«Οι επιθέσεις δεν θα εμποδίσουν την επίσκεψη του Πάπα στην Αίγυπτο»

«Οι επιθέσεις δεν θα εμποδίσουν την επίσκεψη του Πάπα στην Αίγυπτο»


Τουλάχιστον σαράντα επτά νεκροί, δεκάδες τραυματίες, ορισμένοι σε κρίσιμη κατάσταση. Αυτός είναι ο απολογισμός των δύο επιθέσεων – την ευθύνη των οποίων ανέλαβε ο Isis– στην Αίγυπτο: μια στην Tanta, κοντά στο Κάιρο, και μια άλλη στην Αλεξάνδρεια. Στις 28 και 29 Απριλίου αναμένεται το ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου στη χώρα της βόρειας Αφρικής. Ένα ταξίδι που η αιματοχυσία στις κοπτικές εκκλησίες την ημέρα της Κυριακής των Βαΐων δεν θα το σταματήσει. Αυτό επιβεβαιώνει ο σεβασμιότατος Giovanni Angelo Becciu, αναπληρωτής Υπουργός του Κράτους.

Σε μια συνέντευξη στην Corriere della Sera,ο ιεράρχης δηλώνει πράγματι ότι ο Άγιος Πατέρας «θα κρατήσει την υπόσχεσή του να πάει» στην Αίγυπτο.

«Αυτό που συνέβη – υπογραμμίζει – προκαλεί σύγχυση και μεγάλο πόνο, αλλά δεν μπορεί να εμποδίσει τη διεξαγωγή της ειρηνευτικής αποστολής του Πάπα». «Είναι προφανές, δυστυχώς» – εξηγεί ο σεβασμιότατος Bacciu – ότι αυτές οι επιθέσεις αποτελούν «μια επίθεση στον διάλογο, στην ειρήνη» και «επίσης ένα έμμεσο μήνυμα προς αυτούς που κυβερνούν τη χώρα, ενάντια στη μειονότητα των χριστιανών που κατά κάποιο τρόπο, τον τελευταίο καιρό, βρήκε περισσότερη ελευθερία».

Ο Becciu υπενθυμίζει ότι από την εμφάνιση του Isis, ο Πάπας θέλησε να διαχωρίσει «τις τρομοκρατικές πράξεις που διαπράττονται από φανατικούς οι οποίοι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες μόνοι τους από την ίδια τη θρησκεία», αρνούμενος να συνδέσει το Ισλάμ με την τρομοκρατία. «Τρομοκράτες μπορεί να είναι κάποιοι ισλαμιστές αποκλίνοντες, αλλά όχι η θρησκεία – εξηγεί ο αναπληρωτής υπουργός -. Και αυτό που κέρδισε την αναγνώριση των μουσουλμάνων είναι η ειλικρίνεια των θέσεών του. Πολλές ισλαμικές αρχές έχουν συναντήσει τον Ποντίφικα για να τον ευχαριστήσουν και πολλοί άλλοι του έχουν γράψει τον θαυμασμό τους για τo ηθικό κύρος του».

Ο αναπληρωτής Υπουργός του Κράτους, ερωτώμενος πάνω στο θέμα της εμπορίας όπλων, το οποίο ο Πάπας συχνά επαναφέρει, δηλώνει ότι «όσοι κάνουν εμπόριο όπλων έχουν συμφέρον να προκαλούν καταστάσεις έντασης και πολέμου γιατί έτσι θα πουλήσουν περισσότερα όπλα, και θα βγάλουν χρήματα» και «ο Πάπας ξέρει τι συμβαίνει, ποια είναι η αλήθεια, ποια λόμπι βρίσκονται στο παιχνίδι».

Επιστρέφοντας στο θέμα της ασφάλειας, ο σεβασμιότατος Becciu υπενθυμίζει ότι και το πρώτο ταξίδι του Πάπα στην Κεντρική Αφρική έγινε υπό τον φόβο επιθέσεων, αλλά «όλα πήγαν καλά». Στη Αίγυπτο «μας διαβεβαίωσαν – καταλήγει – ότι όλα θα γίνουν με τον καλύτερο τρόπο, να είμαστε ήσυχοι. Χωρίς να κρύβουμε την πραγματικότητα, μερικές φορές όχι και τόσο ενθαρρυντική, ο Πάπας μας καλεί να κοιτάμε το μέλλον με ελπίδα. Και όπως πάντα, επιθυμεί να δώσει το παράδειγμα».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου