Οι διωγμοί δεν είναι μια πραγματικότητα του παρελθόντος

Οι διωγμοί δεν είναι μια πραγματικότητα του παρελθόντος

Ο Ιησούς το είχε προαναγγέλλει στους μαθητές του:  «Ένας υπηρέτης δεν είναι σπουδαιότερος από τον κύριό του. Αν καταδίωξαν εμένα, θα καταδιώξουν και εσάς».

Χθες, δημοσιεύθηκε η Επιστολή του Πάπα προς τον καρδινάλιο Giovanni Angelo Becciu, Πρόεδρος της Ρωμαϊκής Συνόδου για τις περιπτώσεις Αγίων, ο ειδικός απεσταλμένος του για την Ευχαριστιακή τελετή ο οποίος θα προΐσταται στις 8 Δεκεμβρίου, στη Γιορτή της Αμιάντου, στο Ιερό Προσκύνημα της Notre – Dame de Santa Cruz στο Orano, στην Αλγερία, με την ευκαιρία της Αγιοποίησης των 19 μαρτύρων.

Δέκα εννιά μάρτυρες για την Αλγερία

Πρόκειται για τον Επίσκοπο του Orano τον Pierre Claverie και τους 18 μοναχούς και μοναχές που δολοφονήθηκαν στην Αλγερία υπό διαφορετικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου ο οποίος έπληξε τη βορειο-αφρικανική χώρα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης μεταξύ των Ισλαμιστών του «Ισλαμικού Μετώπου Σωτηρίας» και του αλγερινού στρατού μεταξύ του 1991 και 2002. Ανάμεσα σε αυτούς τους μάρτυρες βρίσκονται και επτά Τραπιστές μοναχοί οι οποίοι δολοφονήθηκαν το 1996.

«Ο ίδιος ο Ιησούς, ο Υιός του Θεού» – γράφει ο Πάπας Φραγκίσκος στην επιστολή του στη λατινική γλώσσα – «υπέφερε από διώξεις και έναν σκληρό σταυρικό θάνατο, χωρίς να φταίει σε τίποτα», το είχε αναγγείλει στους μαθητές του: «Ένας υπηρέτης δεν είναι σπουδαιότερος από τον κύριό του. Αν καταδίωξαν εμένα, θα καταδιώξουν και εσάς» (Ιω. 15,20). Αυτά τα λόγια  – εξηγεί – συνεχίζουν να επιβεβαιώνονται «σε διάφορες περιοχές και με διάφορους τρόπους» δείχνοντας σε όλους εμάς ότι «οι διωγμοί δεν αποτελούν μια πραγματικότητα του παρελθόντος, διότι ακόμη και σήμερα υποφέρουμε από αυτούς, είτε με σκληρό τρόπο, όπως τόσοι σύγχρονοι μάρτυρες, είτε με πιο διακριτικό τρόπο, μέσω συκοφαντιών και ψεύδους». (Gaudete et exsultate, 94)

Πίστη, αγάπη και συγχώρεση

 «Η Εκκλησία πάντα είχε μια ιδιαίτερη αφοσίωση στους μάρτυρες οι οποίοι μαρτύρησαν την πίστη τους και την αγάπη τους για τον Κύριο Ιησού, μέχρι σημείου να χύσουν το αίμα τους γι αυτόν»,  ακριβώς όπως έκαναν αυτοί οι 19 μάρτυρες στην αλγερινή επικράτεια, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους εμπιστευόμενοι τα λόγια του Ιησού: «Μου δόθηκε κάθε εξουσία στον ουρανό και στη γη (…) Ιδού, είμαι μαζί σας κάθε ημέρα, μέχρι το τέλος του κόσμου» (Μτ. 28, 18.20). Ο Πάπα ζητά από τον καρδινάλιο Becciuνα διαβιβάσει τον «αδελφικό χαιρετισμό του στους πιστούς των άλλων θρησκειών και σε όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης». Αυτοί οι Μακάριοι – καταλήγει ο Πάπας – συγχώρεσαν τους δολοφόνους τους, δείχνοντας ότι αγαπούν περισσότερο την αιώνια ζωή, και τώρα «κατέχουν αυτό που αγάπησαν και, με την ανάσταση από τους νεκρούς, θα το έχουν σε ακόμη μεγαλύτερη πληρότητα» (Αγ. Αυγουστίνος, Κήρυγμα 302,7).

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΕΜΠΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 30 Μαρτίου 2023      Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου