερατική θεία Λειτουργία θα έχουν την ευκαιρία  και κατά τη φετινή πανήγυρη να ακούσουν το λόγο του Θεού, να τον μελετήσουν και όλοι μαζί να πάρουμε την απόφαση να ακούμε και να εκτελούμε όσα μας διδάσκει ο Χριστός και το Πνεύμα του Θεού μας βοηθά να καταλάβουμε, ώστε πάντα και πιστά να αναζητούμε και να εκτελούμε  το θέλημα του Ουράνιου Πατέρα με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος. Έτσι είναι βέβαιο πως ετοιμάζουμε και τη δική μας Μεταμόρφωση, όμοια με εκείνη του Ιησού Χριστού. Αμήν.

Την ημέρα της εορτής και πανήγυρης τελέστηκε η Θεία Λειτουργία από τον εφημέριο της Ποιμαντικής Ενότητας Στενής π. Ιωάννη Σκλάβο και συλλειτούργησε μαζί του ο εφημέριος του Ναού π. Φραγκίσκος Βιδάλης.

Όπως  κατά την τέλεση του πανηγυρικού Εσπερινού την παραμονή της εορτής έτσι και κατά την ημέρα της εορτής και πανήγυρης ο ναός και το προαύλιο του Ναού είχαν κατακλυστεί από πιστούς των γύρω χωριών και από τους από τους Τήνιους αποδήμους της Αθήνας. 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2022     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου