Ολοκληρώθηκε η ποιμαντική επίσκεψη στην Εκκλησία της Νάξου

Ολοκληρώθηκε η ποιμαντική επίσκεψη στην Εκκλησία της Νάξου

Με την τέλεση της Θείας στον Μητροπολιτικό μας Ναό στο κάστρο της Νάξου, ολοκληρώθηκε η πενθήμερη ποιμαντική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου μας π. Νικολάου στην Εκκλησία της Νάξου.

Μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο συλλειτούργησαν: ο Αρχιερατικός Επίτροπος Νάξου Πάρου, π. Εμμανουήλ Ρεμούνδος και ο εφημέριος Νάξου και Πάρου π. Γεώργιος Παλαμάρης.

Ο  Μητροπολιτικός Ναός ήταν κατάμεστος από ενορίτες και όπως διαβεβαίωσαν στον Αρχιεπίσκοπο απλοί πιστοί η εικόνα αυτή είναι η συνήθης στη διάρκεια του χειμώνα αλλά και του καλοκαιριού. Η μόνη διαφορά είναι ότι το χειμώνα αυτή την εικόνα τη δημιουργεί η παρουσία των ενοριτών, ενώ το καλοκαίρι η παρουσία  των παραθεριστών και των επισκεπτών του νησιού.

 Ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του και ερμηνεύοντας το ευαγγέλιο της ημέρας, που αναφερόταν στο ότι ο  Ιησούς ξυπνούσε νωρίς το πρωί και απομονωνόταν σε έρημο τόπο για να προσευχή και στη συνέχεια άρχιζε την αποστολή του ανάμεσα στο λαό κηρύττοντας και θεραπεύοντας ,συνεχάρη τα παιδιά που κάθε Κυριακή ξυπνούν νωρίς και έρχονται στο Ναό για να συμμετάσχουν στη Θεία Λειτουργία. Συνεχάρη επίσης  τους γονείς τους που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στη Θεία Λειτουργία αλλά τα συνοδεύουν. Έτσι η ενοριακή κοινότητα συνάζεται για να τελέσει το Μυστήριο της Ευχαριστίας. Μία τέλεση που είναι μια αληθινή συλλειτουργία. Ο Εφημέριος προεδρεύει, ο π. Μανώλης συλλειτουργεί, τα βιβλικά αναγνώσματα συνήθως  διαβάζονται από ένα Ενοριακό Σύμβουλο και ένα από τα μεγαλύτερα παιδιά του Κατηχητικού.  Τα ασματικά μέρη της Θείας Λειτουργίας  ψέλνονται  από όλο το λαό με τη βοήθεια της ενοριακής χορωδίας και τη συνοδεία του εκκλησιαστικού οργάνου με τη δεξιοτεχνία  της  μουσικού και ενοριακού συμβούλου κας Λίας Πρίντεζη.

Το κήρυγμα εξασφαλίζεται κάθε Κυριακή με καλή προετοιμασία από τον πρώτο λειτουργό χρησιμοποιώντας μια γλώσσα με σκοπό πρώτα να το κατανοούν τα παιδιά και  έπειτα  οι ενήλικες. Αυτό είναι βασικό διότι το απλό το καταλαβαίνουν τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες, ενώ το αντίθετο το καταλαβαίνουν ενδεχομένως μόνο οι ενήλικες.

Ένα όμως, εξ ίσου δυνατό, κήρυγμα κάνουν κάθε Κυριακή και οι γονείς που συνοδεύουν τα παιδιά τους στο  Ναό. Είναι ένα κήρυγμα που συνοδεύει και στηρίζει τις συμβουλές τους  για τη συμμετοχή των παιδιών τους στη Θεία Λειτουργία. Είναι ένα όμορφο παράδειγμα που πείθει, διότι δεν λένε μόνο αλλά και εκτελούν αυτό που λένε.      

Πριν την απόλυση τα παιδιά του κατηχητικού έψαλαν ένα λειτουργικό άσμα το οποίο έμαθαν στην κατήχησή τους. Το εκκλησίασμα  ενθουσιάστηκε και ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Μετά τη Θεία Λειτουργία έγινε συνάντηση της Εκκλησίας στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο και εκεί  με η συνοδεία ενός «καφέ» έγινε μία νέα συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο.

Τις πρώτες απογευματινές ώρες ο Αρχιεπίσκοπος, συνοδευόμενος από τον εφημέριο Νάξου και Πάρου  αναχώρησε για την Πάρου, όπου και τέλεσε στις 5 ο απόγευμα η Θεία Λειτουργία. 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2022     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου