Μία ηθική οικολογία

Μία ηθική οικολογία

Εκπρόσωποι των διαφόρων χριστιανικών ομολογιών  από την Ασίζη προώθησαν μια αυξανόμενη στήριξη  για την προστασία της Δημιουργίας.

Αποτελεί ειδική έκκληση  για υπευθυνότητα  και δραστηριότητα το Μήνυμα των διαφόρων αρχηγών των χριστιανικών ομολογιών που συναντήθηκαν στην Ασίζη  για την πρώτη Οικουμενική Προσευχή  για την  προστασία της  Δημιουργία.

Οικουμενική Πρωτοβουλία

“Να βαδίζουμε μαζί προς το Cop24″ (το Cop24 είναι το ανεπίσημο όνομα για την 24η Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης-Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Αλλαγή του Κλίματος), αυτός είναι ο τίτλος της διήμερης συνάντησης που ολοκληρώθηκε χθες στην πόλη του Αγίου Φραγκίσκου, την Ασίζη, όπου οι υψηλοί εκπρόσωποι των διαφόρων χριστιανικών ομολογιών  του κόσμου  απευθύνθηκαν προς τους πιστούς  για να τους ζητήσουν να αναλάβουν τη φροντίδα  της Γης στη διάρκεια  του «Καιρού της Δημιουργίας». Η πρωτοβουλία ήταν μιας Οργανωτικής Επιτροπής , που δημιουργήθηκε από: το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, από τη Ρωμαϊκή Σύνοδο για την  υπηρεσία της ανθρώπινης εξέλιξης του Βατικανού και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο  της Κωνσταντινουπόλεως.

Διακήρυξη

Χθες, κατά τη λήξη της Συνάντησης,  διαβάστηκε και δόθηκε στη δημοσιότητα μία Δήλωση  συνοδευόμενη από μία πρωτοβουλία  η οποία σε συνεργασία με το Σεραφικό Ινστιτούτο της Ασίζης, εμπλέκει  συμβολικά τα πιο πληγωμένα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων τα άτομα με ειδικές ανάγκες , τα παιδιά και τους μετανάστες.

Έκκληση για τη κλιματική δικαιοσύνη

“Ως χριστιανοί των διαφόρων ομολογιών ενωνόμαστε  ακόμη  μια φορά γεμάτοι από ευγνωμοσύνη για το δώρο του Θεού της ζωής”, έτσι αρχίζει η Διακήρυξη  «του Καιρού της Δημιουργίας  2018», με το οποίο προωθείται  μία διπλή έκκληση  για την κλιματική  δικαιοσύνη  και για μια μεγαλύτερη  και γενική στήριξη   έναντι των ανθρώπων  και των κοινοτήτων  που  υποφέρουν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. “Είμαστε απογοητευμένοι από την κατάσταση εκείνων που πρέπει να μεταναστεύσουν επειδή τα εδάφη τους γίνονται ακατοίκητα», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη Διακήρυξη.

Στήριξη της συμφωνίας των Παρισίων

Οι Αρχηγοί των Εκκλησιών    επαναλαμβάνουν μια "ανανεωμένη δέσμευση" για τη συμφωνία των  Παρισίων και τους στόχους του "περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 1,5 μοίρες, οικοδόμησης παγκόσμιας στήριξης και παροχής χρηματοδότησης, τεχνολογίας και δυναμικότητας για μια μεγαλύτερη δράση για το κλίμα". Ειδικότερα, ζητούνται θαρραλέα μέτρα για την προετοιμασία των προσεχών διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ για το κλίμα που θα διεξαχθούν φέτος στην Πολωνία.

Οι πιστοί κλήθηκαν να δεσμευτούν

Ως εκ τούτου, είναι μια έκκληση για τη στήριξη του κινήματος της αποεπένδυσης από ορυκτά καύσιμα για να κινηθεί "σε μια οικονομία βασισμένη στην καθαρή ενέργεια". «Καλούμε όλους τους ανθρώπους της πίστης να συνδράμουν αυτές τις προσπάθειες και να λάβουν μέρος στο αυξανόμενο κίνημα για να αναλάβουμε τη φροντίδα του γείτονά μας, τη φροντίδα της δημιουργίας», καταλήγει η δήλωση η οποία υπογράφεται από τον επίσκοπο Εφραίμ Tendero, γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου των Ευαγγελικών, από τον Αναπληρωτή Αιδεσιμότατο Martin  Junge, Γενικό Γραμματέα της Λουθηρανής Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, από τον Rudelmar Bueno de Faria, Γενικό Γραμματέα της Πράξης  της Παγκόσμιας Συμμαχίας Εκκλησισών, από τον π. Heikki Huttunen, Γενικό Γραμματέα της Συνδιάσκεψης των Εκκλησιών Ευρώπης (CEC).

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχήθηκε στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο ΡΚαθολικών Τήνου κ. Ιωσήφ

Σήμερα το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ , συνοδευόμενος από Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου, Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό, μετέβη στο Επισκοπείο της ΡΚαθολικής Αρχιεπισκοπής και ευχήθηκε

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 28 Μαρτίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου