Όχι σε κληρικοποιημένους λαϊκούς αλλά Ναι σε διοικητικές θέσεις στις γυναίκες

Όχι σε κληρικοποιημένους λαϊκούς αλλά Ναι σε διοικητικές θέσεις  στις γυναίκες

Στους συμμετέχοντες στην πρώτη Ολομέλεια της Ρωμαϊκής Συνόδου για τους Λαϊκούς, την Οικογένεια και τη Ζωή, η πρόσκληση του Πάπα ήταν να ακούμε με την καρδιά της Εκκλησίας και έδωσε την εξής προτροπή "δεν πρέπει να κληρικοποιούνται οι λαϊκοί και να καταλάβουμε ότι η γυναίκα έχει τη δική της θέση μέσα στην Εκκλησία, εφόσον η Εκκλησία είναι γυναίκα"

"Υποδείξτε κάποιες βασικές συμπεριφορές" – τους είπε – που εμπνέουν το έργο των Μελών και του νέου Θεσμού τον οποίο εκπροσωπείτε και  που για δύο χρόνια και λίγο περισσότερο συλλέγει την κληρονομιά του Ποντιφικού Συμβουλίου για τους Λαϊκούς και του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Οικογένεια. Με αυτή την προϋπόθεση, ο Πάπας άνοιξε τη Γενική Συνέλευση στους εκπροσώπους του Τμήματος  για τους Λαϊκούς, Οικογένεια και Ζωή, με την ευκαιρία της πρώτης τους Ολομέλειας.

Η προοπτική της μητέρας Εκκλησίας

"Για να ασκήσετε μία διακονία μέσα στην Καθολική Εκκλησία", εξηγεί ο Πάπας Φραγκίσκος, είναι οφείλετε να κάνετε δική σας  "η ίδια την καρδιά της Εκκλησίας". Πιθανό βήμα, μόνο αν καταβάλλετε προσπάθεια να "ξεφύγετε από τον εαυτό σας και να εισέλθετε σε μια νέα προοπτική":

Η Εκκλησία είναι Καθολική, είναι Καθολική και είναι πολύ ευρύτερη, είναι μεγαλύτερης μεγαλοψυχίας  από την ατομική μας άποψη. "Να νιώθεις με την καρδιά της Εκκλησίας" σημαίνει να ακούσεις με καθολικό, καθολικό τρόπο, να κοιτάς ολόκληρη την Εκκλησία και τον κόσμο και όχι μόνο  ένα μέρος.

Η «προαγωγή και στήριξη» των λαών, των οικογενειών και της ζωής, συνεπώς, σημαίνει «ξεπερνώντας τις προσωπικές ικανότητες του καθενός» για να «πάρει την προοπτική της μητέρας της Εκκλησίας» και να αναρωτιέται ως εκ τούτου για το πώς «βλέπει» και "αισθάνεται" την πραγματικότητα:

Καλούμαστε να κάνουμε ένα ακόμη βήμα και να αναρωτηθούμε, πριν από ένα ποιμαντικό έργο, μια πρόκληση, ένα πρόβλημα: πώς η μητέρα Εκκλησία "βλέπει" αυτήν την πραγματικότητα; Πώς το "αισθάνεσαι" αυτό; Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσετε το Δίκτυο, γιατί θα ξέρετε πώς να δώσετε φωνή στην Εκκλησία, αφού έχετε ήδη καθαρίσει και ανεβάσει σε σας την προσωπική σκέψη και αίσθηση μέχρι να γίνει πλήρως εκκλησιαστικός.

Η μητέρα Εκκλησία δεν έχει προτιμήσεις

Όπως και η μητέρα, συνεχίζει ο Πάπας, η Εκκλησία "δεν ευνοεί και προτιμά" διότι «πριν απ 'όλα επιθυμεί αρμονία μεταξύ όλων των παιδιών της». Συνεπώς, πρέπει να δράσουμε με τον ίδιο τρόπο:

Ως εκ τούτου, είναι επίσης σημαντικό να προτείνετε πάντα θετικά πρότυπα συνεργασίας μεταξύ λαϊκών, ιερέων και ιεραρχών, μεταξύ των ποιμένων και των πιστών, μεταξύ των επισκοπικών και ενοριακών θεσμών και των λαϊκών κινημάτων και ενώσεων μεταξύ των νέων και των ηλικιωμένων, αποφεύγοντας αποστειρωμένες και ενθαρρυντικές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς πάντα μια αδελφική συνεργασία εν όψει του κοινού καλού της ίδιας της οικογένειας που είναι η Εκκλησία.

Μην κληρικοποιείτε τους λαϊκούς και τον ρόλο των γυναικών

Πριν ολοκληρώσει ο Πάπας Φραγκίσκος σταμάτησε σε δύο πολύ σημαντικά σημεία γι 'αυτόν: τον κίνδυνο να κληρικοποιούνται οι λαϊκοί καθιστώντας τους "κατά το ήμισυ ιερείς" και στη  "θέση των γυναικών στην Εκκλησία".

Ιδού η ξεκάθαρη σκέψη του Ποντίφικα προς τους Επισκόπους:

 "Απομακρύνετε τους διακόνους από το Ιερό  και στείλτε τους  στη διακονία". Είναι οι θεματοφύλακες της διακονίας, όχι λειτουργοϋπηρέτες  πρώτης κατηγορίας και ιερείς δεύτερης κατηγορίας.

Όσο για τον ρόλο των γυναικών στην Εκκλησία, ο Πάπας αναφέρθηκε στην πραγματικότητα του ίδιου του Ποντιφικού Συμβουλίου, το  οποίο "έχει τη χάρη να έχει στη δομή του δύο υπογραμματείες". Ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την επιθυμία να προωθούνται και προάγονται σε θέσεις διοίκησης και οι γυναίκες: "Πρέπει να συνεχίσουμε", λέει, "να συμπεριλαμβάνουμε πάντα και γυναίκες σε θέσεις στη διοίκηση του Συμβουλίου, της διακυβέρνησης, χωρίς φόβο". Ως εκ τούτου, είναι θεμελιώδες η γυναίκα να κατέχει θέσεις ευθύνης στην Εκκλησία, "της διοίκησης ", αλλά ο Ποντίφικας  διευκρίνισε  ότι ο ρόλος της δεν τελειώνει εκεί: όχι μόνο στη "λειτουργικότητα" της, αλλά κυρίως στην ικανότητά της:

Ο ρόλος των γυναικών στους εκκλησιαστικούς οργανισμούς, στην ίδια την Εκκλησία πηγαίνει πιο πέρα και πρέπει να εργαστούμε σε αυτό το «πέρα», επειδή η γυναίκα είναι η εικόνα της μητρότητας της Εκκλησίας, επειδή η Εκκλησία είναι γυναίκα. Δεν είναι "ο Εκκλησία", είναι "η Εκκλησία". Η Εκκλησία είναι μητέρα. η Εκκλησία είναι σε θέση να συνεχίσει αυτή την πραγματικότητα και η γυναίκα έχει μια άλλη διακονία. Δε χρειάζεται να έχει λειτουργική διακονία, αλλά η διακονία της πάει πιο πέρα. Αυτή η Μαριανή αποστολή ανήκει περισσότερο στις γυναίκες. Η γυναίκα στην Εκκλησία είναι η εικόνα της Εκκλησίας νύμφης και της Παναγίας.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

19 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΚΡΙΝΗΣ

Ήταν το πρωτότοκο παιδί του Βασίλειου και της Εμμέλειας και καταγόταν από τον Πόντο. Η οικογένειά της ήταν ευλογημένη αφού τα αδέλφια της είναι ο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου