ΟΥΓΓΑΡΙΑ : Η ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΤΑΞΥ ΕΠΕΙΓΟΥΣΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΙΩΠΗΣΕΩΝ

ΟΥΓΓΑΡΙΑ : Η ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΤΑΞΥ ΕΠΕΙΓΟΥΣΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΙΩΠΗΣΕΩΝ

Οι Επίσκοποι της χώρας, με τον τίτλο “ Αναζωπύρωση της αγάπης “ δημοσίευσαν την 28-12-2019 ποιμαντική επιστολή προς τους πιστούς. Αφορμή το 52ο Διεθνές Ευχαριστιακό Συνέδριο, που προβλέπεται 13-20 Σεπτεμβρίου και θα παραστεί και ο Πάπας Φραγκίσκος.

Στο πρώτο τμήμα της επιστολής οι Επίσκοποι επιβεβαιώνουν την πληρότητα της ζωής που δόθηκε από το Θεό στο λαό του και τις ικανότητας του Ευαγγελίου να ανανεώνει τις κοινωνίες, σύμφωνα με ένα ανθρωπιστικό πρότυπο που πρόσφερε στην εκκλησιαστική ζωή η Β Σύνοδος του Βατικανού, Αναφέρονται στη μετάβαση από το κομμουνιστικό καθεστώς στο φιλελεύθερο, που όλοι έλπιζαν ως καλύτερο αλλά δημιούργησε σοβαρά προβλήματα : ανεργία, εγκατάλειψη της υπαίθρου από τους νέους, μοναξιά στους πιο ηλικιωμένους.
Στο δεύτερο μέρος καταγράφονται οι 4 μεγάλες προκλήσεις της ουγγρικής κοινωνίας : το δημογραφικό πρόβλημα και η προστασία της αγέννητης ζωής – το εκπαιδευτικό σύστημα – η αύξηση της φτώχειας – το φαινόμενο της μετανάστευσης.
Οι Επίσκοποι θεωρούν ότι η δεξιά κυβέρνηση υποστηρίζει την οικογένεια αλλά είναι δέσμια του παρελθόντος και γι αυτό αποδέχεται τις εκτρώσεις Επίσης πιστεύουν ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη νομοθεσία για προστασία της γυναίκας και πολλές πολιτιστικές δράσεις καταστρέφουν την οικογένεια και την χριστιανική κουλτούρα.
Το δε εκπαιδευτικό σύστημα δεν παρέχει στους νέους τα εφόδια που η Εκκλησία θεωρεί απαραίτητα για την ανάπτυξή τους. Τρίτη επείγουσα πρόκληση η φτώχεια, που έχει σπρώξει 20.000 ανθρώπους να ζουν άστεγοι. Επίσης από τους 200.000 Ρομ της χώρας ποσοστό 45% μόνο έχουν τώρα εργασία, όταν επί κομμουνιστικού καθεστώτος το ποσοστό των εργαζόμενων Ρομ ήταν στο 87%, το δε 60% αυτών δεν έχει παρακολουθήσει σχολείο… Τελευταία πρόκληση η μετανάστευση : οι Ιεράρχες καταγγέλλουν το διεθνές οικονομικό σύστημα ως απάνθρωπο γιατί υποθάλπει τους πολέμους και την κλιματική αλλαγή και έχει ως αποτέλεσμα το 17% του παγκόσμιου πληθυσμού ν μην έχει πρόσβαση σε κατάλληλο νερό.
Επίσης σημειώνουν ότι καθήκον του κράτους είναι να εξασφαλίζει τους πολίτες του, να είναιι ανοιχτό σε μετανάστες που είναι σε κίνδυνο, να προστατεύει τα σύνορά της χώρας και να βοηθούν τους φτωχούς πληθυσμούς στις χώρες και στο περιβάλλον καταγωγής τους.
Οπως καταλαβαίνει κανείς από τον τίτλο που άρθρου, τον οποίο έχει δώσει η ιταλική ιστοσελίδα που μεταδίδει την είδηση, η ηγεσία της Εκκλησίας της χώρας ουσιαστικά συντάσσεται με την κρατική πολιτική της Ουγγαρίας, που απαντά αρνητικά στο αίτημα ευρωπαί’ι’κών κρατών, όπως η Ελλάδα, για αναλογική κατανομή των θυμάτων της προσφυγικής κρίσης…

Πληροφόρηση και φωτογραφία από SettimanaNews.it

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ 25 Μαρτίου – Πανήγυρη ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Εβρ 10, 5. 7 Ο Κυριος εισέρχεται στον κόσμο λέγοντας: Ιδού, έρχομαι, να εκτελέσω,

Άγγελος Κυρίου, Κυριακή 23-3-2025

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Γ’ Κυριακή της Τεσσαρακοστής, 23 Μαρτίου 2025 Kείμενο ετοιμασμένο από τον Άγιο Πατέρα   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλή Κυριακή! Η παραβολή που βρίσκουμε στο