Παγκόσμια Ημέρα των Φτωχών 2019

Παγκόσμια Ημέρα των Φτωχών 2019

Η Επιτροπή των Εκκλησιών της Ευρωπαϊκής (COMECE) και η Caritas Europa παροτρύνουν την ΕΕ να καταπολεμήσει τη φτώχεια

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Φτωχών, η οποία θα γιορταστεί σήμερα Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019, η COMECE και η Caritas Europa ξεκινούν μια τηλεοπτική εκστρατεία για να ενθαρρύνουν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τις κοινωνικές τους πολιτικές για την καταπολέμηση των διαρθρωτικών αιτιών, την προώθηση της ολοκληρωμένης ανθρώπινης ανάπτυξης και την εξάλειψη της φτώχειας στην Ευρώπη.

Με την ευκαιρία αυτή, οι γενικοί γραμματείς του COMECE και της Caritas Europa, Fr. Manuel Barrios Prieto και Maria Nyman, απευθύνουν τις συστάσεις τους στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα σε μια τηλεοπτική καμπάνια. Οι Σύνοδοι των Ιεραρχιών Ευρώπης καλούνται να μοιραστούν τις εκδηλώσεις τους μέσω των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης

Διαβούλευση της ΕΕ σχετικά με την ευρωπαϊκή στρατηγική για την καταπολέμηση των ναρκωτικών 12/11 – Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση για την αξιολόγηση της στρατηγικής της ΕΕ για την καταπολέμηση των ναρκωτικών κατά την περίοδο 2013-2020. Η Επιτροπή επιδιώκει να συγκεντρώσει τη συμβολή όλων των ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων των Εκκλησιών και των εκκλησιαστικών οργανώσεων που συμμετέχουν στην καταπολέμηση της χρήσης ναρκωτικών.

Οι Σύνοδοι της Ιεραρχίας καλούνται να συμμετάσχουν στις διαβουλεύσεις και να μοιραστούν αυτή την έκκληση με άλλες εκκλησιαστικές οργανώσεις και συναφείς φορείς με τους οποίους είναι σε επαφή, προκειμένου να υπογραμμίσουν τις πιο αποτελεσματικές πρακτικές στον αγώνα κατά της χρήσης ναρκωτικών.
Το δικαστήριο του Στρασβούργου αποφάσισε την αίτηση ασύλου ενός μεταστραμμένου στο Χριστιανισμό

05/11 – Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε απόφαση σχετικά με έναν αφγανικό πολίτη μουσουλμανικής πίστης που μεταστράφηκε στο Χριστιανισμό, εγκατέλειψε τη χώρα του και ζήτησε άσυλο στην Ελβετία. Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι αν ο άνθρωπος είχε απελαθεί στη χώρα καταγωγής του, οι ελβετικές αρχές θα παραβίαζαν το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, θέτοντάς τον σε κατάσταση αλλαγής της κοινωνικής του συμπεριφοράς, περιορίζοντας τη θρησκεία σε αυστηρά ιδιωτικό επίπεδο και με κίνδυνο να διωχθεί, να βασανιστεί ή και να θανατωθεί λόγω της πρόσφατης μεταστροφής του στον Χριστιανισμό.
Η απόφαση αυτή αναφέρεται στην ετυμηγορία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 5ης Σεπτεμβρίου 2012 (στην περίπτωση της Γερμανίας έναντι των Υ και Ζ). Η απόφαση του 2012 ερμήνευσε τους λόγους για το άσυλο στο πλαίσιο της οδηγίας για την αναγνώριση, δηλώνοντας ότι η θρησκευτική ελευθερία έχει δύο ουσιαστικές διαστάσεις (ιδιωτική και δημόσια) και ότι όποιος υφίσταται δίωξη για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους, συμπεριλαμβανομένου του δημόσιου επαγγέλματός τους, θα πρέπει να θεωρείται και να προστατεύεται ως πρόσφυγας. Πέρυσι, η COMECE, μαζί με τους οικουμενικούς εταίρους της, διοργάνωσε διήμερη συνεδρίαση μελέτης με θέμα τη μεταστροφή στο Χριστιανισμό στο πλαίσιο αίτησης ασύλου.

18-19 Νοεμβρίου
Ο Manuel Barrios Prieto, Γενικός Γραμματέας του COMECE, θα συμμετάσχει στην Κοινή Επιτροπή CEC-CCEE και θα παρουσιάσει τη γνώμη των Επισκόπων της ΕΕ για την άποψη των Εκκλησιών στην άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει επίσης ο εκλαμπρότατος καρδινάλιος Angelo Bagnasco, Πρόεδρος της CCEE, και ο αιδεσιμότατος Christian Krieger, Πρόεδρος της CEC.

19 Νοεμβρίου
Ο Γενικός Γραμματέας του COMECE θα συναντηθεί με τον π. Ιβάν Ružička, Γενικό Γραμματέα της Σλοβακικής Επισκοπικής Συνόδου, για να μάθει για τις πρόσφατες δραστηριότητες του COMECE.
Ο καρδινάλιος Jean-Claude Hollerich SJ, Πρόεδρος του COMECE, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli, μαζί με τον αιδεσιμότατο Christian Krieger, Πρόεδρο της CEC. Θα συζητήσουν τις μελλοντικές προκλήσεις της ΕΕ και τη συμβολή των Εκκλησιών στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Οι πρόεδροι της COMECE και του CEC – S. Em. Cardinal Jean-Claude Hollerich, και του π. Christian Krieger μαζί με τον γενικό γραμματέα του COMECE, π. Manuel Barrios Prieto, θα συναντήσουν τον ραβίνο Albert Guigui, μόνιμο αντιπρόσωπο της ευρωπαϊκής ραβινιστικής διάσκεψης στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, προκειμένου α συνεργαστούν για ένα κοινό σχέδιο διαλόγου με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

20-21 Νοεμβρίου
Υπό την προεδρία του Σεβασμιοτάτου Antoine Hérouard, η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της COMECE θα συνεδριάσει για να συζητήσει τη συμβολή των Εκκλησιών για μια δίκαιη οικολογική μετάβαση στην ευρωπαϊκή οικονομία.


 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (B)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 22 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

22 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Παυλίνου, επισκόπου

  Καταγόταν από μια πλούσια οικογένεια Ρωμαίων πατρικίων (γεννήθηκε το 355 στη Μπορντώ, όπου ο πατέρας του ήταν αυτοκρατορικός αξιωματούχος). Συνάντησε τον επίσκοπο Αμβρόσιο του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου