“Οι μαθητές του Χριστού να μην είναι δέσμιοι των διαφορών”

“Οι μαθητές του Χριστού να μην είναι δέσμιοι των διαφορών”

Στην αίθουσα των Παπών, ο Ποντίφικας δέχθηκε  σε ακρόαση μία αντιπροσωπεία της «Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, και  αναφέρθηκε στους καρπούς της συνεργασίας  και του διαλόγου μεταξύ Καθολικών και Ορθοδόξων.

“Να βαδίζουμε μαζί, να μην ακολουθεί ο καθένας το δρόμο του”, αλλά  “ως αδελφοί που η Θεία Πρόνοια  μας έφερε σε συνάντηση”: με αυτό τον τρόπο Καθολικοί και Ορθόδοξοι  μπορούν να έχουν κοινή εμπειρία  ότι πολύ περισσότερο αυτό που μας κρατά μακριά ο ένας από τον άλλο”. Είναι μια αδελφική αγκαλιά που ο Πάπας Φραγκίσκος  επιφυλάσσει  στα μέλη  της αντιπροσωπείας  της «Αποστολικής Διακονίας» της Ελλάδος  που έγιναν δεκτοί σε ακρόαση στο Βατικανό. Στην ομιλία του ο Ποντίφικας  ζήτησε μία «χάρη» επιστρέφοντας στην Αθήνα να μεταφέρουν «εγκάρδιες ευχές» στον Μακαριότατο  Ιερώνυμο Β, ο οποίος στις 16 Φεβρουαρίου είχε γιόρτασε  την επέτειο της ενθρονίσεώς του.

Να μην είμαστε δέσμιοι των διαφορών μας

Ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την εκτίμησή του  για την καρποφόρο συνεργασία μεταξύ της Αποστολικής Διακονίας και το  Συμβούλιο για την ενότητα των χριστιανών, που συνεχίζεται εδώ και 15 χρόνια  και πραγματοποίησε “τόσα επαινετά πολιτιστικά και εκπαιδευτικά σχέδια ”. Ένα απτό παράδειγμα είναι   το πώς “να εργαζόμαστε μαζί” που μας βοηθά να ανακαλύπτουμε ότι είμαστε αδελφοί”.

“οι νέοι μας διδάσκουν να μην είμαστε δέσμιοι  των διαφορών, αλλά να ανάψουμε την επιθυμία μα βαδίζουμε μαζί, ονειρευόμενοι το ξεπέρασμα  των δυσκολιών  που εμποδίζουν  την πλήρη κοινωνία. Σε μας ανήκει  να συνεχίσουμε να βαδίζουμε μαζί για να ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερο ότι είμαστε αδελφοί”.

Από αυτό γεννιέται το κάλεσμα να βαδίζουμε “όχι ο καθένας στο δικό του δρόμο, ακολουθώντας τους δικούς του σκοπούς, σαν ο  άλλος να ήταν απλώς κάποιος που η ιστορία  του έφερε  κοντά, αλλά ως αδελφοί  που η Θεία Πρόνοια έκανε ώστε  να συναντηθούμε  και να προχωρήσουμε μαζί στον κοινό Κύριο, φέρνοντας ο ένας τα βάρη του άλλου, χαίροντας ο ένας για  τα βήματα του άλλου ”.

Σύμμαχοι για την οικογένεια

Ένας σημαντικός τομέας συνεργασίας,  στον οποίο έκανε αναφορά επίσης ο Πάπας Φραγκίσκος,  ήταν εκείνος της οικογένειας. Ζούμε πράγματι  σε μια κοινωνία που χαρακτηρίζεται  “από από πολύ γρήγορες αλλαγές”, που μας επηρεάζουν σε μια  “αυξανόμενη εσωτερική ευθραυστότητα”. Σενάρια που επηρεάζουν τις χριστιανικές οικογένειες  με πολλές προκλήσεις,  “παρόλο που ανήκουν σε διαφορετικά γεωγραφικά και πολιτιστικά περιβάλλοντα”.

Κι εμείς καλούμαστε  να σταθούμε κοντά τους, να βοηθήσουμε τις οικογένειες  να ανακαλύψουν  το δώρο του γάμου και την ομορφιά  της φύλαξης της αγάπης, που ανανεώνεται  κάθε μέρα  συμμερίζονται με υπομονή και ειλικρίνεια και με τη πράα δύναμη  της προσευχής. Καλούμαστε  να σταθούμε κοντά  ακόμη και εκεί  που η οικογενειακή ζωή  δε βιώνεται  με τα ευαγγελικά ιδεώδη  και δεν εξελίσσεται  με ειρήνη και χαρά.

+N

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 5ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 7 Φεβρουαρίου 2023   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (7, 1-13) Και

Ο σεισμός στην Τουρκία και Συρία…

Δυστυχώς ο σεισμός των 7.9 ρίχτερ που έπληξε Τουρκία και Συρία προξένησε μεγάλο αριθμό θυμάτων, που συνεχώς μεγαλώνει. Ο Πάπας Φραγκίσκος απέστειλε αμέσως συλλυπητήρια τηλεγραφήματα,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου