Οι δήμαρχοι της Μεσογείου συμμαχούν για τη σωτηρία της Ευρώπης

Οι δήμαρχοι της Μεσογείου συμμαχούν για τη σωτηρία της Ευρώπης

Το Γραφείο Τύπου του Βατικανού ανακοινώνει ότι ο Πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε χθες το απόγευμα, ιδιωτικά, με το δήμαρχο της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης και με τον ιδρυτή του Open Arms. Σήμερα στη Ρώμη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους δημάρχους ορισμένων ιταλικών και ισπανικών πόλεων, προκειμένου να ξεπεραστεί η λογική του αποκλεισμού των λιμανιών.

Η υποδοχή των μεταναστών: αυτό ήταν κυρίως το θέμα στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης μεταξύ του Πάπα Φραγκίσκου και της Δημάρχου της Μαδρίτης, Manuela Carmena, της δημάρχου της Βαρκελώνης, Ada Colau,  καθώς και με τον ιδρυτή του Open Arms, Óscar Camps. Πρέπει να αναφέρουμε, διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για μια ιδιωτική επίσκεψη, και τον προσωρινό διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας, Alessandro Gisotti.

Η Ευρώπη πρέπει να σωθεί από τον εαυτό της

Τρεις μήνες μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, οι πρώτοι πολίτες ορισμένων μεγάλων ιταλικών και ισπανικών πόλεων, συναντήθηκαν σήμερα στη Ρώμη για να εκφράσουν την υποστήριξή τους προς τις Μ.Κ.Ο. που εμπλέκονται στη διάσωση των μεταναστών στη Μεσόγειο και για να υπογράψουν σύμφωνο για να σταματήσει «η προοδευτική απώλεια των θεμελιωδών αρχών» της Ευρώπης. Το έγγραφο για «να σωθεί η Ευρώπη από τον εαυτό της», υπέγραψαν σε ένα ξενοδοχείο της πρωτεύουσας, οι δήμαρχοι της Βαρκελώνης, της Μαδρίτης, της Σαραγόσας, της Βαλένθια, της Νάπολης, του Παλέρμο, των Συρακουσών, του Μιλάνου, της Λατίνα, της Μπολόνια.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των Sea Watch, Proactiva Open Arms και Mediterranea, οι τρεις Μ.Κ.Ο. που έδωσαν ζωή στο πρόγραμμα “United 4Med”.

Η επιστολή μανιφέστο

«Αρνούμαστε να πιστέψουμε ότι η ευρωπαϊκή απάντηση γι αυτή τη φρίκη είναι η άρνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η αδράνεια για το δικαίωμα της ζωής»: διαβάζουμε στην επιστολή μανιφέστο την οποία υπέγραψαν οι πρώτοι πολίτες. «Ο εξαναγκασμός των ανθρώπων να ζουν υπό ενός αυξανόμενου κλίματος ανισότητας και στις δύο πλευρές της θάλασσας, αποτελεί μια βραχυπρόθεσμη λύση που δεν εγγυάται κανένα μέλλον».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ολοκληρώθηκε το Αποστολικό Ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου στο Κονγκό – Κινσάσα και στο Νότιο Σουδάν

Το «προσκύνημα ειρήνης» όπως είχε χαρακτηρισθεί από τον ίδιο τον Ποντίφικα το ταξίδι του στο Congo R.D. και στο Νότιο Σουδάν, ολοκληρώθηκε. Το πρώτο πραγματοποιήθηκε

Μελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 5ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 8 Φεβρουαρίου 2023   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (7, 14-23) Κάλεσε

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου