Οικουμενική Συνάντηση για την Παγκόσμια Εβδομάδα Νερού

Οικουμενική Συνάντηση για την Παγκόσμια Εβδομάδα Νερού

Η Σουηδία προετοιμάζεται για το «Νερό και Πίστη», τη συνάντηση της 30ης Αυγούστου που θα είναι ανοιχτή στο κοινό και διοργανώνεται από το WCC για να μελετήσουν και να προτείνουν λύσεις στο παγκόσμιο πρόβλημα της λειψυδρίας και των αποβλήτων.

«Νερό και Πίστη» είναι η ημέρα που διοργανώνεται από το WCC – την Παγκόσμια Οργάνωση Εκκλησιών – η οποία έχει προγραμματιστεί για την 30η Αυγούστου, στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, για να μελετήσουμε και να κατανοήσουμεως θρησκευτικές ομάδες, θεσμοί και οργανισμοί  πώς μπορούμε να ενεργήσουμε σε συνεργασία με τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα για να πετύχουμε τη «δικαιοσύνη των Υδάτων» για όλη την ανθρωπότητα. Η ημέρα περιλαμβάνεται στα πλαίσια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Νερού, που για φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 26 έως τις 31 Αυγούστου με θέμα «Νερό, οικοσυστήματα και ανθρώπινη ανάπτυξη».

Η οικουμενική άποψη

Στο σεμινάριο θα παραστούν ο επίσκοπος Arnold Temple, πρόεδρος του Οικουμενικού Δικτύου Νερού του WCC και πρόεδρος της Διάσκεψης των Εκκλησιών της Αφρικής, ο Μουφτής Mohammad Zoubi, ο Μουφτής του Αμάν, Ιορδανίας και εκπρόσωποι του Βατικανού και προγραμμάτων των Ηνωμένων Εθνών για το νερό. Αναμένονται 3.000 συμμετέχοντες προερχόμενοι από 135 χώρες.

Τα θέματα που θα εξεταστούν

Κατά τη διάρκεια αυτής της ημέρας, ο επίσκοπος Templeθα μιλήσει για το πώς το 2016 το WCC έγινε «Μπλε Κοινότητα», αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να προωθήσει «τον μπλε χρυσό» ως δημόσιο αγαθό και να ενθαρρύνει όπου αυτό είναι δυνατόν, την κατανάλωση του νερού από βρύσες, μειώνοντας κατά συνέπεια, τη χρήση πλαστικών φιαλών υψηλής ρύπανσης . Μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και πώς οι θρησκευτικές οργανώσεις μπορούν να συμβάλλουν στην υλοποίηση του 6ου Στόχου των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη, που είναι αυτός της «Διασφάλισης της διαθεσιμότητας και της βιώσιμης διαχείρισης του νερού και της υγιεινής για όλους».

Πίστη και Νερό, τρίτη επέτειος

Ο Dinesh Suna, συντονιστής του Ecumenical Water Network  (ΕWN)  (Οικουμενικού Δικτύου Υδάτων), δήλωσε στο Vatican News ότι αυτή η ανοιχτή στο κοινό ημέρα επαναλαμβάνεται για τρίτη φορά και ελπίζει ότι οι θρησκευτικές κοινότητες, οι οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών θα μπορέσουν να κάνουν σημαντικά βήματα προς τα εμπρός ώστε όλοι μαζί να υλοποιήσουμε τον  «6ο στόχο».

Πώς μπορούμε να γίνουμε«Μπλε Κοινότητα»

«Η αποστολή της «Μπλε Κοινότητας» – εξήγησε ο Suna – βασίζεται σε τρεις σημαντικές προϋποθέσεις  που θα πρέπει να γίνουν σεβαστές: όσοι επιθυμούν να αποτελέσουν μέρος της θα πρέπει να σέβονται το ανθρώπινο δικαίωμα πρόσβασης στο νερό, όπως αυτό έχει αναγνωριστεί το 2010 από τα Ηνωμένα Έθνη. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η προώθηση του δημόσιου ελέγχου των υπηρεσιών ύδρευσης. Αυτό σημαίνει – διευκρίνισε ο συντονιστής – η μη ιδιωτικοποίηση του νερού. Η Τρίτη προϋπόθεση είναι να πούμε «Όχι» στο εμφιαλωμένο νερό όπου αυτό είναι πόσιμο, ενώ όπου το νερό δεν είναι ασφαλές είναι απαραίτητο να μελετήσουμε άλλα συστήματα πιο φιλικά προς το περιβάλλον και περισσότερο βιώσιμα». Οι βιομηχανίες του εμφιαλωμένου νερού παράγουν περίπου ένα εκατομμύριο πλαστικές φιάλες το λεπτό και «μέχρι το 2050 – καταλήγει ο Suna – τα πλαστικά μπουκάλια στους ωκεανούς θα είναι περισσότερα από τα ψάρια! Γι αυτό το λόγο εμείς στηWCCαποφασίσαμε να ενταχθούμε στη «Μπλε Κοινότητα».

Ο Πάπας Φραγκίσκος και η συνάντηση στη Γενεύη

Αναφορικά με την Οικουμενική Συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιουνίου στη Γενεύη, μεταξύ του Πάπα Φραγκίσκου και της WCC, ο συντονιστής του EWN υπενθυμίζει την ανταλλαγή των δώρων: «Ένα από τα επίσημα δώρα που προσφέραμε στον Άγιο Πατέρα ήταν μια απλή και ταπεινή γυάλινη φιάλη νερού που χρησιμοποιούμε στα γραφεία μας και κατά τη διάρκεια των διασκέψεών μας. Αυτό το κάναμε για να λανσάρουμε ένα μήνυμα, δηλαδή ότι ακόμη και το Βατικανό μπορεί και πρέπει να γίνει μέλος της  «Μπλε Κοινότητας», επειδή ο Πάπας Φραγκίσκος – καταλήγει – στην εγκύκλιο επιστολή του «Laudato Si», συχνά αναφέρεται στην πρόσβαση στο νερό ως ανθρώπινο δικαίωμα και στη βιωσιμότητα του πλανήτη μας.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχήθηκε στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο ΡΚαθολικών Τήνου κ. Ιωσήφ

Σήμερα το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ , συνοδευόμενος από Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου, Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό, μετέβη στο Επισκοπείο της ΡΚαθολικής Αρχιεπισκοπής και ευχήθηκε

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 28 Μαρτίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου