Οι καρποί της αγκαλιάς μεταξύ του Πάπα και του λαού

Οι καρποί της αγκαλιάς μεταξύ του Πάπα και του λαού

Υπάρχει μια απλή αλλά αποτελεσματική εικόνα που συνοψίζει το ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου στη Μαδαγασκάρη καλύτερα από οποιοδήποτε άλλη. Αυτή την εικόνα χρησιμοποιεί και ο Σεβ. Gaetano Di Pierro, επίσκοπος της Επισκοπής Φαραφαγκάντα, μια περιοχή της Μαδαγασκάρης νότια της αφρικανικής χώρας: "Ο λαός έχει αγκαλιάσει τον πατέρα του. Τον είδε με τα μάτια του, άκουσε τη φωνή του ζωντανά. Ήταν ωραίο να βλέπεις χιλιάδες παιδιά να φωνάζουν από χαρά γύρω από τον πατέρα τους ».

Ο Σεβ. Di Pierro υπήρξε ιεραπόστολος στη Μαδαγασκάρη για πάνω από σαράντα χρόνια, γνωρίζει κάθε πραγματικότητα, κάθε δυνατότητα και κάθε δυσκολία. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο γνωρίζει καλά πόσο χαρούμενη και ικανοποιημένη ήταν η τοπική πολιτική αρχή που καλωσόρισε τον Άγιο Πατέρα στην χώρα της: "Οι ηγέτες της Μαδαγασκάρης εκτίμησαν πάρα πολύ την απλότητα του Πάπα Φραγκίσκου που ήρθε να τους ενθαρρύνει στο έργο τους, το οποίο δεν είναι άλλο από την προώθηση της ολοκληρωτικής ανάπτυξη όλων των ανθρώπων . Η πολιτική εμπλουτίστηκε επίσης κατά την άποψη της Εκκλησίας ".

Οι λαός της Μαδαγασκάρης αισθάνθηκε αγαπημένος

Σαν πατέρας που αναλαμβάνει τις ανησυχίες του λαού της Μαδαγασκάρης για να τον ανακουφίσει και να τον ωθήσει στην ελπίδα. Αυτή η εικόνα ήταν επίσης εμφανής στην επίσκεψη του στην Akamasoa, την «Πόλη της Φιλίας» που κατά την προσευχή για τους εργαζόμενους και τους ανέργους στο εργοτάξιο της Μαχαθαζάνα είπε μεταξύ άλλων : "Στην Πόλη της Φιλίας ο Πάπας Φραγκίσκος μπόρεσε να δει το μέλλον της Μαδαγασκάρης: εκατοντάδες παιδιά και νέοι που έχουν σωθεί από δραματικές καταστάσεις και αποτελούν πλέον πραγματικό πόρο για το έθνος. Έπειτα προσευχήθηκε για όσους δεν έχουν ακόμα δουλειά ή για εκείνους που έχουν, αλλά κερδίζουν μόνο 25 ευρώ το μήνα. Με την προσευχή αυτή άνοιξε την καρδιά τους, την άνοιξε διάπλατα ". Έκανε τους ανθρώπους να νιώθουν αγαπημένοι, με αξία.

Ισχυρό αντίκτυπο ακόμη και μεταξύ των μη Καθολικών

Η επίσκεψη του Πάπα στη Μαδαγασκάρη είχε επίσης πολύ θετικό αντίκτυπο σε μέλη άλλων θρησκευτικών ομάδων. Ο Σεβ. Di Pierro χρησιμοποιεί μια άλλη ισχυρή εικόνα για να το αποδείξει: "Ο επικεφαλής των μουσουλμάνων σε ολόκληρη τη χώρα, στο Akamasoa, αγκάλιασε  τον Πάπα Φραγκίσκο και ο ένας ακούμπησε το κεφάλι του πάνω στον άλλο. Κάθε ένας  φανέρωσε στον άλλον την αγάπη που είχε μέσα του. " Μια εικόνα που αξίζει περισσότερο από χίλιες λέξεις!  Ο διαθρησκευτικός διάλογος έχει προχωρήσει με τεράστια βήματα εδώ.

Πατέρας Faedi: Η επίσκεψη στη Μοζαμβίκη έχει ήδη καρποφορήσει  καρπούς  ειρήνης

Η πρώτη στάση για το 31ο αποστολικό ταξίδι στην Αφρική από τον Πάπα Φραγκίσκο ήταν η επίσκεψή του στη Μοζαμβίκη. Ο πατέρας Faedi, εμπειρογνώμονας της χώρας και πρώην αποστολικός διαχειριστής της Tete, της Επισκοπής της Μοζαμβίκης με τον μεγαλύτερο αριθμό Καθολικών, επισημαίνει ότι "η Μοζαμβίκη, η Μαδαγασκάρη και ο Μαυρίκιος πρέπει να θεωρούνται τα τρία στάδια ενός ταξιδιού με ένα μόνο και κοινό νήμα: ειρήνη, ελπίδα, συμφιλίωση ". Και η ειρήνη, διαβεβαιώνει, είναι ένας καρπός που ωριμάζει ήδη στη Μαδαγασκάρη.

Η παρουσία του Πάπα τους άγγιξε περισσότερο  από τα λόγια του

Ο λαός της Μοζαμβίκης που ζει στην ακραία φτώχεια  δεν ήθελε να χάσει τη συνάντηση με τον Πάπα. "Χιλιάδες άνθρωποι έχουν έρθει από κάθε γωνιά της χώρας. Για να τον δουν, ξόδεψαν όλες τις οικονομίες τους και μάλιστα πέρασαν τέσσερις μέρες και τέσσερις νύχτες στο δρόμο », λέει ο πατέρας Faedi, σύμφωνα με τον οποίο περισσότερο από τα λόγια του Πάπα τους άγγιξε  η φυσική του παρουσία, αναμενόμενη με πολύ ενθουσιασμό από τον λαό» σαν να ήταν μια πράξη θαυματουργή ».

Από την αρχή τα αποτελέσματα ήταν άμεσα και ουσιώδη

Μεταξύ των καρπών που θα φέρει η επίσκεψη αυτή – η εκ νέου εκκίνηση της Εκκλησίας με ιεραποστολική έννοια, η βελτίωση του διαθρησκειακού διαλόγου και η υποστήριξη των νέων και των φτωχών – υπάρχει επίσης η ενίσχυση της ειρήνης. Ο πατέρας Faedi είναι πεπεισμένος ότι αυτό συνέβη ήδη κατά τις ημέρες παραμονής του Πάπα Φραγκίσκου στη χώρα: "Στη συνάντηση μεταξύ της κυβέρνησης και του Πάπα Φραγκίσκου, ο πρόεδρος της Μοζαμβίκης παρουσίασε τους δύο αρχηγούς της αντιπολίτευσης στον Πάπα σαν να έλεγε: όλοι εδώ, ενωμένοι για την ειρήνη. Τίποτα δεν μπορεί να είναι το ίδιο όπως πριν".

Μετάφραση: Διάκονος Αλέξανδρος

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 29 Μαΐου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου