ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣ- ΞΕΣΚΛΑΒΩΤΡΑΣ – ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΣΤΟΝ ΚΕΧΡΟ ΤΗΝΟΥ

ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣ- ΞΕΣΚΛΑΒΩΤΡΑΣ – ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΣΤΟΝ ΚΕΧΡΟ ΤΗΝΟΥ

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017, εορτή της Παναγίας του Φανερωμένης πανηγύρισε ο ενοριακός Ναός του Κέχρου στην Τήνο αφιερωμένος στην Παναγία του Ελέους-Ξεσκλαβώτρα και Φαναερωμένη.

Τελέστηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπό μας, π. Νικόλαο και συλλειτούργησαν μαζί του ο εφημέριος του Ναού π. Ιωάννης Σκλάβος, ο Γενικός Βικάριος της Αρχιεπισκοπής μας π. Φραγκίσκος Βιδάλης και ο Εφημέριος της Ποιμαντικής Ενότητας της Αγάπης π. Νικόλαος Ψάλτης.

Η συμμετοχή των ενοριτών ήταν καθολική και των ευλαβών της Παναγίας και φιλέορτων εντυπωσιακή. Σ’ αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι κατά τη φετινή ο χρονιά η εορτή και πανήγυρη ήταν ημέρα Κυριακή.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στη συναγμένη Εκκλησία και είπε:

Στις  τρομερές και δύσκολες στιγμές που περνά ο σημερινός κόσμος, και που όλα δείχνουν πως συνεχώς οδεύουμε προς το χειρότερο, η μόνη ελπίδα μας είναι η Παναγία η οποία και πάλι απευθύνεται στον Υιό της για όλους τους ανθρώπους της γης που τους έχει τελειώσει το κρασί, δηλαδή τους έχει τελειώσει, η αισιοδοξία, η ελπίδα, η αγάπη και η πίστη και τους επαναλαμβάνει: «κάνετε ό,τι σας πει». Μόνο  ο Κύριος μπορεί να εξασφαλίσει αυτό το απαραίτητο κρασί και που δεν είναι άλλο από το σωτήριο λόγο, ο οποίος γεννά την πίστη και οδηγεί τον άνθρωπο  στη λύτρωση και τη σωτηρία.

Ο λόγος του Κυρίου μόνο μπορεί να δώσει νόημα στη ζωή του ανθρώπου και μπορεί να συμβάλει ώστε ο άνθρωπος να νιώσει τη μεγάλη  αξία του αλλά ταυτόχρονα και την μηδαμινότητά του και να στηριχθεί σε Εκείνον ο οποίος τον έπλασε όχι για να παραποιήσει το λόγο του Κυρίου αλλά για τον τηρήσει αν θέλει αληθινά να ευτυχήσει.

Η Παναγία είναι ασυγκρίτως μεγάλη, διότι δέχτηκε να ζήσει απόλυτα εγκαταλειμμένη στο θέλημα του Θεού όλες τις στιγμές της ζωής της.

Η Παναγία παρά το μεγαλείο  της και την ανεπανάληπτη αποστολή της στο μυστήριο της ενσάρκωσης του Θείου Λόγου, σε όλη την επίγεια ζωή της παρέμεινε στο περιθώριο  της ιδιωτικής αλλά και της δημόσιας ζωής του Ιησού. Τελευταία μεταξύ των τελευταίων, ως γυναίκα,  ως σύζυγος, ως μητέρα.

Πολλές φορές συμβαίνει να τιμούμε το μεγαλείο της και την αγιότητά της και ξεχνούμε την απλότητά της. Δεν είμαστε συνηθισμένοι να την βλέπουμε σαν μια γυναίκα όπως όλες τις άλλες και ταυτόχρονα διαφορετική από τις άλλες.

Αυτή τη γυναίκα που λίγοι την πρόσεξαν κατά την επίγεια ζωή της, παρά μόνο κάποιες φορές όταν θέλησε να την παρηγορήσει, τότε  που έχασε το παιδί της την ημέρα του Πάσχα, τις στιγμές που οι  άρχοντες του λαού κατηγορούσαν τον υιό της, όταν πληροφορήθηκε πως το παιδί της καταδικάστηκε σε θάνατο γιατί σκορπούσε γύρω του τον καλό λόγο και θεράπευε τους ασθενείς την ημέρα του Σαββάτου, δίδασκε την αγάπη και την αλήθεια, όταν το συνάντησε φορτωμένο το ξύλο του σταυρού να ανηφορίσει το δρόμο που οδηγούσε στον τόπο της εκτέλεσης, όταν άκουσε το μονάκριβο παιδί της να προφέρει το «τετέλεσθαι», πριν ξεψυχήσει.

Στην Παναγία, εκεί στο σταυρό της ανατέθηκε από τον σταυρωμένο Χριστό η υιοθεσία όλων των ανθρώπων. «Αυτή είναι η Μητέρα σου είπε τον Ιωάννη και σήμερα μας επαναλαμβάνει, «αυτή είναι η μητέρα σου :Γιώργο, Μαρία, Γιάννη,  Κατερίνα…….» και θα μπορούσα να κάνω ένα κατάλογο με τα ονόματα όλων των παρόντων σήμερα εδώ και να πω χωριστά στην κάθε μια και στον καθένα μας  «αυτή είναι η μητέρα σου».

Είναι η Μητέρα  που πονά μαζί με  τόσες μητέρες που αυτές τις μέρες έχασαν τα παιδιά τους εκεί στο Μεξικό, όπου μικροί οι μαθητές βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα στο ίδιο το σχολείο τους εξ αιτίας του θανατηφόρου σεισμού των 8,1 ρίχτερς. 

Είναι είναι η Μητέρα στο πρόσωπο κάθε πονεμένη μάνας που κρατά στην αγκαλιά της το παιδί της ή τα παιδιά της και με κάποιοι σαπιοκάραβο  ελπίζει να φθάσει σε μια στεριά ελευθερίας και αξιοπρέπειας, αλλά δυστυχώς δεν φθάνουν όλες στην ακρογιαλιά.

Την βλέπουμε  στο πρόσωπο τόσων γυναικών των κοντινών και μακρινών μας,  που τα παιδιά τους και οι άνδρες τους   εξαφανίζονται εξ αιτίας της μανίας του πολέμου. Και αυτό επειδή  κάποιοι παράφρονες άνθρωποι της γης χρησιμοποιούν τη βία, τον πόλεμο και την τρομοκρατία  και σκορπούν παντού την καταστροφή, το φόβο και  τον τρόμο.  Σήμερα ακόμη η Βόρεια Κορέα μήνυσε στην Αμερική πως το στόχαστρο των πυραύλων μας είναι η Αμερική εξαιτίας Τραμπ -«Δεν θα είστε εδώ για πολύ», απαντά ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Την βλέπουμε στο πρόσωπο των γυναικών που σκύβουν με αγάπη και στοργή πάνω στο ανάπηρο παιδί τους, στους γέροντες ασθενείς γονείς τους, στο μονάκριβο παλικάρι τους που αργοπεθαίνει θύμα των σκληρών ναρκωτικών ή του τροχαίου που προκάλεσε η  μέθη ή η ξέφρενη ταχύτητα.

Την βλέπουμε στο πρόσωπο όλων εκείνων των μητέρων που κάθε μέρα ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά, διανύοντας  το δικό τους δρόμο του σταυρού.

Αυτήν την Παναγία σήμερα, όπως ο Ιωάννης ο Ευαγγελιστής, ας πάρουμε στο σπίτι μας όχι για να την στολίσουμε σε κάποιο τοίχο του σπιτιού μας, αλλά να την τοποθετήσουμε στην καρδιά μας και συχνά να της ζητούμε να επαναλαμβάνει στον Υιό της, Θεό της και Θεό μας:  «Συγχώρησέ τους διότι δεν ξέρουν τι κάνουν». Έτσι με την παράκληση της ο Θεός της ευσπλαχνίας  και του ελέους θα μας χαρίζει την  άπειρη ευσπλαχνία και το έλεός του χάρη στις ικεσίες της Μητέρας του ελέους που σήμερα με ιδιαίτερο τρόπο γιορτάζουμε και πανηγυρίζουμε σ’ αυτήν την ενοριακή μας κοινότητα . Αμήν.

Μετά τη Θεία Λειτουργία προσφέρθηκε σε όλους παραδοσιακό κέρασμα και στη συνέχεια παρακάθισαν σε γεύμα αγάπης, όπως γίνεται συνήθως σε όλα τα πανηγύρια μας στην Τήνο.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2022     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου