Ορθόδοξος Ρουμάνος ιερέας: Ένα νέο βήμα εμπρός την πορεία μας

Ορθόδοξος Ρουμάνος ιερέαςΈνα νέο βήμα εμπρός την πορεία μας

Μια έντονη μέρα συναντήσεων και αγκαλιώσεων χθες στο Βουκουρέστι, όπου ξεκίνησε αυτό το 30ο διεθνές ταξίδι. Μια μέρα που μεταξύ των κύριων "σταθμών" της είναι αυτός  του οικουμενισμού. Η ιστορική επίσκεψη του Ιωάννη Παύλου Β 'ακριβώς πριν από 20 χρόνια αντηχεί σε ομιλίες, συνεντεύξεις, στη μνήμη. Ένα γεγονός που παρέμεινε στην ιστορία των Ρωμαιοκαθολικών και των Ορθοδόξων. Ένα γεγονός που κατά κάποιον τρόπο «συνεχίζεται» με την άφιξη του Πάπα Φραγκίσκου ο οποίος χθες συναντήθηκε με τον Πατριάρχη  Δανιήλ, διάδοχο του Θεόκτιστου, τη διαρκή Σύνοδο, και πήγε στο νέο Ορθόδοξο καθεδρικό Ναό, ο οποίος, γεμάτος με πιστούς  τον καλωσόρισε με τραγούδια και συγκίνηση.

Εκεί έγινε η απαγγελία  του «Πάτερ ημών».  Ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Πατριάρχης Δανιήλ  βρισκόντουσαν  δίπλα δίπλα. «Οι δεσμοί της πίστης που μας ενώνουν πηγαίνουν πίσω στους Αποστόλους, μάρτυρες του Αναστημένου, ιδίως στον δεσμό που ενώνει τον Πέτρο και τον Ανδρέα, που σύμφωνα με την παράδοση έφεραν πίστη σ 'αυτές τις χώρες», υπενθύμισε ο Πάπας.

Για να δούμε τα έντονα συναισθήματα με τα οποία ζει ο Ρουμανικός λαός αυτή την επίσκεψη, ας ακούσομε τι μας είπε ο ορθόδοξος ιερέας Κονσαντίν Πρέβα της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Βουκουρεστίου:

Απ.– Είναι μια σημαντική επίσκεψη για τη Ρουμανία, για όλους τους χριστιανούς όχι μόνο καθολικούς αλλά και για Ορθόδοξους, επειδή το μήνυμα που φέρνει ο Πάπας Φραγκίσκος είναι συνέχεια  του μηνύματος του Ιωάννη Παύλο Β, που είχε αποκαλέσει τη Ρουμανία «κήπο της Παναγίας Μητέρα του Θεού». Θα υπάρξουν και άλλες θεομητορικές προσευχές σε αυτή την επίσκεψη. Ο "Πέτρος" και ο "Ανδρέας" συναντιούνται, οι οπαδοί τους συναντιούνται. Και αυτή η στιγμή θα παραμείνει ιστορική διότι η συνάντηση και η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου σ’ αυτό τον Εθνικό και Καθεδρικό Ναό θα αποτυπωθούν στην ιστορική μνήμη του.

Ερ. Τι σας εντυπωσίασε περισσότερο για τις ομιλίες του Πάπα Φράνσις και του Πατριάρχη Δανιήλ;

Απ.– Ο Πάπας Φραγκίσκος υπενθύμισε ότι η Ρουμανία, αν και είναι λαός που έχει φέρει τόση μετανάστευση στη Δυτική Ευρώπη, όχι μόνο έφερε οικονομική μετανάστευση, αλλά έφερε και χριστιανικές αξίες πίστης. Την ίδια στιγμή μας υπενθύμισε ότι η ρίζα της πίστης μας είναι υγιής και ότι εμείς, ως κλάδοι αυτής της ρίζας, πρέπει να μεγαλώσουμε μαζί. Ο Πατριάρχης Δανιήλ υπενθύμισε επίσης και ευχαρίστησε τον Πάπα Φραγκίσκο, την Καθολική Εκκλησία, η οποία φιλοξενεί πολλούς χριστιανούς σε χριστιανικές κοινότητες, ειδικά στην Ιταλία, αλλά και στην Ισπανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό επειδή υπάρχει ένας οικουμενισμός από κάτω που ακούγεται, μια χριστιανική αλληλεγγύη, μια αδελφοσύνη, όπως στην πρώτη Εκκλησία. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο λέμε "ευχαριστώ" σε όλες τις χριστιανικές κοινότητες, και τους Καθολικούς στη Δυτική Ευρώπη, στους Καθολικούς επισκόπους που προσφέρουν αυτή τη πράξη φιλανθρωπίας και χριστιανικής αλληλεγγύης στους αδελφούς τους στην Ανατολή.

Ερ. Επομένως μπορούμε να πούμε ότι αυτή η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου και αυτές οι συναντήσεις αποτελούν μια νέα φάση στην πορεία  φιλίας;

Απ. – Βεβαίως. Είναι ένα νέο βήμα προς τα εμπρός στην κοινή πορείας μας.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου