Οι Εκκλησίες της Μέσης Ανατολής: μην εγκαταλείπετε τον Λίβανο

5

Οι Εκκλησίες της Μέσης Ανατολής: μην εγκαταλείπετε τον Λίβανο

Οι εκρήξεις, οι οποίες κατέστρεψαν τη Βηρυτό στις 4 Αυγούστου, γονάτισαν τον Λίβανο, ενώ ήδη αγωνιζόταν με μια πολύ σοβαρή οικονομική και πολιτική κρίση. Εκατοντάδες κτίρια, συμπεριλαμβανομένων των σιλό που αποθηκεύουν περίπου το 85% των σιτηρών της χώρας, και πολλά σπίτια έχουν πάθει ζημιές ή καταστραφεί εντελώς. Αυτή είναι η κατάσταση που αναφέρθηκε στη δήλωση που εξέδωσε τον περασμένο Αύγουστο το Συμβούλιο Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής. Σε αυτή τη ζημιά προστίθεται η καταστροφή τουλάχιστον τριών χριστιανικών νοσοκομείων, τα οποία δεχόντουσαν τόσο χριστιανούς όσο και μουσουλμάνους ασθενείς, και τα οποία ήταν σημαντικά για τη νοσηλεία και τη φροντίδα ατόμων που πλήττονται από το Covid 19. Ο Mecc υπογραμμίζει επίσης ότι πολλά ιστορικά χριστιανικά σχολεία στο Gemmayzeh, Mar Mikhael και Achrafieh έχουν πληγεί σοβαρά ενώ βρισκόμαστε πριν από λίγες εβδομάδες από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο. “Η χριστιανική συνοικία της Βηρυτού έχει καταστραφεί εντελώς και τουλάχιστον δέκα Ναοί έχουν καταστραφεί” Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, λέει στη συνέντευξή μας, ο πατέρας Rouphael Zgheib, εθνικός διευθυντής των Ποντιφικών Αποστολών του Λιβάνου και μέλος του Mecc, είναι σημαντικό η χώρα των κέδρων να μην αφήνεται μόνη της από τη διεθνή κοινότητα, από τις Εκκλησίες άλλων χωρών και από ανθρωπιστικές οργανώσεις. .

Λίβανος: ιστορία πολλών κρίσεων
Κατά τη διάρκεια των πολλών κρίσεων που αντιμετώπισε ο Λίβανος στην πρόσφατη ιστορία του, οι χριστιανικές Εκκλησίες ανέλαβαν ανέκαθεν να βοηθήσουν τον πληθυσμό, αλλά σήμερα – λέει ο πατέρας Zgheib – δεν είναι σε θέση να παρέχουν τις υπηρεσίες τους λόγω της καταστροφής του τις εγκαταστάσεις υγείας και εκπαίδευσης τους, οι οποίες θα απαιτήσουν για την αποκατάσταση τους εκατοντάδες εκατομμυρίων δολαρίων. Μέχρι στιγμής, το έργο των πολλών εθελοντών ήταν πολύτιμο, οι οποίοι κάνουν τα πάντα από τις 4 Αυγούστου: άρχισαν να αφαιρούν τα ερείπια από δρόμους, Ναούς και νοσοκομεία, και βοηθούν τον πληθυσμό ιδιαίτερα τους πιο εύθραυστους και άπορους. Επιπλέον, μοναστήρια και σχολεία έχουν ανοίξει τις εγκαταστάσεις τους για να στεγάσουν τους άστεγους και εκεί διανέμονται τρόφιμα και φάρμακα.

Όλα χρειάζονται
Από την πλευρά της, η Mecc έχει ήδη λάβει μέτρα για να υποστηρίξει ευάλωτες οικογένειες διανέμοντας σετ υγιεινής, σετ προσωπικού καθαρισμού, σετ κουζίνας, σεντόνια, τρόφιμα, φάρμακα, προστατευτικές συσκευές anti-Covid-19 και παρέχοντας υλικό σε εθελοντές για τον καθαρισμό Ναών, νοσοκομείων και δρόμων. Η βοήθεια, υπενθυμίζει ο πατέρας Rouphael Zgheib, περιλαμβάνει επίσης την παροχή φαρμάκων σε πολλούς ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες ή καρκίνους. Σε μεταγενέστερο στάδιο, το Συμβούλιο θα συμμετάσχει επίσης στην επισκευή κατεστραμμένων σπιτιών, σχολείων και ιατρείων. Όλη αυτή η δέσμευση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς διεθνή υποστήριξη. Ως εκ τούτου, η έκκληση να βοηθήσει τον Mecc να ανακουφίσει το τεράστιο βάρος στους ώμους των Εκκλησιών και να ελευθερώσει τις καρδιές των πολιτών και των ευάλωτων οικογενειών που πλήττονται από αυτήν την άνευ προηγουμένου καταστροφή που προκάλεσε: πόνο, φόβο και απελπισία.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μνημόσυνο π. Εμμανουήλ Ρεμούνδου

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 17:30 στον Καθολικό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Νάξου θα τελεστεί 40ήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του π.

Angelus, 10 Δεκεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!  Αυτή τη Β’ Κυριακή της Παρουσίας, το Ευαγγέλιο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου