ΟΙ ΑΒΡΑΑΜΙΚΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ

ΟΙ ΑΒΡΑΑΜΙΚΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ

Οι μονοθεϊστικές θρησκείες λένε όχι στην ευθανασία, στην υποβασταζόμενη αυτοκτονία γιατί είναι πράξεις αντίθετες σε κάθε ανθρώπινη αξία. Απαγορεύονται δίχως καμιά εξαίρεση . η κοινωνία οφείλει να βοηθά τον άνθρωπο σε δύσκολες περιστάσεις και όχι να τον αφήνει να διαλέγει το θάνατο.
Είναι μερικές αναφορές από ένα κείμενο που παρουσίασαν οι μονοθεϊστικές θρησκείες και υπογράφτηκε από τους αντιπροσώπους των. Να βοηθηθεί ο άρρωστος και οι οικείοι του και όχι να τους αφήσουμε στην «απελπισία» τους.
Η τεχνολογία βοήθησε τον άνθρωπο να ζει περισσότερο, αλλά συχνά με πόνους και μεγάλες ταλαιπωρίες.
Είναι αποφάσεις για τη ζωή όχι πάντα εύκολες να τις πάρουμε. Είναι αποφάσεις όχι ιατρικές αλλά ηθικές και θρησκευτικές. Υπογραμμίζεται στο κείμενο ότι οι αποφάσεις που πρέπει να παρθούν είναι κοινωνικές, ηθικές, θρησκευτικές που συνδέονται με την «κουλτούρα» του ατόμου. Όταν ο επικείμενος θάνατος προβλέπεται σύντομα και με πολλούς πόνους, τότε οι άνθρωποι αισθάνονται συμπάθια και συμπόνια απέναντι στον άρρωστο. Να τονισθεί πως η «κούρα» επιβάλλεται μόνο όταν προβλέπεται η συνέχεια για πολύ καιρό και όχι όταν βλέπουμε ότι ο θάνατος πλησιάζει. Παρόλα αυτά οφείλουμε να χορηγούμε φάρμακα για να ανακούφιση του πάσχοντος.
Οι γιατροί και η κοινωνία οφείλουν να σεβαστούν την επιθυμία του πάσχοντος να παρατείνει τη ζωή. Αυτή η επιθυμία μπορεί να είναι άμεση ή από πρότερη θέληση του.

Απαγορεύεται η ευθανασία ή υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Ο ασθενείς με την περιποίηση από τους δικούς δεν πρέπει να είναι ένα οικονομικό βάρος.
Να προσφέρεται στον ετοιμοθάνατο, πνευματική συμπαράσταση. Η διακήρυξη τελειώνει με 12 προτάσεις. Επιμένει ακόμα μια φορά στην άρνηση της ευθανασία και της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας.
Υποστηρίζει παρηγορητικές περιποιήσεις. Είναι υποχρέωση ηθική να προσφέρουμε ανακούφιση στον άρρωστο. Να βοηθήσουμε τους οικείους στον πόνο τους. Ζητά από την κοινωνία να επεμβαίνει σ αυτές τις κατευθύνσεις.

Π.α.φ
 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 29 Μαΐου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου