Οι κυβερνήσεις να προωθούν μια θετική οπτική της μετανάστευσης

Οι κυβερνήσεις να προωθούν μια θετική οπτική της μετανάστευσης

Στον πρόλογο του βιβλίου "Μετανάστευση", των μαθητών Sinderesi του Ποντιφικού Γρηγοριανού Πανεπιστημίου που παρουσιάστηκε προχθές , ο Γραμματέας της Αγίας Έδρας ζήτησε από τους πολιτικούς και τα ΜΜΕ να «εγκαταλείψουν τον πολιτισμό του άχρηστου και της απομόνωσης» και να μη ελαχιστοποιούν «τις καλές πρακτικές της προσέγγισης » των μεταναστών.

Οφείλουμε «να περάσουμε από το να θεωρούμε τον άλλο ως απειλή της δικής μας άνεσης, στο να τον βλέπουμε ως κάποιον που με την εμπειρία του για τη ζωή και τις αξίες της μπορεί να προσφέρει πολλά και να συμβάλλει στον εμπλουτισμό της κοινωνίας μας». Έτσι αναφερόμενος στο μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου της 14 Ιουνίου αυτού του έτους στο Διάλογο Αγίας Έδρας και Μεξικού πάνω στο θέμα της διεθνούς μετανάστευσης, ο Καρδινάλιος Γραμματέας της Αγίας Έδρας Πέτρος Parolin υπογραμμίζει την ευκαιρία, στον πρόλογο του τόμου “Immigration” καρπό της ετήσιας εργασίας των νέων της Σχολής Sinderesi, στο Κέντρο πίστη και πολιτισμός A. Hurtadoτου Ποντιφικού Γρηγοριανού Πανεπιστημίου, οι σύγχρονες μεταναστεύσεις να συνεχίσουν να προσφέρουν.

Να μην ελαχιστοποιούμε τις πολές θετικές πλευρές των σημερινών μεταναστεύσεων

Ο Καρδινάλιος, στον πρόλογό του , επιμένει «υπογραμμίζοντας τις ευθύνες των αρχηγών των κυβερνήσεων και των ΜΜΕ στο να προωθούν την θετική πλευρά της μετανάστευσης , αποφεύγοντας προκαταλήψεις και φόβους και εγκαταλείποντας τον πολιτισμό του άχρηστου και της απομόνωσης, όπως συχνά επαναλαμβάνει ο Πάπας Φραγκίσκος. Υπάρχει πράγματι μια εμφανής προκατάληψη στο να υπογραμμίζουμε τα γεγονότα της μαύρης ειδησεογραφίας που βλέπουν να εμπλέκονται μετανάστες και πρόσφυγες , ενώ ελαχιστοποιούνται τόσες θετικές πλευρές των σημερινών μεταναστεύσεων: οι καλές πρακτικές της υποδοχής και ενσωμάτωσης , ο εθελοντισμός, που καθιστά αισθητή μια έννοια αλληλεγγύης και όχι απομόνωσης και άλλα ακόμη. Είναι ανάγκη να αντιδράσουμε στην αρνητική κρίση για τους μετανάστες και πρόσφυγες, αποδίδοντας δικαιοσύνη στο ‘δάσος που αναπτύσσεται’ μπροστά στο μοναδικό δέντρο που πέφτει’, το οποίο σίγουρα κάνει περισσότερο θόρυβο, αλλά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Οι μεταναστεύσεις δεν είναι απειλή

Ο Πανοσιολογιότατος π. Samuele Sangalli, συντονιστής της Σχολής Sinderesi, στο Κέντρο πίστη και πολιτισμός A. Hurtado του Ποντιφικού Γρηγοριανού Πανεπιστημίου και φροντιστής του τόμου, που δημοσιεύτηκε στα αγγλικά από την Pug και του Ποντιφικού Βιβλικού Ινστιτούτου, εξηγεί στο Vatican News ότι “αυτό το βιβλίο είναι καρπός μια ετήσιας πορείας διάκρισης της Σχολής Sinderesi, όπου βρίσκονται περισσότεροι από 60 νέοι που κάθε χρόνο, στο Κέντρο Hurtadoτου Ποντιφικού Πανεπιστημίου μένουν για να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις. Μία από αυτές είναι η μετανάστευση. Μιλούμε για πρόκληση, όχι για απειλή. Επομένως η πρώτη απάντηση που δίνουμε είναι να αλλάξουμε τη μορφή της προσέγγισης με το μεταναστευτικό φαινόμενο, που δεν είναι μια απειλή, δεν είναι κάτι για το οποίο η πρώτη αντίδραση πρέπει να είναι να χτίζουμε τοίχους, αλλά πριν αλλά αντιθέτως είναι μια ολοκληρωτική εποχιακή αλλαγή, όπως συχνά υπενθυμίζει ο Άγιος πατέρας και μαζί του ο Καρδινάλιος Parolinστον πρόλογο”.

Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια αξίζει για μας και τους πρόσφυγες

“Οι αξίες βάθους πρέπει να υπερασπιστούν – υπογραμμίζει ο Πανοσιολογιότατος Sangalli – είναι αυτές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Εάν αξίζουν για μας τους Ευρωπαίους διερωτόμαστε γιατί δεν αξίζουν και γι’ αυτά τα πρόσωπα που φθάνουν όχι για ένα ταξίδι αναψυχής αλλά κυνηγημένα , ταπεινωμένα, διωγμένα από τον τόπο τους. Ας σκεφθούμε το γαλλικό τρίπτυχο ‘ελευθερία, ισότητα και αδελφοσύνη’, εάν οι κοινωνίες μας πάνω στην ελευθερία και ισότητα λένε τόσα πολλά, η μεγάλη ξεχασμένη είναι η αδελφοσύνη και ίσως το μεταναστευτικό φαινόμενο μας πιέζει να την ξαναδούμε απ’ την αρχή”.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (B)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 22 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

22 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Παυλίνου, επισκόπου

  Καταγόταν από μια πλούσια οικογένεια Ρωμαίων πατρικίων (γεννήθηκε το 355 στη Μπορντώ, όπου ο πατέρας του ήταν αυτοκρατορικός αξιωματούχος). Συνάντησε τον επίσκοπο Αμβρόσιο του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου