Οι νέοι μας στη Σαντορίνη και στη Νάξο

Οι νέοι μας στη Σαντορινη και στη Νάξο

Μία μικρή ομάδα 11 νέων ξεκινήσαμε τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη από την Τήνο για μια τετραήμερη “κατασκήνωση” στο νησί  της Σαντορίνης. Ήταν τα 11 παιδιά, απο τα 13 που φέτος ομολόγησαν δημόσια στο Βρυσί την πίστη τους, το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου. 

Ξεκινήσαμε γεμάτοι χαρά, ανυπομονησία και φθάσαμε  στο νησί της Σαντορίνης τις μεσημβρινές ώρες της πρώτης ημέρας.

Το πρόγραμμα μας περιλάμβανε επισκέψεις χώρων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, διασκεδαστικές εξερευνήσεις, χαλαρωτικούς περιπάτους καθώς και στιγμές προσευχής αλλά ταυτόχρονα και προσωπικής αναζήτησης.

Αφού τακτοποιηθήκαμε στους χώρους φιλοξενίας, μπήκαμε σιγά σιγά στο πνευμα αυτών των ημερών, με την πρωτη δραστηριότητά μας. Κεντρικό θέμα αυτής της δραστηριότητας ήταν η  «κλίμακα αξιών». Σκοπός τη δραστηριοτήτας ήταν να ανακαλύψουν οι έφηβοι τον εσωτερικό τους  κόσμο, να έχουν και να διαμορφώσουν την κλίμακα των αξιών τους, να ανακαλύψουν τα χαρίσματά τους. Ακολούθησε o προσωπικός αλλά και ο συλλογικός προβληματισμός που συνοδευόταν από την ανταλλαγή  απόψεων, σκέψεων και προτάσεων.

Εκείνο που άγγιξε την  καρδία των νέων ήταν η ιδιαίτερη συνάντηση – συζήτηση με τις σεβαστές αδελφές  Δομηνικανίδες, οι οποίες με χαρά, πολλά χαμόγελα και καλοσύνη υποδέχτηκαν την ομάδα. Ενδιαφέρθηκαν να γνωρίσουν προσωπικά τον κάθε νέο, να μάθουν τα ενδιαφέροντα τους καθώς και το τα όνειρα τους. Απάντησαν σε κάθε ερώτηση που οι νέοι τους έθεσαν χωρίς κανένα δισταγμό. Η συμμετοχή μας στη Θεία Λειτουργία αλλά και στην Ακολουθία του Αποδείπνου ήταν στιγμές δυνατές, έντονες σε περισυλλογή και προσευχή.

Το πρόγραμμα προέβλεπε ακόμη και επισκέψεις μορφωτικού ενδιαφέροντος όπως στον Αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου και  στο  ηφαίστειο της Παλαιάς και Νέας Καμμένης.

Δεν έλειψαν οι χαλαρωτικοί περίπατοι  στα πολύχρωμμα και γεμάτα απο κόσμο γραφικά στενάκια των Φηρών και της πανέμορφης Οίας, όπου είχαμε την δυνατότητα να θαυμάσουμε το ηλιοβασίλεμά της.

Μαζί με όλα αυτά προβλεπόταν και η ξεκούραση που δεν μας έλειψε. Αυτή εξασφαλιζόταν στους όμορφους χώρους φιλοξενίας που διαθέτει η Επισκοπή.

Στη συνέχεια μείναμε για μια ημέρα στη Νάξο, όπου και η Ενορία της Νάξου μας υποδέχτηκε και φιλοξένησε στους χώρους της. Είχαμε τη δυνατότητα να ξεναγηθούμε στους ιστορικούς χώρους του Ενετικού κάστρου, στην Μητρόπολή μας, καθώς και την «Πορτάρα».   

Κλείνοντας αυτές τις ημέρες μας, φτάσαμε στο σημείο του ατομικού απολογισμού, των εμπειρίών που συλλέξαμε κατά τη διάρκεια των ημερών, το τι θετικό είναι άξιο αναφοράς, κάνοντας την αυτοκριτική και το τέλος το μοίρασμα των εμπειριών που ο καθένας πήρε μαζί στη βαλίτσα της ψυχής του.

Το ταξίδι αυτό δε θα είχε πραγματοποιηθεί χωρίς  τη βοήθεια του π. Γιάννη Σκλάβου, των κυρίων Μαρίας Απέργη και Καρμέλας Βιδάλη. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την αγάπη, τη φροντίδα  και την υπομονή, και  για βοήθεια στην προσευχή που μας προσέφεραν, αλλά και για το εξαιρετικό φαγητό που κάθε ημέρα με στοργή ετοίμαζαν.

Τέλος, θα θέλαμε να πούμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον Σεβασμιότατο π. Πέτρο Στεφάνου, στον εφημέριο της Σαντορίνης π. Φραγκίσκο, στις σεβαστές αδελφές Δομηνικανίδες που συνέβαλαν τα μέγιστα στο να μας μείνει αλησμόνητη αυτή η ολιγοήμερη επίσκεψή μας στη Σαντορίνη. Επίσης, θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για την εγκάρδια υποδοχή και φιλοξενία στη Νάξο στον π. Γιώργο Παλαμάρη. 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά Την τιμητική του είχε το Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου που επισκέφθηκε, την Τετάρτη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου