Όποιος προσφέρει φιλοξενία γίνεται πιο πλούσιος

Όποιος προσφέρει φιλοξενία γίνεται πιο πλούσιος

Ο πνευματικός οικουμενισμός και ο οικουμενικός διάλογος χρησιμεύουν στην εμβάθυνση της εμπειρίας της «συνύπαρξης». Αυτό ανέφερε ο Πάπας όταν συναντήθηκε με την αντιπροσωπεία για τον οικουμενισμό της Λουθηρανικής Εκκλησίας της Φιλανδίας, που παρευρέθηκε στη Ρώμη για να προσκυνήσει με την ευκαιρία της γιορτής του Αγίου Ερρίκου, προστάτης της σκανδιναβικής χώρας. Όλοι οι χριστιανοί, είπε ο Ποντίφικας, βρίσκονται «σε πορεία σε μια κοινωνία πίστεως».

Ο πλησίον δεν είναι ένας αντίπαλος

Ο Φραγκίσκος υπενθύμισε επίσης, ότι την περασμένη Κυριακή τελέστηκε η γιορτή του Βαπτίσματος του Ιησού. Η ευγνωμοσύνη για το Βάπτισμα, εξήγησε, «μας ενώνει στην κοινότητα όλων των βαπτισμένων». «Το βάπτισμα για τη συγχώρεση των αμαρτιών – υπογράμμισε ο Άγιος Πατέρας – αποτελεί επίσης μια σαφή έκκληση για αγιότητα»:

Αγαπητοί φίλοι από την Φιλανδία, ως αγγελιοφόροι της ανθρωπότητας, ως παραλήπτες της καλοσύνης του ενσαρκωμένου Θεού, βρισκόμαστε σε κοινή πορεία με την κοινότητας όλων των βαπτισμένων. Οι χριστιανοί είναι αυτοί που μπορούν να ευχαριστήσουν για το βάπτισμά τους. Αυτή η ευγνωμοσύνη συνδέει και διευρύνει την καρδιά μας, την ανοίγει προς τον πλησίον ο οποίος δεν είναι ένας αντίπαλος, αλλά ο αγαπημένος αδελφός μας, η αγαπημένη αδελφή μας. Η κοινότητα όλων των βαπτισμένων δεν είναι απλά «βρισκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο» και σίγουρα δεν είναι «βρισκόμαστε ο ένας απέναντι από τον άλλο», αλλά επιθυμεί να γίνεται ολοένα και μια βαθύτερη «συνύπαρξη».

Όποιος δίνει, λαμβάνει κι εκείνος με τη σειρά του

«Η φιλοξενία επίσης – είπε ο Πάπας – αποτελεί μέρος της κοινής μαρτυρίας της πίστης». Η Εβδομάδα Προσευχής για την Ενότητα των Χριστιανών, η οποία ξεκινά αύριο, «μας δείχνει αυτή την οικουμενική αρετή, και πάνω απ’ όλα μας την συνιστά». Υπενθυμίζοντας ένα στίχο από τις Πράξεις των Αποστόλων, ο Ποντίφικας πρόσθεσε: «Σπανίως μας συμπεριφέρονταν με ανθρωπιά (Πρ. 28,2) λέει ό Απόστολος Παύλος αναφερόμενος προς τους κατοίκους της Μάλτας οι οποίοι τον υποδέχθηκαν φιλόξενα μαζί με εκατοντάδες ναυαγούς».

Ως βαπτισμένοι χριστιανοί, πιστεύουμε ότι ο Χριστός θέλει να μας συναντήσει ακριβώς μέσα από αυτά τα άτομα που έχουν ναυαγήσει στη ζωή τους, τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά. Εκείνος που προσφέρει φιλοξενία δεν θα βιώσει πλέον τη φτώχια αλλά θα γίνει πλουσιότερος. Όποιος δίνει, θα λάβει κι εκείνος με τη σειρά του. Πράγματι, η ανθρωπιά που δείχνουμε στους άλλους, μυστηριωδώς, μας κάνει συμμέτοχους στην καλοσύνη του Θεού που έγινε άνθρωπος.

Η πορεία του οικουμενισμού

Ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά την περσινή συνάντησή του με την αντιπροσωπεία για τον οικουμενισμό της Λουθηρανικής Εκκλησίας της Φιλανδίας, είχε υπογραμμίσει ότι η οικουμενική πορεία όλων των χριστιανικών Εκκλησιών που εξακολουθούν να είναι διαιρεμένες, αποτελεί «βασική προϋπόθεση» για την πίστη μας. Μια «απαίτηση» που προκύπτει από το γεγονός ότι είμαστε μαθητές του Χριστού, μια «μη αναστρέψιμη πορεία», που δεν είναι προαιρετική. «Η κοινή δέσμευσή μας υπέρ του οικουμενισμού – είχε πει ο Άγιος Πατέρας – αποτελεί βασική προϋπόθεση της πίστης που ομολογούμε, μια απαίτηση που απορρέει από την ίδια την ταυτότητά μας ως μαθητές του Ιησού. Και ως μαθητές, ενώ ακολουθούμε τον ίδιο Κύριο, κατανοούμε ολοένα και περισσότερο, ότι ο οικουμενισμός αποτελεί μια πορεία, μια πορεία που, όπως διαρκώς υπογράμμιζαν οι διάφοροι Ποντίφικες μετά τη Β΄ Σύνοδο του Βατικανού, είναι μη αναστρέψιμη».

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη