«Όταν γίνεστε τεχνίτες ευσπλαχνίας! Είναι σαν να επενδύετε στο χρηματιστήριο και μάλιστα στον ουρανό»
«Το να γίνετε τεχνίτες φιλανθρωπίας και κατασκευαστές ευσπλαχνίας είναι σαν να επενδύετε όχι στη χρηματιστηριακή αγορά, αλλά στον Παράδεισο». Αυτό είπε ο Πάπας Φραγκίσκος στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα προς τους συμμετέχοντες στη Συναυλία φιλανθρωπίας, «Avrai», που θα πραγματοποιηθεί απόψε από τον διάσημο καλλιτέχνη Claudio Baglioni στην Aula PaoloVI.
Η εκδήλωση, που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της επετείου των διακοσίων χρόνων τηςΦρουράς του Βατικανού και η οποία πέφτει συμπτωματικά με τα 80α γενέθλια του Πάπα Φραγκίσκου, θα βοηθήσει δύο σημαντικά έργα: Ένα νοσοκομείο παίδων στο Μπανγκουί, στην Κεντρο αφρικανική Δημοκρατία σε συνεργασία με το Παιδί Ιησού, και τα θύματα του σεισμού στην Κεντρική Ιταλία.
«Αυτή η βραδιά διευρύνει τους ορίζοντες του Ιωβηλαίου της ευσπλαχνίας με το να συμμετέχουμε και να μοιραζόμαστε συγκεκριμένες καταστάσεις φτώχειας και ανάγκης», υπογραμμίζει πράγματι ο Ποντίφικας στην ταινία. «Αυτή τη βραδιά – προσθέτει – όλοι εσείς συμμετέχετε με ένα συγκεκριμένο σκοπό και με γενναιοδωρία στην κατασκευή δύο έργων που αποσκοπούν στους πιο ευάλωτους και εύθραυστους, στα μικρά παιδιά, έργα που θα είναι ορατά σημάδια του Έτους της ευσπλαχνίας και που θα φέρουν την υπογραφή πολλών από εσάς.»
Ο Φραγκίσκος δηλώνει επομένως «ευτυχής» γι’ αυτή την πρωτοβουλία «όπου εμπλέκονται πολλοί φορείς και άτομα, καθένας με τη δική του ειδικότητα: οι καλλιτέχνες, το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, οι τεχνικοί, οι εργάτες…». Όλοι είστε «τεχνίτες ευσπλαχνίας», δηλώνει ο Πάπας, επειδή «τα έργα ευσπλαχνίας που αντλούν την έμπνευσή τους από το Θεό και την ύλη τους από την ίδια την ευσπλαχνία, παίρνουν μορφή από χέρια και καρδιές ανδρών και γυναικών».
Ο Άγιος Πατέρας υπενθυμίζει την αποστολική Επιστολή Misericordia et misera, που δημοσιεύθηκε στο τέλος του Ιωβηλαίου, μέσα στην οποία υπογραμμίζει «πως ο πολιτισμός της ευσπλαχνίας διαμορφώνεται με την συνεχή προσευχή και πως, για να νικήσουμε τον πειρασμό των λέξεων, της θεωρίας της ευσπλαχνίας, είναι αναγκαίο να μετατρέψουμε σε ευσπλαχνία την καθημερινή ζωή, ζωή που γίνεται συμμετοχή και από κοινού μοίρασμα.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε μεγάλα πράγματα, να πραγματοποιήσουμε μεγάλα έργα – διαβεβαιώνει ο Φραγκίσκος – αλλά αυτό που θα κάνουμε θα έχει την υπογραφή του πάθους μας για το Ευαγγέλιο».