«Οικοδομήστε μια ζωντανή και χαρούμενη Εκκλησία»

«Οικοδομήστε μια ζωντανή και χαρούμενη Εκκλησία»

Ο Φραγκίσκος αποστέλλει ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα για την Ημέρα Νεολαίας η οποία εορτάζεται σήμερα στις επισκοπικές διοικήσεις του Βόρειου Βιετνάμ, με θέμα «Πήγαινε στο σπίτι σου, στους δικούς σου». Στους νέους προτείνει την κληρονομιά των Βιετναμέζων μαρτύρων και τους ζητά μια ειλικρινή, υπεύθυνη και αισιόδοξη μαρτυρία. Η προσευχή του Πάπα για τους 39 Βιετναμέζους μετανάστες που σκοτώθηκαν στην Αγγλία.

«Μη φοβάστε να κάνετε να λάμψει η όμορφη Καθολική ταυτότητά σας». Με αυτά τα λόγια ο Πάπας παροτρύνει τους νέους Βιετναμέζους, μέσα από ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα για την Ημέρα Νεολαίας που διοργανώθηκε στις επισκοπικές διοικήσεις του βορείου Βιετνάμ, να γίνουν θαρραλέοι μάρτυρες του Ευαγγελίου ακολουθώντας το παράδειγμα των αγίων μαρτύρων, των γονιών και των παππούδων τους που κατά τη διάρκεια του πολέμου έχασαν τα πάντα εκτός από τη δύναμη και την ομορφιά της πίστης τους. Η σκέψη του στρέφεται επίσης και προς τους 39 Βιετναμέζους μάρτυρες που πέθαναν συσσωρευμένοι και αφυδατωμένοι, τον περασμένο μήνα, μέσα σε ένα φορτηγό ψυγείο στη Νότια Αγγλία: «Ήταν οδυνηρό, ας προσευχηθούμε όλοι γι’ αυτούς» λέει ο Ποντίφικας.

Ο  Πάπας Φραγκίσκος αναφέρεται εκ νέου, στο θέμα που επιλέχθηκε για την Ημέρα αυτή, «Πήγαινε στο σπίτι σου, στους δικούς σου» και επιμένει στο βαθύ νόημα που έχει η λέξη σπίτι για τον βιετναμέζικο πολιτισμό καθώς και για άλλους ασιατικούς πολιτισμούς. Όχι μόνο η οικογένεια, οι συγγενείς αλλά και η πατρίδα, ο τόπος γέννησης και όλα αυτά που είναι μέσα στην καρδιά ενός ατόμου. Ως εκ τούτου και η ομορφιά των βιετναμέζικων οικογενειακών παραδόσεων που ασχολούνται με τη σπουδαία αρετή να τιμούν τον πατέρα και τη μητέρα και να διατηρούν ένα εξαιρετικό σεβασμό προς τους ηλικιωμένους. «Πήγαινε στο σπίτι σου» – δηλώνει ο Φραγκίσκος – «σημαίνει επομένως μια πορεία που σας κάνει να επιστρέφετε εκεί απ΄ όπου προέρχεστε και να εμβαθύνετε στην παραδοσιακή και πολιτιστική κληρονομιά σας».

Κληρονόμοι ενός άλλου σπιτιού, της Εκκλησίας

Καθώς προσκαλεί τους νέους να μην χάσουν ποτέ αυτούς τους «θησαυρούς», ο Πάπας στέκεται σε μια άλλη κληρονομιά, σε ένα άλλο σπίτι, την Εκκλησία που πρέπει να διατηρηθεί και να αγαπηθεί με ιεραποστολικό ενθουσιασμό.

Ως βαπτισμένοι, λοιπόν, είστε κληρονόμοι και ενός άλλου «σπιτιού», μεγαλύτερου, δηλαδή την Εκκλησία. Η Εκκλησία είναι ένα σπίτι, το σπίτι σας. Έχετε την τύχη να έχετε γεννηθεί από τη μήτρα μιας ηρωικής Εκκλησίας, πλούσιας από φωτεινούς μάρτυρες. Σκέφτομαι τους βιετναμέζουςιερείς Μάρτυρες. Σκέφτομαι στους παππούδες και τους γονείς σας που υπέφεραν από τον πόλεμο, χάνοντας σχεδόν τα πάντα εκτός από την πίστη τους την οποία σας έχουν μεταδώσει ως την πολυτιμότερη κληρονομιά. Ιδού, σε αυτό το σπίτι της Εκκλησίας μπορείτε πάντα να επιστρέφετε για να αντλείτε τη δύναμη και την έμπνευση για την πίστη σας. Εδώ μπορείτε πάντα να διαμορφώνετε την συνείδησή σας με αξιοπρέπεια. Εδώ ο καθένας από εσάς μπορεί να βρει τον δρόμο της ζωής σύμφωνα με το κάλεσμα του Θεού.

Η πλειοψηφία αναμένει την αναγγελία του Ευαγγελίου

Το θέμα της ημέρας δεν είναι λοιπόν, απλώς μια πρόσκληση για επιστροφή. «Το Σπίτι» συνεχίζει ο Ποντίφικας, δεν αποτελεί ένα κλειστό ή περιορισμένο χώρο αλλά μια πορεία, μια ιεραποστολική διαδρομή.

Μην ξεχνάτε ότι εξακολουθείτε να αποτελείτε μια μειονότητα ανάμεσα στους  ανθρώπους. Υπάρχει ακόμα μια πλειοψηφία που έχει το δικαίωμα και περιμένει να ακούσει την αναγγελία του Ευαγγελίου. Επομένως, η εντολή του Χριστού εξακολουθεί να αποτελεί για εσάς σήμερα, μια επιτακτική ανάγκη. Τώρα είναι καθήκον σας να οικοδομήσετε μια νεανική και χαρούμενη Εκκλησία, γεμάτη ζωή και αδελφοσύνη. Είθε μέσω της μαρτυρίας σας τα σωτήρια μηνύματα του Θεού να φτάσουν στις καρδιές όσων βρίσκονται πλησίον σας και των συμπατριωτών σας. Πάντα με μαρτυρία, ποτέ με προσηλυτισμό!

Ειλικρίνεια, υπευθυνότητα και αισιοδοξία

Για την καλύτερη εκπλήρωση αυτού του καθήκοντος, ο Πάπας προτείνει τρία χαρακτηριστικά μαρτυρίας: τιμιότητα, υπευθυνότητα και αισιοδοξία, όλα συνοδευόμενα από τη διάκριση που είναι θεμελιώδης για να παραμείνουμε σταθεροί και πιστοί στην ταυτότητά μας και στην πίστη μας, μέσα σε μια παγκόσμια κοινωνία καθοδηγούμενη από τον υλισμό. Ακόμη και αν η ειλικρίνεια μπορεί να προκαλέσει μειονεκτήματα ή η ευθύνη μπορεί να απαιτεί μεγάλες θυσίες, ο Φραγκίσκος είναι πεπεισμένος ότι αυτές είναι οι αξίες που η κοινωνία και η Εκκλησία χρειάζονται από τους νέους.

Μη φοβάστε να αφήσετε να λάμψει η όμορφη Καθολική ταυτότητά σας. Αυτό θα σας κάνει ακόμη περισσότερο πατριώτες, περισσότερο Βιετναμέζους: μια μεγάλη αγάπη για την πατρίδα σας, μια μεγάλη πίστη ως πατριώτες. Σας παροτρύνω να ανταποκριθείτε δημιουργικά και να αξιοποιήσετε τα προγράμματα της Επισκοπικής Διάσκεψης γι αυτά τα τρία χρόνια, της οποίας η προτεραιότητα είναι η ποιμαντική των νέων… Αγαπήστε το σπίτι σας! Το σπίτι της οικογένειάς σας και το σπίτι που είναι η πατρίδα σας. Αγαπήστε τον λαό του Βιετνάμ, αγαπήστε τη χώρα σας! Να είστε αληθινοί Βιετναμέζοι, με αγάπη για την πατρίδα σας.

Μετάφραση: ρφ

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 29 Μαΐου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου