Μήνυμα Χριστουγέννων, Σεβαστιανού Αρχιεπισκόπου Καθολικών Αθηνών

Σεβαστιανός Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών
Αποστολικός Τοποτηρητής Καθολικής Αρχιεπισκοπής Ρόδου

15-12-2020

exomvurgo_ieri_kardia_12_7_15_022.JPG

ΜΗΝΥΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές,

Η φετινή επικοινωνία μου μαζί σας, κατ’ αυτές τις ημέρες των Χριστουγέννων, πραγματοποιείται μέσα σε μια πρωτόγνωρη για μας κατάσταση μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, και της κοινωνικής, οικονομικής και εκκλησιαστικής ζωής. Η κυριακάτικη σύναξη των μελών της Εκκλησίας δεν γίνεται, διότι οι πόρτες μένουν κλειστές και μεταδίδεται μόνο διαδικτυακά. Ζούμε την πίστη μας ιδιωτικά και οικογενειακά, αλλά όχι εκκλησιαστικά, διότι ο κορωνοϊός συνεχίζει να μεταδίδεται και δεν αστειεύεται. Η Κυβέρνηση μας διαβεβαιώνει ότι, χάρη στο εμβόλιο, από του χρόνου θα αρχίσομε να επιστρέφομε στην κανονικότητα.

Αλλά ποια είναι η κανονικότητα ΓΙΑ ΜΑΣ; Να συγκεντρωνόμαστε την Κυριακή στη Λειτουργία; Αυτό είναι το ελάχιστο, αλλά δεν αρκεί! Να φροντίζομε να κατηχούνται τα παιδιά, οι έφηβοι, οι νέοι; Ναι, αλλά ούτε αυτό αρκεί! Να κατηχούνται οι ενήλικοι; Α, αυτό είναι που θα έπρεπε να είχαμε αρχίσει από καιρό σε όλες τις ενορίες. Μας το φωνάζει η Εκκλησία από δεκαετίες, αλλά εμείς;;; Δυστυχώς αρκούμαστε στα παραπάνω.

Για να μας δείξει ότι αυτά δεν αρκούν πλέον, και για να μας προτρέψει να ξεκινήσομε μια ουσιαστική αλλαγή, η Εκκλησία μας έστειλε φέτος (29-6-2020) ένα έγγραφο με τίτλο «Ποιμαντική Μεταστροφή της ΕΝΟΡΙΑΚΗΣ κοινότητας, στην υπηρεσία της αποστολής της Εκκλησίας να ευαγγελίζει».

Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν μπορούμε πλέον να ικανοποιούμαστε ότι διατηρούμε την πίστη μας με τον τρόπο που ζουν σήμερα οι ενορίες μας. Είναι απόλυτη ανάγκη να ΑΛΛΑΞΟΜΕ νοοτροπία και τρόπο ζωής μέσα στις ενορίες, ποιμένες και πιστοί. Γιατί να αλλάξομε; Διότι η αποστολή της Εκκλησίας, δηλαδή η αποστολή μας, δεν είναι μόνο να σώσομε τη ζωή μας, αλλά να σώσομε και τη ζωή των άλλων, δηλαδή να οδηγήσομε στον Σωτήρα Χριστό όσους έχουν απομακρυνθεί.

Λέει πράγματι ο Πάπας Φραγκίσκος στο «Η Χαρά του Ευαγγελίου» (αρ. 49) και το επαναλαμβάνει το πιο πάνω νέο έγγραφο: «Αν κάτι πρέπει, πολύ σωστά, να μας ανησυχεί και να απασχολεί τη συνείδησή μας, είναι ότι πολλοί αδελφοί μας ζουν χωρίς τη δύναμη, το φως και την παρηγοριά της φιλίας με τον Ιησού Χριστό, χωρίς μια κοινότητα πίστεως για να τους υποδέχεται, χωρίς έναν ορίζοντα νοήματος και ζωής».

Αυτή η φροντίδα για τους απομακρυσμένους λέγεται ιεραποστολική ποιμαντική. Και η «Χαρά του Ευαγγελίου» λέει χωρίς περιστροφές: «είναι αναγκαίο να περάσουμε «από μια ποιμαντική απλής συντήρησης σε μια σαφώς ιεραποστολική ποιμαντική» (αρ.15). Γιατί άραγε δεν πρέπει να αρκούμαστε στην «ποιμαντική συντήρησης» που κάνομε σήμερα; Διότι με αυτή συντηρούμε την πίστη εκείνων που την έχουν, αλλά δεν φέρνομε πίσω στον Χριστό όσους την έχουν χάσει. Ή μάλλον παρατηρούμε ότι όλο και περισσότεροι απομακρύνονται από την Εκκλησία και τον Χριστό! Επομένως η ποιμαντική συντήρησης που ακολουθούμε ακόμη σήμερα, είναι λάθος!!! Μας το λέει η Εκκλησία. Και μας καλεί να ξυπνήσομε από το μαλακό μαξιλάρι στο οποίο κοιμόμαστε, και λέμε: «Εγώ πάω στην Εκκλησία. Οι άλλοι να αλλάξουν». Λάθος! Εσύ θα τους φέρεις! Όπως οι πρώτοι χριστιανοί που, παρ’ όλους τους διωγμούς, έφερναν όλο και περισσότερους χριστιανούς στον Χριστό!!!

Αδελφοί μου και αδελφές μου, αυτό το πρόβλημα αρχίσαμε να το μελετάμε στη συγκέντρωση των ιερέων, αλλά σταματήσαμε λόγω πανδημίας. Σύντομα πρέπει να αρχίσομε να το συζητάμε και στις ενορίες, διότι η Εκκλησία μάς λέει ότι αυτό το θέμα δεν επιδέχεται ΑΝΑΒΟΛΗ!

Μόνο με τέτοια πρόθεση: να ζήσομε ΠΛΗΡΩΣ το Βάπτισμά μας και την εκκλησιαστική μας ταυτότητα, μπορούμε πλέον να ευχόμαστε, στον εαυτό μας και στους άλλους, «Καλά Χριστούγεννα»! Αλλιώς η ευχή αυτή θα είναι μόνο λόγια του αέρα, για να αποκοιμίζομε τη συνείδησή μας!!!

Μόνο με αυτό το πνεύμα μπορώ να σας ευχηθώ: ευλογημένα Χριστούγεννα!!!

Με αγάπη!

Σεβαστιανός Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 7 Ιουνίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 9ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 8 Ιουνίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου