Όταν η Αποστολική Διακονία διδάσκει Ορθοδοξία και Πολιτισμό

Όταν η Αποστολική Διακονία διδάσκει Ορθοδοξία και Πολιτισμό

Τι θα μπορούσε να είναι αυτό που έφερε στην Αθήνα 22 Ρωμαιοκαθολικούς κληρικούς , από την Ιταλία, τη Βραζιλία, το Μεξικό, τη, Λιβερία την Ουκρανία και τις Φιλιππίνες αλλά και τη Νιγηρία, το Κονγκό, την Αϊτή και την πιο μακρινή απ’ όλες… Ινδία; Η απάντηση είναι απλή: Η επιθυμία τους να γνωρίσουν την Ελλάδα και την ορθόδοξη παράδοση της και η ευκαιρία που τους έδωσε για μια ακόμη φορά η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος να τα συνδυάσουν όλα αυτά μέσα από την εκμάθηση της νέας ελληνικής γλώσσας.

«Ο Έλληνας από τη φύση του είναι οικουμενικός και πάντοτε μοιραζόταν την παράδοση και τον πολιτισμό του με τους άλλους λαούς» μας λέει ο άνθρωπος πίσω από αυτήν την ιδέα που μετρά αισίως 18 χρόνια. Πρόκειται για τον επίσκοπο Φαναρίου Αγαθάγγελο, γενικό διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος θέλησε να ξεκαθαρίσει πως «Αυτό το έργο, δεν είναι μόνο πολιτιστικό αλλά είναι και πνευματικό. Μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλο, να μοιραστούμε αγωνίες και προβληματισμούς γιατί αυτό το έργο είναι εκκλησιαστικό».

Ο επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος χαιρετίζοντας την τελετή λήξης

Για την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, η συνεργασία με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στην προσπάθεια της διάδοσης της ελληνικής γλώσσας, της παράδοσης και της πνευματικότητας του τόπου μας, είναι ιδιαίτερα σημαντική. «Όλη αυτά τα χρόνια σας λέω μέσα από την καρδιά μου πως η δουλειά που έχει γίνει, έγινε με πολύ αγάπη, προσευχή, ησυχία, επιστημονικότητα και σεβασμό στην εκκλησιαστική πραγματικότητα», τονίζει ο επίσκοπος Φαναρίου.

Το orthodoxia.info είχε την ευκαιρία να βρεθεί και να παρακολουθήσει από κοντά την τελετή λήξης των φετινών μαθημάτων. Η τελετή όπως και τα μαθήματα πραγματοποιήθηκε στο θεολογικό οικοτροφείο που διατηρεί η Αποστολική Διακονία στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας. Έναν λαϊκό και αρκετά βασανισμένο Δήμο της Δυτικής Αθήνας, ο οποίος χάρη στις προσπάθειες του αρχαιότερου εκκλησιαστικού οργανισμού της χώρας μας, έχει μετατραπεί σε δίαυλο επικοινωνίας με ολόκληρο τον κόσμο.

Εκεί, κοντά στους ξένους φιλοξενούμενους βρέθηκαν ύστερα από πρόσκληση του επισκόπου Φαναρίου, οι μητροπολίτες Χαλκίδος Χρυσόστομος και Βρεσθένης Θεόκλητος αλλά και ο Σουηδίας Κλεόπας ο οποίος πρόσφατα έλαβε από την Αποστολική Διακονία ορθόδοξα βιβλία μεταφρασμένα στα Σουηδικά! Στην ίδια εκδήλωση βρέθηκε ο Δήμαρχος της πόλης κ. Γιώργος Καπλάνης αλλά και ο Αποστολικός Νούτσιος του Βατικανού στην Αθήνα, ο οποίος αποτέλεσε μια ιδιαίτερη έκπληξη για όλους. Κινέζος στην καταγωγή ο Νούντσιος, ο πρέσβης δηλαδή του Βατικανού στην Ελλάδα, μαθαίνει ελληνικά. Μάλιστα ο ίδιος φρόντισε να απευθύνει έναν χαιρετισμό στα ελληνικά τονίζοντας την αξία του έργου που επιτελεί η Αποστολική Διακονία.

Συνεχίζοντας την σκέψη του επίσκοπου Φαναρίου που είπε πως «είμαστε όλοι μια οικουμενική οικογένεια» αλλά και πως «η καλή συνεργασία των τελευταίων χρόνων μας έχει κάνει να πιστεύουμε πως οι χριστιανοί πρέπει να συνεργαζόμαστε περισσότερο» ο Νούντσιος είπε μια ιστορία.

«Σε ένα σχολείο ο δάσκαλος ρώτησε τα παιδιά πως έχει τα μακρύτερα χέρια» είπε. «Τότε ο Πέτρος απάντησε, ο Ιησούς. Όταν λοιπόν ο δάσκαλος ρώτησε γιατί, ο Πέτρος του είπε επειδή ο Ιησούς πρέπει να αγκαλιάζει όλα τα παιδιά». Συνεχίζοντας την περιγραφή του ο Νούντσιος είπε πως ο δάσκαλος απάντησε στην τάξη: «Δεν έχω δει ποτέ τα χέρια του Ιησού αλλά νομίζω πως ο Πέτρος έχει δίκιο!».

Ο Ρωμαιοκαθολικός αξιωματούχος με τα λόγια αυτά θέλησε να τονίσει την ανάγκη για ενότητα, κάτι το οποίο είχε τονίσει λίγα λεπτά νωρίτερα και ο επίσκοπος Φαναρίου λέγοντας πως «Η πρώτη χιλιετία του Χριστιανισμού, ήταν αυτή της ενότητας. Η δεύτερη χιλιετία ήταν αυτή της διαίρεσης. Σε αυτήν την τρίτη χιλιετία θα πρέπει να πούμε στους χριστιανούς μας, γιατί είμαστε χωρισμένοι». Συμπλήρωσε δε πως «Αν αποτύχουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό θα πρέπει όλοι νε δούμε με εντιμότητα, τι είναι Εκκλησία».

ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μιλήσαμε με τρεις από τους σπουδαστές που φιλοξένησε η Αποστολική Διακονία στις εγκαταστάσεις της στην Αγία Βαρβάρα. Κοινό όλων ήταν η αγάπη τους για την Ελλάδα και η επιθυμία τους να γνωρίσουν από κοντά την ορθόδοξη παράδοση.

Ο Luis Carlos Rodrigued Lopez ένας από τους σπουδαστές των ελληνικών με καταγωγή από το Μεξικό

Ο Λουίζ Κάρλος κατάγεται από το Μεξικό. Ο ίδιος προέρχεται από μια Καθολική χώρα και όπως μας είπε οι γνώσεις του για την Ορθοδοξία ήταν ελάχιστες. «Μου έκανε μεγάλη εντύπωση η προσήλωση στην παράδοση όπως εκφράζεται στην λειτουργική πράξη» μας είπε όταν τον ρωτήσαμε για τις εντυπώσεις του από το ταξίδι του στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του γνώρισε από κοντά τις ορθόδοξες παραδόσεις. «Είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνούμε για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας» σημείωσε. Μάλιστα υπενθύμισε πως «Ξεκινήσαμε μαζί! Η Εκκλησία τους πρώτους δέκα αιώνες ήταν Μία! Σήμερα βλέπω πως υπάρχουν πολλά κοινά σημεία και νομίζω ότι μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον» .

Η αγαπημένη λέξη που παίρνει μαζί στις αποσκευές του είναι το «παρακαλώ».

Πηγή:ORTHODOXIA.INFO | Ανδρέας Λουδάρος

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά Την τιμητική του είχε το Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου που επισκέφθηκε, την Τετάρτη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου