Μετανάστες σε άθλιες συνθήκες στα νησιά -Ζουν σε σκηνές δίπλα σε σκουπίδια, ποντίκια και αρουραίους

Μετανάστες σε άθλιες συνθήκες στα νησιά -Ζουν σε σκηνές δίπλα σε σκουπίδια, ποντίκια και αρουραίους

Τις ζοφερές συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών και των προσφύγων στα ελληνικά νησιά αναφέρεται νέο δημοσίευμα του Guardian.

«Ετοιμόρροπες σκηνές, χαλασμένες τουαλέτες, χωρίς πρόσβαση σε ρεύμα και νερό, αντιμέτωποι με ποντίκια και αρουραίους που προσελκύονται από τα στοιβαγμένα σκουπίδια», είναι η συγκλονιστική περιγραφή της βρετανικής εφημερίδας για τους μετανάστες στο Βαθύ Σάμου, όπου στο hotspot φιλοξενείται εξαπλάσιος αριθμός ανθρώπων από αυτόν που αντέχει η υποδομή του.

«Το σύστημα ασύλου της Ελλάδας έχει παραλύσει από τις περικοπές στον δημόσιο τομέα, που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων διάσωσης της χώρας». Τα παραπάνω δηλώνει στον Guardian ένας απεσταλμένος του ΟΗΕ, την ώρα που ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν για επιδείνωση της μεταναστευτικής κρίσης τους χειμερινούς μήνες στην Ελλάδα.

Οι ευρωβουλευτές κατηγορούν το σύστημα ασύλου της Ευρώπης για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στην Ελλάδα, όπου χιλιάδες άνθρωποι στριμώχνονται σε άθλιους καταυλισμούς, οι οποίοι είναι γεμάτοι κινδύνους για τη σωματική και την ψυχική τους υγεία.

Ο κ. Φιλίπ Λεκλέρκ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των προσφύγων στην Αθήνα, εξηγεί στον Guardian ότι η πολιτική της ΕΕ για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης του χρέους ήταν «απολύτως νόμιμη», ωστόσο είχε απρόβλεπτες συνέπειες για τη μετανάστευση.

 Σκηνές έξω από τον καταυλισμό/Φωτογραφία: Eurokinissi

«Πρόκειται για ένα κράτος που μαστίζεται από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και του περιορισμού των δημοσίων δαπανών. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νησιά και την ενδοχώρα, την οποία το κράτος δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει», αναφέρει.

O Φιλίπ Λεκλέρκ κάλεσε την Ελλάδα να λάβει επειγόντως μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των 11.000 ατόμων που ζουν σε βρώμικους και επικίνδυνους καταυλισμούς στη Σάμο και τη Λέσβο.

Ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν στον Guardian τον αποτροπιασμό τους, ειδικά για τον καταυλισμό στο Βαθύ της Σάμου, όπου 4.000 άνθρωποι -έξι φορές περισσότεροι από αυτούς που θα έπρεπε να φιλοξενεί- ζουν υπό απολύτως άθλιες συνθήκες.

Ετοιμόρροπες σκηνές, σπασμένες τουαλέτες, φίδια και αρουραίοι

Οι νεοαφιχθέντες στήνουν ετοιμόρροπες σκηνές σε απόκρημνες πλαγιές γύρω από τους καταυλισμούς, χωρίς να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, τρεχούμενο νερό ή αποχωρητήρια.

Μέσα στους καταυλισμούς, οι χαλασμένες τουαλέτες και τα ντους αναγκάζουν τους ανθρώπους να ζουν δίπλα σε ακατέργαστα λύματα.

Οι μετανάστες στο Βαθύ βρίσκονται επίσης αντιμέτωποι με φίδια και αρουραίους, που τρέφονται από τα σκουπίδια.

«Αυτά συμβαίνουν κάτω από τη μύτη μας στην Ευρώπη, που υποτίθεται ότι είναι η πλουσιότερη και πιο πολιτισμένη ήπειρος στον κόσμο», δήλωσε η Ολλανδή φιλελεύθερη ευρωβουλευτής Σόφι Βελντ.

 Στις εξαιρετικά αργές διαδικασίες ασύλου αναφέρεται ο Guardian σχολιάζοντας την έλλειψη δικαστών, γιατρών και ψυχολόγων/ Φωτογραφία: Eurokinissi

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ πιστεύουν ότι τα ελληνικά υπουργεία δεν μπορούν να συντονιστούν ώστε να ξοδέψουν σωστά τα κονδύλια της ΕΕ, για να βοηθήσουν τους αιτούντες άσυλο, επισημαίνει ο Guardian.

«Η ΕΕ έχει διαθέσει 1,6 δισ. ευρώ από το 2015, όμως τουλάχιστον τα 554 εκατ. ευρώ δεν έχουν δαπανηθεί από τις ελληνικές Αρχές», αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι έρευνες της OLAF για τη διαχείριση των κονδυλίων

Οι Βρυξέλλες υποψιάζονται ότι το υπουργείο Άμυνας, το οποίο είναι υπό την ηγεσία του Πάνου Καμμένου, δεν δίνει προτεραιότητα στις ανθρωπιστικές ανάγκες των προσφύγων.

Το υπουργείο Άμυνας, ένα από τα βασικά τμήματα της κυβέρνησης που συμμετέχει στην επιτήρηση των προσφυγικών καταυλισμών, βρίσκεται στο επίκεντρο των καταγγελιών περί κακοδιαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ισχυρισμούς τους οποίους το ίδιο απορρίπτει ως fake news.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα «για τις φερόμενες παρατυπίες» ως προς τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονταν για την σίτιση των προσφύγων, χωρίς ωστόσο να σχολιάσει περαιτέρω, αναφέρει ο Guardian.

Ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων στα βόρεια σύνορα έχει τριπλασιαστεί

Η ΕΕ ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για την αύξηση των αφίξεων στην Ελλάδα, η οποία θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο ένα σύστημα που μαστίζεται ήδη από καθυστερήσεις.

Η Ελλάδα φιλοξενεί ήδη 67.100 πρόσφυγες και μετανάστες και τους τελευταίους μήνες έχει σημειωθεί μια απότομη αύξηση των μεταναστών που περνούν στη χώρα από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία.

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων παράνομων διελεύσεων στα βόρεια χερσαία σύνορα έχει τριπλασιαστεί, εξηγεί ο Κριστόφ Μπορόφκσι, από τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex). «Αυτό αυξάνει την πίεση στην Ελλάδα», προσθέτει.

Τούρκοι, Σύροι και Ιρακινοί εντάσσονται στις ροές μέσω Εβρου

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι περισσότεροι που ρισκάρουν το επικίνδυνο ταξίδι, διασχίζοντας τον Έβρο, είναι Τούρκοι που προσπαθούν να διαφύγουν από πολιτικές διώξεις.

Μέχρι τον Οκτώβριο, οι καταγεγραμμένες αφίξεις Τούρκων υπηκόων είχαν εκτοξευθεί από 6.500 πέρυσι, σε 18.700, σύμφωνα με την Frontex.

Όλο και πιο πολλοί Σύροι και Ιρακινοί εντάσσονται στις ροές καθώς έχει «μαθευτεί» ότι η διέλευση είναι πιο εύκολη από τα χερσαία σύνορα.

Το σύστημα υποδοχής έχει μπλοκάρει

Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, οι ΜΚΟ προειδοποιούν για επιδείνωση της κρίσης. «Υπάρχουν περίπου 400 άνθρωποι στο βορρά που ζουν ακόμη σε σκηνές. Το σύστημα υποδοχής στην Ελλάδα είναι μπλοκαρισμένο, εν μέρει επειδή η χώρα έχει επιβαρυνθεί με μεγαλύτερο φορτίο από αυτό που μπορεί να αντέξει», δήλωσε στον Guardian o Ρούμπεν Κανό, επικεφαλής του κλάδου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στην Αθήνα.

Ανεπαρκής η στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου

Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών επιβαρύνει ακόμα πιο πολύ την υπηρεσία ασύλου που λειτουργεί υπό αυστηρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς.

«Οι άνθρωποι εργάζονται υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες. Υπάρχει σαφώς ένα ζήτημα ανεπαρκούς στελέχωσης που πρέπει να επιλύσουμε», τονίζει ο Μάρκος Καραβίας, διευθυντής της ελληνικής υπηρεσίας ασύλου.

Ελλείψεις σε δικαστές, γιατρούς, ψυχολόγους

Οι βαθιές περικοπές που έγιναν στον δημόσιο τομέα επιβραδύνουν τις ήδη αργές διαδικασίες ασύλου.

 Τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνθήκες διαβίωσης τώρα που μπήκε ο χειμώνας κρούουν οι ΜΚΟ/Φωτογραφία; Eurokinissi

Επιπροσθέτως η Ελλάδα δεν έχει αρκετούς προκειμένου να διαχειριστούν τις αιτήσεις που υποβάλλονται αλλά ούτε γιατρούς ούτε ψυχολόγους για να εκδώσουν γνωματεύσεις για τους ευάλωτους αιτούντες.

Το αποτέλεσμα είναι στην Τουρκία να επιστρέφονται ελάχιστοι αιτούντες άσυλο και μετανάστες.

Το «μοντέλο μάρκετινγκ» για τους διακινητές

Οι Βρυξέλλες πιστεύουν ότι οι διακινητές μεταναστών, εκμεταλλευόμενοι τις ελλείψεις του συστήματος, έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για να φέρουν μετανάστες στην Ελλάδα.

«Με το να μην επιστρέφονται μετανάστες από τα νησιά στην Τουρκία, δημιουργείται ένα ισχυρό "μοντέλο μάρκετινγκ" για τους διακινητές», αναφέρει στον Guardian μια πηγή της Εuρωπαϊκής Ενωσης, καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: Guardian: | iefimerida.gr

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου