Οι επίσκοποι προς τον λαό της Κροατίας: «Θάρρος δεν είστε μόνοι»

Οι επίσκοποι προς τον λαό της Κροατίας: «Θάρρος δεν είστε μόνοι»

Κροατ.jpg

Μετά τον προχθεσινό καταστροφικό σεισμό, την επομένη το πρωί δύο νέοι μετασεισμοί, μεγέθους 4,7 και 4,8 της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξαν την κεντρική Κροατία, ιδίως την περιοχή της Petrinja, οπού ήταν και το επίκεντρο. Η γη συνέχισε να ταλαντεύεται επίσης στους Sisak, Glina και Lekenik, ενώ η ηχώ τρόμου έφτασε στην περιοχή του Ζάγκρεμπ και της Velika Gorica. Έγινε αισθητός επίσης στη Σλοβενία και στην Ιταλία, στην περιοχή Friuli Venezia Giulia.

Η αντίδραση της Κροατικής Καθολικής Εκκλησίας ήταν άμεση, αμέσως δίπλα στον τοπικό πληθυσμό: προχθές (30/12/20), ο πρόεδρος της Συνόδου των Επισκόπων, Σεβασμιότατος Želimir Puljić, έκανε μια έντονη έκκληση για ενθάρρυνση και αλληλεγγύη μέσω των μικροφώνων του εθνικού Καθολικού Ραδιοφώνου: «Θέλω να πω στον κόσμο: Είμαι κοντά σας! και ζητώ από όλους τους Κροάτες να μείνουν κοντά στα θύματα του σεισμού. Θάρρος να μην είστε μόνοι», επανέλαβε ο ιεράρχης, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του σε όλους τους διασώστες, συμπεριλαμβανομένων των εθελοντών, που εργάζονται για να φέρουν βοήθεια στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τον σεισμό. «Η πρόνοια του Θεού – κατέληξε ο Σεβασμιότατος Puljić – ακολουθεί την ιστορία των ανθρώπων και των εθνών. Ο Θεός είναι το φρούριό μας, το καταφύγιο μας, δεν πρέπει να φοβόμαστε, γιατί ο Κύριος είναι μαζί μας και θα μας συνοδεύσει σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Συμπόνια και υλική βοήθεια

Επανέλαβε και ο διευθυντής της Κροατικής Caritas, Σεβασμιότατος Fabijan Svalina, ο οποίος κάλεσε όλους τους πιστούς και τους ανθρώπους καλής θέλησης να «συμμετάσχουν στη δράση της εθνικής Caritas για να υποστηρίξουν τη ροή δραστηριοτήτων μέσω δωρεών σε χρήματα, οι οποίες δεν εξυπηρετούν μόνο τώρα, αλλά και αργότερα, γιατί ο στόχος μας είναι μακροπρόθεσμος, έτσι ώστε οι οικογένειες να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους». Ο επίσκοπος της Požega, Σεβασμιότατος Antun Škvorčević, έστειλε επίσης τους ιερείς και τους πιστούς της επισκοπής να προσευχηθούν και να συλλέξουν υλική βοήθεια για τα θύματα του σεισμού. «Πολλές οικογένειες και πολλοί άνθρωποι έχουν δει τα σπίτια τους να κατεδαφίζονται, τα αγαπημένα τους πρόσωπα να σκοτώνονται ή να τραυματίζονται, τα εδάφη τους να καταστρέφονται». Για αυτό, απαιτείται «συμπόνια και αλληλεγγύη» για την «αποκατάσταση όσων κατέστρεψε ο σεισμός, συμπεριλαμβανομένων των τόπων λατρείας».

Προσευχή για τα θύματα και τους τραυματίες του σεισμού

Ο Σεβασμιότατος Škvorčević ανακοίνωσε επίσης ότι την ερχόμενη Κυριακή 3 Ιανουαρίου, σε όλες τις ενορίες της επισκοπής Požega, κατά τη διάρκεια των Λειτουργιών, θα προσευχηθούν για τους νεκρούς και τους τραυματίες του σεισμού, καθώς και για όλους εκείνους που υποφέρουν από τις συνέπειες αυτού. Οι προσφορές που θα δοθούν κατά τη διάρκεια των τελετών θα δoθούν στην Caritas. Περαιτέρω προσφορές θα πραγματοποιηθούν σε επίπεδο ενορίας και θα αφορούν βασικές ανάγκες όπως τρόφιμα, ρούχα και είδη υγιεινής. Οι ενορίες κλήθηκαν επίσης να προσφέρουν καταφύγιο σε εκείνους που βρέθηκαν άστεγοι. «Είθε ο Θεός να προσφέρει παρηγοριά και ενθάρρυνση σε όλους τους ανθρώπους που βιώνουν δύσκολες στιγμές και να γεμίσει τις καρδιές εκείνων που δωρίζουν με χαρά και ειρήνη», κατέληξε ο ιεράρχης.

Η εγγύτητα της CEI και των ιταλικών Caritas

Η Προεδρία της Ιταλικής Συνόδου των Επισκόπων αποφάσισε να διαθέσει 500 χιλιάδες ευρώ από τα κεφάλαια του otto per mille, τα οποία οι πολίτες χορηγούν στην Καθολική Εκκλησία, ως την πρώτη μορφή βοήθειας στα θύματα του σεισμού που πλήττει την Κροατία. «Υπάρχει μεγάλη ανησυχία – υπογραμμίζει η ιταλική Caritas σε δήλωση της – για τη ζημία που μπορεί να έχει αυτός ο σεισμός στον πληθυσμό, καθώς είναι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή: η πόλη του Ζάγκρεμπ και οι περιφερειακές της περιοχές αριθμούν 1 εκατομμύριο κάτοικους. Η Κροατία βρισκόταν ήδη σε προβληματική κατάσταση εξαιτίας της πανδημίας, η οποία ανάγκασε τη χώρα να κλειστεί από τα τέλη Νοεμβρίου, με πάνω από 4.000 νέες μολύνσεις και 90 θύματα την ημέρα σε πληθυσμό περίπου 4 εκατομμυρίων κατοίκων». Η Εκκλησία στην Ιταλία εκφράζει τα συλλυπητήρια και την εγγύτητά της στον κροατικό πληθυσμό και διαβεβαιώνει τις προσευχές της για τα θύματα, τις οικογένειές τους και τους τραυματίες: είθε ο Κύριος να μπορέσει να ανακουφίσει τα δεινά αυτής της στιγμής. Η βοήθεια της Προεδρίας της CEI προορίζεται, μέσω της Caritas Italiana, για την κάλυψη βασικών αναγκών: τρόφιμα, φάρμακα, ιατρική βοήθεια, είδη υγιεινής, προσωρινή στέγαση. Εν τω μεταξύ, η Caritas Italiana συνεχίζει να παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης με ανησυχία και έχει εντείνει τις επαφές με την Caritas Croatia. Όποιος επιθυμεί να υποστηρίξει τις παρεμβάσεις της Caritas για τους πληθυσμούς που πλήττονται από τον σεισμό μπορεί να κάνει δωρεές μέσω του διαδικτύου στον ιστότοπου της Caritas.

Μετάφραση: π. Ιωαν. Σκλάβος

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

10 Δεκεμβρίου μνήμη της Παναγίας του Λορέτο

  Το προσκύνημα της Παναγίας του Λορέτο κτίστηκε στον τόπο όπου σύμφωνα με την παράδοση τοποθετήθηκε η κατοικία της Παναγίας που είχε μεταφερθεί με θαυματουργό

2η Κυριακή της Παρουσίας (Β)

2η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ησ 30,19,30                         Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου