ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ΚΑΤΑ TΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ
Την 8η Φεβρουαρίου η Καθολική Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Αγίας Bakhita, η οποία υπήρξε Σουδανή Μοναχή και έγινε σύμβολο της Εκκλησίας μας στον αγώνα κατά της παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Γι` αυτό και ο Πάπας Φραγκίσκος όρισε τη συγκεκριμένη ημερομηνία ως Παγκόσμια Ημέρα Προσευχής και Περισυλλογής για όσους υφίστανται τη σύγχρονη αυτή μορφή σκλαβιάς. Φέτος εορτάζεται για 6η φορά η Παγκόσμια Ημέρα και η γνωστή, από παλαιότερα δημοσιεύματά μας, κομπονιανή αδελφή Gabriella Bottani, συντονίστρια του Παγκόσμιου Δικτύου καθολικών μοναζουσών “ Talitha Kum ” που εργάζονται για να βοηθήσουν θύματα διακίνησης, έδωσε σχετική συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό του Βατικανού.
Υπολογίζονται 40 εκατομμύρια οι άνθρωποι, παγκοσμίως, που έχουν εξαναγκαστεί να αφήσουν τα σπίτια τους και έχουν πέσει θύματα ανάλογων καταστάσεων. Το 70% είναι γυναίκες και το 20% παιδιά, με τους μεγαλύτερους αριθμούς να εμφανίζονται στην Ασία και, αναλογικά με τον πληθυσμό, στην υποσαχάρια Αφρική. Το Δίκτυο των Μοναζουσών, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Ένωσης των Γενικών Ηγουμένων των Καθολικών Γυναικείων Ταγμάτων υπολογίζει ότι βοήθησε την τελευταία διετία 15.000 άτομα
“ Είναι μια ντροπή που δεν πρέπει να συνηθίσουμε, Η προσευχή μάς στηρίζει στις προσπάθειές μας” ανέφερε η αδ. Bottani, αναφέροντας ως βασική αιτία τη συνεχιζόμενη ανισότητα στη σχέση αντρικού και γυναικείου φύλου στις περισσότερες κοινωνίες. Οι περισσότερες βίαιες “διακινήσεις” είναι εντός της ίδιας της χώρας ή σε γειτονικές των θυμάτων.
Οι φυσικές καταστροφές, η ανέχεια που σπρώχνει τους ανθρώπους προς τα αστικά κέντρα και η εκμετάλλευση αγροτικών περιοχών από ισχυρά συμφέροντα, που διώχνουν τους γηγενείς πληθυσμούς είναι οι παράγοντες που εντείνουν τα φαινόμενα εκμετάλλευσης των πιο αδύναμων.
Η Συντονίστρια του Δικτύου χαρακτήρισε κομβικό το ρόλο του Πάπα στις προσπάθειές τους, υπενθύμισε ότι με πρωτοβουλία του Φραγκίσκου υπογράφτηκε “ Διακήρυξη κατά της σκλαβιάς “ από θρησκευτικούς ηγέτες, την 2-10-2014 και χαρακτήρισε το έργο των Μοναζουσών ως “ Φροντίδα για τη ζωή, τα πρόσωπα και την πραγματικότητα που βιώνουν” και “ Φωνή” που καταδικάζει απαράδεκτες καταστάσεις
στο όνομα των θυμάτων.
Πληροφορίες και φωτογραφία της αδ. Bottani από Vatican News
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ