Όχι σε μια Εκκλησία χλιαρή και ήσυχη

Όχι σε μια Εκκλησία χλιαρή και ήσυχη


«Το κακό πνεύμα προτιμά μια Εκκλησία ήσυχη που δεν παίρνει ρίσκο, άνετη, χλιαρή. Αυτό είπε ο Πάπας Φραγκίσκος την Τρίτη, 23 Μαΐου κατά την ομιλία του στην πρωινή Θεία Λειτουργία στον Οίκο Santa Marta, η οποία μεταδόθηκε από το Radio Vaticana. Μια Εκκλησία που φοβάται να κλωτσήσει μακριά το είδωλο του χρήματος, δεν είναι Εκκλησία του Χριστού, υπογράμμισε ο Ποντίφικας.

Στο δρόμο της μεταστροφής, δεν μπορούμε να παραμείνουμε «ήσυχοι», δήλωσε ο Ποντίφικας: όταν ο λαός είναι ήσυχος, καταδιώκει τους προφήτες που διαταράσσουν την ηρεμία, δηλαδή ικανοποιούνται από ένα «θερμό πνεύμα», που κάνει την Εκκλησία «χλιαρή». Στην Εκκλησία όταν κάποιος καταγγέλλει τους τόσους πολλούς τρόπους κοσμικότητας τον κοιτούν με στραβό μάτι, αυτός δεν μας κάνει, καλύτερα να απομακρυνθεί», διηγήθηκε ο Φραγκίσκος.

«Θυμάμαι στη χώρα μου, πάρα πολλούς άντρες και γυναίκες, σωστοί αφιερωμένοι, όχι ιδεολόγοι, αλλά που έλεγαν: «Όχι, η Εκκλησία του Ιησού είναι έτσι…» – «Αυτός είναι κομμουνιστής, έξω!, και τον έδιωχναν μακριά, τον κατεδίωκαν», συνέχισε ο ιταλο-αργεντινός Ποντίφικας, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στον σεβασμιότατο Óscar Romero (1917-1980), του οποίου σήμερα είναι η δεύτερη επέτειος από την αγιοποίησή του. «Ας σκεφτούμε τον ευλογημένο Romero, όχι; Αυτό που συνέβη για να πούμε την αλήθεια», ρώτησε ο Φραγκίσκος.

«Γιατί;», συνέχισε ο Πάπας. «Επειδή το κακό πνεύμα προτιμά μια Εκκλησία ήσυχη χωρίς κινδύνους, μια Εκκλησία επιχειρήσεων, μια Εκκλησία άνετη, στην άνεση της ζεστασιάς, χλιαρή», εξήγησε . Πράγματι, «το κακό πνεύμα εισέρχεται πάντα από τις τσέπες», προειδοποίησε τους παρόντες στο Παρεκκλήσι του Οίκου Santa Marta. «Όταν η Εκκλησία είναι χλιαρή, ήσυχη, οργανωμένη, δεν υπάρχουν προβλήματα, κοιτάξτε πως είναι οι επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

Σημαντικό το πρώτο ανάγνωσμα, των Πράξεων των Αποστόλων (16, 22-34), το οποίο αφηγείται την αιχμαλωσία του Παύλου και του Σίλα στους Φιλίππους. Προσευχόμενοι και ψέλνοντας ύμνους, οδήγησαν τον δεσμοφύλακά τους στη μεταστροφή, ο οποίος «γέμισε από χαρά μαζί με όλους τους δικούς του επειδή πίστεψε στον Θεό».

Για τον Πάπα Φραγκίσκο, το γεγονός συμβολίζει «την πορεία της καθημερινής μεταστροφής μας», δηλαδή το «πέρασμα από την κατάσταση της κοσμικής ζωής, ήρεμος χωρίς ρίσκο, καθολικός, ναι, ναι, αλλά τόσο χλιαρός, σε μια κατάσταση ζωής αληθινής αναγγελίας του Ιησού Χριστού, στη χαρά της αναγγελίας του Χριστού».

«Μια Εκκλησία χωρίς μάρτυρες δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, μια Εκκλησία που δεν ρισκάρει δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, μια Εκκλησία που φοβάται να κηρύξει τον Ιησού Χριστό και να διώξει μακριά τους δαίμονες, τα είδωλα, τον άλλο κύριο, που είναι το χρήμα, δεν είναι η Εκκλησία του Χριστού», επέμεινε ο Ποντίφικας, ο οποίος έκλεισε τη σκέψη του με την ακόλουθη ευχή για τους βαπτισμένους: «μια ανανεωμένη νεανικότητα, μια μεταστροφή του κόσμου από τον χλιαρό τρόπο ζωής στην χαρούμενη αναγγελία ότι ο Ιησούς είναι ο Κύριος».

Μετάφραση:ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Η Σύνοδος της Νίκαιας (3ο Μέρος) Πολιτικές και Εκκλησιαστικές συνέπειες

Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ (3ο μέρος)  ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ    Ο Μέγας Κωνσταντίνος στην εκτίμηση του ανατολικού Χριστιανισμού    Όπως αναφέραμε στο προηγούμενο κείμενο, η Σύνοδος