Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στα θύματα τρομοκρατίας

Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένηστα θύματα τρομοκρατίας

Καθιερώθηκε το 2018, η Παγκόσμια Ημέρα που γιορτάζεται στις 21 Αυγούστου κάθε χρόνου. Τα Ηνωμένα Έθνη καλούν την παγκόσμια κοινότητα να παρακολουθήσει αυτή την επέτειο.

Η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. με το ψήφισμά της 72/165, αποφάσισε πριν από δύο χρόνια να ανακηρύξει την 21η Αυγούστου ως Παγκόσμια Ημέρα μνήμης και φόρου τιμής προς τα θύματα της τρομοκρατίας, προκειμένου να τιμήσει και να υποστηρίξει τα θύματα και τους επιζώντες της τρομοκρατίας, να προωθήσει και να προστατεύσει την πλήρη απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών τους. Καθιερώνοντας αυτής την Ημέρα, η Γενική Συνέλευση αναγνωρίζει ότι η προαγωγή και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου είναι απαραίτητες για την πρόληψη και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Το Μήνυμα του Γενικού Γραμματέα
«Η τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές και τις εκφράσεις παραμένει μια παγκόσμια πρόκληση που προκαλεί μόνιμη ζημιά στους ανθρώπους, τις οικογένειες και τις κοινότητες. Αυτά τα σημάδια είναι βαθιά και, αν και μπορεί να εξασθενίσουν με την πάροδο του χρόνου, δεν εξαφανίζονται ποτέ». Αυτό γράφει στο Μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα 2019 ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε. Antonio Guterres. «Αυτή η Παγκόσμια Ημέρα ας μας θυμίζει ότι, για πολύ καιρό μετά από μια επίθεση, τα θύματα συνεχίζουν να παλεύουν ενάντια στις συνέπειές της. Τα θύματα και οι επιζώντες ανά τον κόσμο – διαβάσουμε – πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ανακάμψουν μέσω της δικαιοσύνης και των μέτρων υποστήριξης». «Η στήριξη των θυμάτων τρομοκρατίας – γράφει ακόμη ο Guterres– αποτελεί έναν από τους τρόπους για να τιμήσουμε την ευθύνη που έχουμε προκειμένου να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά τους και την κοινή μας ανθρωπιά. Ακούγοντάς τους μπορούμε ακόμη να μάθουμε πολλά σχετικά με τον καλύτερο τρόπο ενοποίησης των κοινοτήτων μας ενάντια στην τρομοκρατία».

Η παγκόσμια στρατηγική των Ηνωμένων Εθνών
Η παγκόσμια στρατηγική των Ηνωμένων Εθνών κατά της τρομοκρατίας, η οποία εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση της 8ης Σεπτεμβρίου 2006, αναφέρει ότι η εξαθλίωση των θυμάτων της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τη διάδοση της τρομοκρατίας. Η συνέχιση της ενίσχυσης και μεγιστοποίησης της ικανότητας των Ηνωμένων Εθνών σε τομείς όπως η πρόληψη των συγκρούσεων, η διαπραγμάτευση, η διαμεσολάβηση, η διατήρηση της ειρήνης και η ενοποίηση, είναι επομένως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να γίνει σεβαστή η αξιοπρέπεια και ταυτόχρονα, να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία.

Η ανθεκτικότητα των θυμάτων
Το κύριο θέμα αυτής της δεύτερης επετείου είναι η ανθεκτικότητα των θυμάτων και των οικογενειών τους. Ένας προβληματισμός για το πώς κατάφεραν να μεταμορφώσουν τις οδυνηρές εμπειρίες τους, στρέφοντας το βλέμμα τους όχι μόνο σε μα πορεία θεραπείας και ανάκαμψης, αλλά και σε μια κοινή προσπάθεια ενίσχυσης των στρατηγικών για την καταπολέμηση όλων των μορφών τρομοκρατίας. Ο Guterres σήμερα, στην Νέα Υόρκη, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, θα εγκαινιάσει μια έκθεση φωτογραφίας την οποία παρουσιάζει το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας (UNOCT) και η Ομάδα Φίλων των Θυμάτων. Αποτελείται από μαρτυρίες και ιστορίες που δείχνουν την προσωπική διαδρομή που αυτά τα άτομα αντιμετωπίζουν, θέλοντας να δείξει με πλαστικό τρόπο, την αναγέννηση όσων έχουν υποστεί μια πολύ οδυνηρή εμπειρία.

Δεκάδες χιλιάδες θύματα κάθε χρόνο»
«Ο Ο.Η.Ε. είναι πολύ σημαντικός γι αυτούς τους ανθρώπους, για να τους βοηθήσει να θεραπευτούν όχι μόνο σωματικά αλλά και νοητικά». , καθηγήτρια Αντιτρομοκρατικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Studi Niccolo Cusano της Ρώμης, υπογραμμίζει τη σημασία αυτής της Ημέρας. Σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων της τρομοκρατίας, στα μικρόφωνα του RadioVaticana Italia θυμίζει ότι είναι δεκάδες χιλιάδες κάθε χρόνο από τα οποία ένα πολύ μικρό μέρος μόνο υφίσταται στη Δύση. Η Συρία, το Αφγανιστάν, η Νιγηρία, η Σομαλία και το Ιράκ είναι οι χώρες που από μόνες τους αριθμούν πάνω από το ήμισυ των θυμάτων.

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 5 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

5 Δεκεμβρίου μνήμη του Αγίου Σάββα του Οσίου

Γεννήθηκε στη Ματουλάσκη της Καισάρειας στην Καππαδοκία από χριστιανούς γονείς. Νεαρός ακόμα εισέρχεται στη σχολή ενός μοναστηριού στην ίδια πόλη. Εκεί ανακαλύπτει την κλήση του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου