ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

Πόσος καιρός πέρασε που ήταν όλα στολισμένα χριστουγεννιάτικα… Κι όμως, την άλλη εβδομάδα αρχίζουμε την Τεσσαρακοστή, με την Ευλογία και επίθεση της Στάχτης την άλλη εβδομάδα, στις 4 Μαρτίου. Παλιότερα η Εκκλησία μας προετοίμαζε και για την Τεσσαρακοστή, όπως στην Ορθόδοξη Εκκλησία υπάρχει το Τριώδιο.
Στη λατινική παράδοση υπήρχε η Εβδομηκοστή κλπ, ωσότου φτάναμε στην Τεσσαρακοστή. Όμως επικράτησε η άποψη πως η Τεσσαρακοστή επειδή είναι περίοδος προετοιμασίας (για το Πάσχα) δεν χρειάζεται άλλη προετοιμασία για να προετοιμαστούμε. Όμως δεν θα ήταν καθόλου άσχημο να σκεφτούμε πως πλησιάζουμε στην Τετάρτη της στάχτης και θα την αποδεχτούμε ως εξωτερικό σημείο που θα φανερώνει στην εσωτερική μετάνοια που θα πρέπει να μας διακατέχει.
Ας ρωτήσουμε τον εαυτό μας: Τι σκοπεύεις να κάνεις κατά τη Σαρακοστή; Θα την περάσεις σαν να μη συμβαίνει τίποτε;
Σαν μια από τα ίδια; Δες έχεις τίποτα να αλλάξεις στον εαυτό σου; Κανονικά θα έπρεπε να αλλάξεις τον εαυτό σου (για να είμαστε ειλικρινείς….). Αν θελήσεις να κάμεις κάτι τέτοιο, σπουδαίο και μεγάλο και πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή σου, ο Θεός και η Εκκλησία σου προσφέρουν κάποιους τρόπους.
Αυτό είναι η μεταστροφή και η μετάνοια, ο μεγάλος σκοπός όχι μόνο της Σαρακοστής, αλλά και της ζωής σου. Αλλά ας πούμε πως το βλέπεις δύσκολο κάτι τέτοιο. Το προσπάθησες και άλλη φορά και δεν τα κατάφερες. Όμως, μπορείς να αλλάξεις κάτι στον εαυτό σου. Αυτό είναι σίγουρο πως αν το θέλεις, όπως το θέλει και ο Θεός για σένα, μαζί του θα τα καταφέρεις. Και η Εκκλησία θα σου προσφέρει και κάποια μέσα για να το πετύχεις. Θα σε συνοδέψει και θα σε ενθαρρύνει.
Ας δούμε ένα-δυο πράγματα, αν δεν τα κάνεις ήδη:
1. Καθημερινή ανάγνωση του Λόγου του Θεού. Κάθε μέρα, εκεί μαζί με τον καφέ σου, άνοιξε την Αγία Γραφή ή το Ευαγγέλιο. Πάρε το βιβλίο στα χέρια σου και βάλε σιωπή γύρω σου. Διάβασε μια παράγραφο, στην τύχη, ή σε συνέχεια κάθε μέρα. Όταν σου φανεί πως έχει ολοκληρωθεί το νόημα, σταμάτησε και σύγκρινε τη ζωή σου με αυτό που διάβασες. Κι αν μπορείς προσευχήσου στον Θεό που είναι εκεί μαζί σου, κοντά σου, δίπλα σου.
2. Αν διαβάζεις το Ευαγγέλιο ή την Καινή Διαθήκη ήδη κάθε μέρα, αφού διαβάσεις, μελέτησε τι ο Θεός σου λέει για εκείνη τη μέρα. Τι θέλει να αλλάξει στη ζωή σου εδώ και τώρα. Μην το αφήνεις για αύριο. Το αύριο δεν υπάρχει ακόμα. Υπάρχει το τώρα. Και τώρα είσαι με τον Θεό.

Πηγή: Sannicolo.gr

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου