Οι νέοι σκλάβοι είναι οι μετανάστες της Μεσογείου

Οι νέοι σκλάβοι είναι οι μετανάστες της Μεσογείου

Στο ιερό προσκύνημα της Nostra Signora di Bonaria στο Κάλιαρι, όπου προΐστατο στο κλείσιμο της 8ης εκατονταετηρίδας του μοναχικού τάγματος του Ελέους, θέλησε να αφιερώσει το αποστολικό ταξίδι του Πάπα στον Παναμά για την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας και να υπενθυμίσει ότι οι νέοι σκλάβοι είναι οι μετανάστες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη γη τους εξαιτίας των πολέμων και της φτώχειας.

Μετά από πρόσκληση του τοπικού ηγουμένου των Πατέρων Mercedari, ο Καρδινάλιος Leonardo Sandri, Πρόεδρος της Ρωμαϊκής Συνόδου για τις Ανατολικές Εκκλησίες, μετέβη στο Κάλιαρι προκειμένου να προΐσταται στη ολοκλήρωση της Όγδοης Εκατονταετηρίδας του Τάγματος Mercedario στο Ιερό της Βασιλικής Nostra Signora di Bonaria, που για σχεδόν επτά αιώνες έχει ανατεθεί στους Μοναχούς,  και που είναι τόσο αγαπητή στους κατοίκους του Μπουένος Άιρες, ώστε να δώσουν το όνομά της ακόμη και στην πόλη τους, ως ένδειξη μνήμης και τιμής προς την Παναγία που τιμάται στη Σαρδηνία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο αργεντινός Καρδινάλιος θέλησε θυμίσει τον Πάπα Φραγκίσκο ο οποίος και εκείνος ήρθε ως προσκυνητής στη Bonaria, τον Σεπτέμβριο του 2013, μετά την εκλογή του.

Άγιος Pietro Nolasco: από «έμπορος υφασμάτων σε έμπορο ανθρώπων»

Στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια του επίσημου εορτασμού, ο Καρδινάλιος Sandri υπενθύμισε τον ιδρυτή των πατέρων Mercedari, τον άγιο Pietro Nolasc oπου ως «έμπορος υφασμάτων,  συνειδητοποίησε ότι στους δρόμους του κόσμου της εποχής του, πολλοί αδελφοί ήταν υποδουλωμένοι και πωλούνταν, μετατρέποντας το «εμπόριο υφασμάτων σε εμπόριο ανθρώπων» οι οποίοι εργάζονταν όλη τη ζωή τους για να μαζέψουν τα λύτρα για την ανάκτηση της ελευθερίας τους». Αυτό που συνέβαινε γύρω από τον Άγιο Pietro Nolasco, στην Ισπανία του 13ου αιώνα, είπε – είναι παρόμοιο με αυτό που βιώνουν οι χριστιανοί – μαζί με άλλες μειονότητες – στη Συρία, στο Ιράκ, καθώς και σε χώρες που δέχονται τους πρόσφυγες που προέρχονται από αυτά τα έθνη».

Ο Καρδινάλιος Sandri υπενθύμισε τους νεκρούς της Μεσογείου

«Από το Κάλιαρι, παραθαλάσσια πόλη, που από τη θάλασσα αντλεί τη ζωή – είπε ο Καρδινάλιος – ας σκεφτούμε στους χιλιάδες νεκρούς που η ίδια Μεσόγειος Θάλασσα προξένησε αυτά τα τελευταία χρόνια, αν μη τι άλλο ακόμη και πριν από λίγες ώρες: οι νέοι σκλάβοι, οι οποίοι ακόμη και αν δεν έχουν τις αλυσίδες στα πόδια, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη γη τους την οποία έχει επισκεφτεί ο πόλεμος ή η ενδημική φτώχεια. Αυτά, οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε, αποτελούν καρπό της διεστραμμένης δυναμικής που επηρεάζει τους ανθρώπους αυτούς αλλά που έχει τις ρίζες της σε άλλα μέρη –  εκεί που κατοικούν οι Ηρώδες της εποχής μας –οι οποίοι συνεχίζουν να τροφοδοτούν τους διχασμούς, τον αγώνα για τον έλεγχο των πόρων, την εμπορία όπλων, βασιζόμενοι σε αρχαίες ομολογίες και σε εξάπλωση φονταμενταλιστικών ιδεολογιών που εξαπλώνονται στα φτωχότερα στρώματα των πληθυσμών. Για να υπηρετήσουμε την ελευθερία, στις μέρες μας – προειδοποίησε – πρέπει να δεσμευτούμε ώστε να προσφέρουμε βοήθεια σε όσους η ζωή τους είναι αλυσοδεμένη με το παράνομο εμπόριο ανθρώπων και του θανάτου, αλλά και να τους κάνουμε να καταλάβουν ότι η ανθρώπινη ζωή, κάθε ζωή, από την πρώτη στιγμή της σύλληψής της έως τον φυσικό θάνατο, πρέπει να υπηρετείται και να τιμάται σε όλα τα μέρη της γης».

Το μήνυμα προς την οικογένεια του τάγματος των πατέρων του Ελέους

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Καρδινάλιος Sandri ανέφερε τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου κατά την έκτακτη ακρόασης της 6ης Δεκεμβρίου, όταν είχε πει ότι η πνευματικότητα της οικογένειας των πατέρων του Ελέους «βασίζεται πάνω στην εμπειρία ότι εσείς πρέπει να είστε οι πρώτοι που θα λυτρωθείτε από τον Χριστό «Λυτρωμένοι για να λυτρώσετε», έχοντας επίγνωση ότι η απιστία στη διαθήκη που μας προσφέρει ο Κύριος, ο εγκλεισμός μας στην φυλακή του εαυτού μας και του εγωισμού μας αποτελεί πάνω από όλα τη δική μας εμπειρία λύτρωσης».

Όσοι ζείτε στερημένοι ελευθεριών και σε κατάσταση δουλείας, εμπιστευτείτε την Παναγία

Τέλος, ο Καρδινάλιος Sandri επικαλέστηκε τη Μητέρα του Ελέους, Madre della Mercede, Signora di Bonaria, ώστε στο τέλος του επίσημου ιωβηλαίου του Τάγματος Mercedario, να κάνει να διαισθανθούμε το επείγον του να δώσουμε τον εαυτό μας για τις καθημερινές υποθέσεις. «Στείλε μας μαζί με τον Υιό σου, στα έγκατα του κόσμου για να βγάλουμε έξω εκείνους που ζουν στο σκοτάδι και στη σκιά του θανάτου, για να αποτελέσουμε ελπίδα ελευθερίας για εκείνους που έχουν χάσει την ελπίδα, κάνε τη ζωή μας νόμισμα ανταλλαγής για τη λύτρωση των αδελφών μας που ζουν στερημένοι από την ελευθερία και απελπισμένοι στους νέους χώρους δουλείας».

Στο Κάλιαρι ο χαιρετισμός προς την έμπρακτη πραγματικότητα της Ανατολικής Εκκλησίας

Φτάνοντας στην πρωτεύουσα της Σαρδηνίας, το βράδυ του Σαββάτου, ο Καρδινάλιος συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο σεβασμιότατο Arrigo Million, που μαζί με μια ομάδα πιστών μαρτυρούν την έμπρακτη πραγματικότητα των Ανατολικών Καθολικών Εκκλησιών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση της Συρίας, του Ιράκ και της Ουκρανίας η οποία εκπροσωπείται στο Κάλιαρι από μια ελληνογαλλική κοινότητα που τελεί συχνά τη θεία λειτουργία σε μια Εκκλησία που τους διέθεσε η αρχιεπισκοπή.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου