Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, κάνουμε περισσότερα για την καταπολέμηση της ρύπανσης του περιβάλλοντος

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, κάνουμε περισσότερα για την καταπολέμηση της ρύπανσης του περιβάλλοντος

Η 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, καθιερώθηκε από τον Οργανισμό την Ηνωμένων Εθνών το 1974, μια παγκόσμια εκδήλωση που γιορτάζεται από χιλιάδες κοινότητες σε ολόκληρο τον κόσμο. Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας είναι η καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (“Beat Air Pollution”)

Φέτος η Κίνα είναι αυτή που θα φιλοξενήσει τις εορταστικές εκδηλώσεις γι αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η οποία κάθε χρόνο τιμάται επίσημα και σε μια διαφορετική χώρα. «Η Κίνα θα είναι ο μεγάλος παγκόσμιος οικοδεσπότης – είπε η Joyce Msuya, εκτελεστικός διευθυντής για το Περιβάλλον στα Ηνωμένα Έθνη, τον περασμένο Μάρτιο στο Ναϊρόμπι με την ευκαιρία της ανακοίνωσης -. Η χώρα επέδειξε μια εξαιρετική ηγετική θέση στην αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε εθνικό επίπεδο. Τώρα μπορεί να βοηθήσει στην ώθηση του κόσμου για περισσότερη δράση. Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί παγκόσμια έκτακτη ανάγκη που επηρεάζει όλους μας. Η Κίνα θα ηγηθεί τώρα της προώθησης και θα τονώσει την παγκόσμια δράση για τη σωτηρία εκατομμυρίων ζωών».

Το 92% του πληθυσμού δεν αναπνέει καθαρό αέρα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ο.Η.Ε., το 92% των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο δεν αναπνέει καθαρό αέρα και η ατμοσφαιρική ρύπανση κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία 5 τρισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο σε κόστη που αφορούν στην κοινωνική πρόνοια. Κάθε χρόνο, εξαιτίας του μολυσμένου αέρα 7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα. Από αυτούς, περίπου 4 εκατομμύρια ζουν στην ζώνη Ασίας– Ειρηνικού.

Η βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας τόσο στις μεγαλουπόλεις όσο και σε άλλες περιοχές του κόσμου, η διερεύνηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η εστίαση στις πράσινες τεχνολογίες, αποτελούν την πρόσκληση της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2019 προς τις κυβερνήσεις, τις βιομηχανίες και τους ανθρώπους.

Εμβαθύνουμε περισσότερο στην Laudato si

«Είμαι συνηθισμένος να εργάζομαι με τους αριθμούς – δήλωσε σε μια συνέντευξή του στο Radio Vaticana ο Luca Mercalli, πρόεδρος της Ιταλικής Μετεωρολογικής Εταιρείας, μεταξύ των πρώτων επιχειρήσεων που εντάχθηκαν στο “Comunità Laudato Sì” – και μελετώντας τη διάγνωση του περιβαλλοντικού και κλιματικού προβλήματος αυτών των τελευταίων ετών, δυστυχώς βλέπω τους δείκτες να επιδεινώνονται. Φέτος είναι ένα έτος κατά το οποίο είχαμε τις μεγαλύτερες εκπομπές CO2 (διοξειδίου του άνθρακα) στην ιστορία, με 33 δισεκατομμύρια τόνους και ένα γράφημα που συνεχίζει να ανέρχεται».

Μετάφραση: ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου