Όταν σκεφτόμαστε για την εκπαίδευση σκεφτόμαστε για το μέλλον της ανθρωπότητας

Όταν σκεφτόμαστε για την εκπαίδευση σκεφτόμαστε για το μέλλον της ανθρωπότητας

Η εκπαίδευση είναι μια από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σημερινή κοινωνία. Ο Πάπας Φραγκίσκος το υπενθύμισε όταν δέχθηκε σε ακρόαση τους συμμετέχοντες στο Σεμινάριο που προωθείται από την Ποντιφική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών ενόψει μιας παγκόσμιας εκδήλωσης, το «Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Εκπαίδευση», που θα λάβει χώρα στο Βατικανό στις 14 του ερχόμενου Μαΐου.
Σήμερα «το επονομαζόμενο εκπαιδευτικό σύμφωνο έχει καταστραφεί»: Η κοινωνία, η οικογένεια και οι διάφοροι θεσμοί που καλούνται να εκπαιδεύσουν, αναθέτουν αυτό το καθοριστικό έργο σε άλλους. Αυτά υπογράμμισε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τη συνάντησή του με τους συμμετέχοντες στο Σεμινάριο που διοργανώθηκε στο Βατικανό από την Ποντιφική Ακαδημία Κοινωνικών Σπουδών και το οποίο επικεντρώνεται γύρω από το θέμα «Εκπαίδευση: το παγκόσμιο Σύμφωνο». Η πρόσβαση του παγκόσμιου πληθυσμού στην εκπαίδευση, υπενθυμίζει ο Ποντίφικας, χαρακτηρίζεται από έντονες ανισότητες: «τη φτώχεια, τις διακρίσεις, την κλιματική αλλαγή, την παγκοσμιοποίηση της αδιαφορίας, την «πραγμοποίηση» του ανθρώπου που οδηγεί στον μαρασμό εκατομμύρια πλάσματα».

Ένα νέο σύμφωνο για την εκπαίδευση
Η κρίση του εκπαιδευτικού συμφώνου, εξηγεί ο Άγιος Πατέρας απαιτεί νέες απαντήσεις:
Σήμερα, καλούμαστε, κατά κάποιο τρόπο, να ανανεώσουμε και να επανεντάξουμε τη δέσμευση όλων – ατόμων και θεσμών – για την εκπαίδευση, για να φτιάξουμε και πάλι ένα νέο εκπαιδευτικό σύμφωνο, διότι μόνο έτσι η εκπαίδευση θα μπορέσει να αλλάξει.

Εκπαίδευση και μέλλον
Η ανάγκη για ένα νέο εκπαιδευτικό σύμφωνο δεν συνδέεται μόνο με τα κρίσιμα ζητήματα των καιρών μας. «Όταν σκεφτόμαστε για την εκπαίδευση – λέει ο Πάπας – σκεφτόμαστε για τις μελλοντικές γενιές και για το μέλλον της ανθρωπότητας».
Εκπαίδευση δεν σημαίνει μόνο μετάδοση εννοιών, αλλά αποτελεί ένα καθήκον που απαιτεί από όλους εκείνους που είναι υπεύθυνοι γι αυτό – οικογένεια, σχολείο και κοινωνικοί πολιτιστικοί και θρησκευτικοί θεσμοί… – να συμμετάσχουν με αλληλεγγύη. Για να εκπαιδεύσουμε πρέπει να προσπαθήσουμε να ενσωματώσουμε το λεξιλόγιο του νου με το λεξιλόγιο της καρδιάς και εκείνο των χεριών.

Οικογένεια και εκπαίδευση
Στο νέο εκπαιδευτικό σύμφωνο, υπενθυμίζει ο Πάπας, θα πρέπει να δώσουμε αξία στην οικογένεια. Ένας από τους θεμελιώδεις τρόπους βελτίωσης της ποιότητας της εκπαίδευσης σε επίπεδο σχολείου είναι να επιτύχουμε μια μεγαλύτερη συμμετοχή οικογενειών και τοπικών κοινοτήτων στα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Οι εκπαιδευτικοί και το νέο εκπαιδευτικό σύμφωνο
Αντιμέτωποι με τις προκλήσεις της εκπαίδευσης, ένας άλλος κρίσιμος ρόλος είναι αυτός των «πάντα κακοπληρωμένων» εκπαιδευτικών. Το λειτούργημά τους ως εκπρόσωποι της εκπαίδευσης, «θα πρέπει να αναγνωριστεί και να υποστηριχθεί με όλα τα δυνατά μέσα». Είναι απαραίτητο, υπογραμμίζει ο Πάπας, να έχουν στη διάθεσή τους «επαρκείς εθνικούς, διεθνείς και αποδεδειγμένους πόρους»:
Αυτοί είναι οι «αρχιτέκτονες» των μελλοντικών γενεών. Με τη γνώση τους, την υπομονή και της αφοσίωσή τους μεταδίδουν έναν τρόπο ύπαρξης που μετασχηματίζεται σε πλούτο, όχι υλικό, αλλά άυλο και δημιουργούν τον άντρα και τη γυναίκα του αύριο.

Ο Φραγκίσκος θυμίζει τέλος ότι δεν μπορεί κανείς να εκπαιδεύσει «χωρίς να προάγει την ομορφιά», χωρίς να προάγει την ομορφιά της καρδιάς. Μια εκπαίδευση «δεν είναι επιτυχής εάν δεν μπορεί να δημιουργήσει ποιητές». Τέλος, ο Πάπας απηύθυνε μια ιδιαίτερη προτροπή: Σας ενθαρρύνω σε αυτό το σημαντικό και συναρπαστικό καθήκον που έχετε αναλάβει: να συνεργαστείτε για την εκπαίδευση των μελλοντικών γενεών. Δεν είναι κάτι που μπορούμε να αφήσουμε για αύριο, θα πρέπει να ασχοληθούμε σήμερα.
 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

21η Κυριακή του Έτους (Κύκλος Γ)

  21η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ΄ ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 86 [85], 1-3) Πρόσεξε, Κύριε, και εισάκουσέ με, σώσε το δούλο σου, Θεέ

Πρόγραμμα Ενοριών 20-21/8/2022

   Οικισμός Ενορία 20–21 Αυγούστου 2022 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Σάββατο 20.00 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  –

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 20ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 17 Αυγούστου 2022 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου