ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΜΟΥ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΜΟΥ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ

Προ ημερών μου ζητήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπό μας να συνοδέψω στο ποιμαντικό του ταξίδι στα ακριτικά νησιά που ποιμαίνει, ως τοποτηρητής, της Επισκοπής Χίου (Χίος – Λέσβος – Σάμος) έτσι Βρεθήκαμε στο πλοίο πηγαίνοντας από Σάμο προς Χίο.

Το Σάββατο τα ξημερώματα επιβιβάστηκα στο πλοίο και στις 24 Δεκεμβρίου ήμασταν όλοι μαζί Χίο, η φιλοξενία από τον εφημέριο εκεί ήταν υποδειγματική και τον ευχαριστώ πολύ, την Παραμονή τελέσαμε την αγρυπνία των Χριστουγέννων και την βραδινή Θεία Λειτουργία.

Ήταν πρώτη μου εμπειρία ως υποδιάκονος της τοπικής μας εκκλησίας. Η εκκλησία γεμάτη πιστούς που ήρθαν να γιορτάσουν την Γέννηση του Υψίστου. Την επομένη ημέρα τελέσαμε πάλι την Θεία Λειτουργία  όπου και πάλι η εκκλησία γεμάτη. Και τις δύο ημέρες, όλες οι ηλικίες ήταν παρούσες, μικροί, μεγάλοι, μωρά, ποιο μεγάλοι.

Το εκκλησίασμα, λειτουργουπηρέτες, αναγνώστες, ο εφημέριος, ο επίσκοπος, ένα πραγματικό ζωντανό κύτταρο του σώματος της εκκλησίας.

Την επομένη των Χριστουγέννων αναχωρήσαμε για την Μυτιλήνη για να τελέσουμε και εκεί την Θεία Λειτουργία, μια ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε εκεί…. Ο Ναός γεμάτος από μια ομάδα Χριστιανών προσφύγων που έχουν έρθει στην Λέσβο αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο.

Μια πολύ όμορφη εμπειρία μας περίμενε σε αυτή την λειτουργία, με την συνοδεία βιολιού, είχαν προετοιμάσει όλους τους ύμνους για την Θ. Λειτουργία.  Έψελναν με την καρδιά τους, ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία, κάτι που σπάνια βλέπεις, όλο το εκκλησίασμα υμνούσε και δόξαζε τον Κύριο,  χάρηκαν με την παρουσία μας εκεί, πολύ θερμό το κλίμα, η αλήθεια είναι ότι αυτή η εμπειρία θα μου μείνει αξέχαστη.

Γνώρισα πως είναι να προσεύχεσαι με όλη σου την καρδιά και με όλη σου την ψυχή. Αυτοί η κοινότητα μου δίδαξε πολλά αυτές τις ημέρες που ήμασταν εκεί.

Την ημέρα που Θα ταξίδευα για την Χίο, γνώρισα ένα Σύριο Χριστιανό νέο που ήρθε  στην εκκλησία της Σάμου αναζητώντας την γαλήνη της ψυχής που δίνει η επίσκεψη στον οίκο του Κυρίου. Με την βοήθεια του μεταφραστή που τον συνόδευε έμαθα τις τρικυμίες της ζωής του.

Από πλούσια οικογένεια προερχόμενος, πλέον μόνος στη ζωή μιας και φανατικοί έσφαξαν τους γονείς του και την οικογένειά του. Φυλακισμένος και αυτός μαζί με πολλούς Χριστιανούς, στην αίθουσα που χρησιμοποιούσαν μετά από τους βομβαρδισμούς  ως εκκλησία στην ενορία του.

Μπόρεσε και έφυγε πληρώνοντας βαρύ χρηματικό τίμημα ο πατέρας του για να τον γλυτώσει. Οι γονείς του αλλά και πολλοί Χριστιανοί σφαγιάστηκαν και σφαγιάζονται για τα πιστεύω τους και για την άρνηση τους να προδώσουν τον Χριστό μας. Σύγχρονοι μάρτυρες της πίστεως

Ο ίδιος ο νέος μου είπε, ότι τον φυλάκισαν, τον βασάνισαν αλλά και σκότωσαν τους γονείς του, αλλά όπως μου είπε: «προσεύχομαι για αυτούς, προσεύχομαι και γι’ αυτούς που σκότωσαν τους γονείς μου». Διαπίστωσα μια αληθινή και ζωντανή πίστη. Μι όμορφη χριστιανική μαρτυρία. Τέτοιες μαρτυρίες συναντώ συχνά. Με δυναμώνουν και με κάνουν ν πιστεύω ακόμη περισσότερο.

Τι μεγαλείο ψυχής αλλά και τι τρομερές εμπειρίες μου επεφύλαξε ο Κύριος αυτές τις ημέρες των Χριστουγέννων που πέρασαν! Θα μου μείνουν αξέχαστες. Τον ευχαριστώ.

Μαθήματα Πίστεως  για όλους μας. Πολλές φορές βαριόμαστε να πάμε στην Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία, να ευχαριστήσουμε τον Κύριο για όλα αυτά που μας έχει προσφέρει και συνεχίζει να μας προσφέρει και μέσω αυτών των εμπειριών,  βλέπουμε ότι άλλοι τα τολμούν με κίνδυνο την ζωή τους.

Πολύ δύσκολες καταστάσεις αντιμετώπισαν αλλά και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν μιας και τα βάσανα τους δεν τελείωσαν εδώ που ήρθαν αλλά συνεχίζουν να ανεβαίνουν τον Γολγοθά τους, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον μακριά από διωγμούς και βασανισμούς για τα πιστεύω τους. Μακάρι γρήγορα να γιορτάσουν  και την ανάστασή τους!

Υποδιάκονος Μάριος 

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Angelus, 26 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023     Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Πέμπτη Κυριακή της Τεσσαρακοστής, το Ευαγγέλιο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 27 Μαρτίου  2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου