Η βία κατά των παιδιών δεν σταματά στην Αφρική

Η βία κατά των παιδιών δεν σταματά στην Αφρική

Σύμφωνα με την Save the Children, μέσα σε πέντε χρόνια, στην αφρικανική ήπειρο, έχουν διαπραχθεί πάνω από 55 χιλιάδες σοβαρά εγκλήματα κατά των παιδιών. Από το 2014, περισσότερα από έντεκα χιλιάδες παιδιά έχουν σκοτωθεί ή έχουν τραυματιστεί σοβαρά στις περιοχές όπου διαπράττονται συγκρούσεις. Ωστόσο, κάποια σημεία ελπίδας άρχισαν να έρχονται από την Κεντρική Αφρική.
Μεταξύ του 2014 και του 2018, πάνω από 55.880 σοβαρές παραβιάσεις εις βάρος των παιδιών, όπως δολοφονίες, ακρωτηριασμοί και σεξουαλικές βιαιότητες, διαπράχθηκαν σε περιοχές που επλήγησαν από συγκρούσεις στην Αφρική.
Αυτό προκύπτει από τη μελέτη που διεξήχθη από την Save the Children – την διεθνή οργάνωση που εδώ και 100 χρόνια αγωνίζεται για την προστασία των παιδιών – και η οποία δημοσιεύθηκε λίγες ημέρες πριν από την 33η Συνέλευση της Αφρικανικής Ένωσης που έχει προγραμματιστεί για τις 9 και 10 Φεβρουαρίου, στην Αντίς Αμπέμπα.
Αν και η δέσμευση των ηγετών της Αφρικής για την πρόληψη της βίας κατά των παιδιών έχει ενταθεί μέσω συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και πολιτικών παρεμβάσεων αναφορικά με τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις, η πρόοδος εξακολουθεί να είναι υπερβολικά αργή.

Βία που είναι δύσκολο να σταματήσει
Στην πραγματικότητα, τα στοιχεία από τη μελέτη της Μ.Κ.Ο. δείχνουν ότι, από το 2014, στην Αφρική,σημειώθηκε αύξηση των περιπτώσεων σοβαρών παραβιάσεων κατά των ανηλίκων. Ειδικότερα, η αύξηση αφορά στην στρατολόγηση πάνω από 24.000παιδιών τα οποία χρησιμοποιούνται από ένοπλες ομάδες. Επιπλέον, από το 2014, σε περιοχές σύγκρουσης της ηπείρου, έχουν σκοτωθεί ή έχουν τραυματιστεί σοβαρά, πάνω από 11.000 μικρά παιδιά. Πάνω από 4.600 ανήλικοι, κυρίως κορίτσια, έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας ενώ πάνω από 3.500 επιθέσεις έχουν σημειωθεί σε σχολεία και νοσοκομεία.

Η κατάσταση στο Μαλί
Μια από τις πιο κρίσιμες καταστάσεις υφίσταται στο Μαλί, όπου ο αριθμός των νεκρών παιδιών εμφανίζεται ιδιαίτερα υψηλός. «Κάποια από αυτά – όπως εξηγείται από μαρτυρίες τις οποίες συνέλεξε για το Save the Children, η Mariam μέλος της Advisory Council for Children and Young People στο Μαλί – έχουν δει να δολοφονούνται τα αδέλφια και οι γονείς τους μπροστά στα μάτια τους. Καλλιέργειες, σχολεία και νοσοκομεία έχουν καταστραφεί. Όταν συναντήθηκα με τα εκτοπισμένα παιδιά στα στρατόπεδα προσφύγων, τόσο πολύ ήταν τραυματισμένα που δεν μπορούσαν να διηγηθούν αυτά που τους είχαν συμβεί».

Ασφαλέστερα σχολεία
Συνεπώς, καθίσταται ολοένα και περισσότερο επείγον, τα κράτη μέλη της Αφρικανικής Ένωσης να εξασφαλίσουν την απαραίτητη προστασία των παιδιών που εμπλέκονται σε πολέμους και να δώσουν προτεραιότητα στα εμπλεκόμενα αγόρια και κορίτσια κατά τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για την εφαρμογή δράσεων για την προστασία τους, όπως προγράμματα πρόληψης, αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και προγράμματα ανασυγκρότησης, τα οποία θα έπονται των συγκρούσεων.
Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν γίνει πάνω από 3.000 επιθέσεις σε σχολεία σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο, επομένως η Save the Children υπέγραψε τη Διακήρυξη για Ασφαλή Σχολεία, προτρέποντας τους ηγέτες των διαφόρων χωρών να λάβουν μέτρα για τη διασφάλιση του δικαιώματοςτων παιδιών στην εκπαίδευση και για να εγκρίνουν το έγγραφο.

Συνεχής παρακολούθηση
«Τα τελευταία χρόνια – εξηγεί ο Filippo Ungaro εκπρόσωπος της Save the Children – υπήρξαν βελτιώσεις, αν και πολύ μικρές και μόνο σε ορισμένες χώρες της ηπείρου. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι δεν είναι σε θέση να καταστείλουν όλες τις συγκρούσεις που υπάρχουν και που οδηγούν σε αύξηση της βίας αναφορικά με τους ανηλίκους, μετατρέποντας την περιοχή σε ένα εύφορο έδαφος παραβίασης των δικαιωμάτων τους. Για αυτό το λόγο, προσπαθούμε να παρακολουθούμε συνεχώς την κατάσταση, ζητώντας μια συγκεκριμένη δέσμευση από τους ηγέτες ώστε τα παιδιά να προστατεύονται και να μπορούν να ζήσουν μια παιδική ηλικία χωρίς τραύματα».

Μετάφραση:ρφ
 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 31 Ιανουαρίου 2023                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου