ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΟΠΟΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ : ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΟΠΟΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ: ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

Έχουμε ήδη παρουσιάσει την Επιτροπή Covid-19 που συνέστησε η Αγία Έδρα, για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας στην παγκόσμια εκκλησία.
Η Μέση Ανατολή και ο χώρος των Αγίων Τόπων είναι στο επίκεντρο του καθολικού ενδιαφέροντος ( όχι για λόγους προσηλυτισμοί, όπως θα μπορούσαν να σκεφθούν ανόητοι αλλά ) λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών φτώχειας και έλλειψης μέσων για να αντιμετωπισθεί η πανδημία. Η Σύνοδος για τις Ανατολικές Εκκλησίες ενεργοποίησε ένα Ταμείο Ανάγκης, με την πολύτιμη οικονομική συνεισφορά θεσμών όπως η CNEWA ( Catholic Near East Wellfare Association ) και η PMP ( Pontifical Mission for Palestine ) . Τη Γενική Εποπτεία έχει η ROACO ( Riunione Opere Aiuto Chiese Orientali ) και τη διεκπεραίωση της παραλαβής της βοηθείας, που αφορά κυρίως ιατρικό και υγειονομικό υλικό, οι Αποστολικές Νουντσιατούρες στις αντίστοιχες χώρες. Κάθε αποστολή είναι σε γνώση του “Οργανισμού για την Ολοκληρωμένη Ανθρώπινη Ανάπτυξη” και της Γενικής Γραμματείας της “Διεθνούς Κάριτας”. Με τη συμβολή όλων αυτών έχει ήδη φτάσει βοήθεια σε νοσοκομεία της Συρίας, της Ιερουσαλήμ, και της Βηθλεέμ ενώ αναμένεται η άφιξη των “kit”, που αγόρασε η Αγίας Έδρα, για να γίνουν τεστ για κρούσματα κορωνοϊού στον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας.
Ο π. Gabriel Romanelli, αργεντινός, 50 ετών, έχει ζήσει τη μισή του ζωή στην περιοχή. Ανήκει στο Τάγμα του Ενσαρκωμένου Λόγου και είναι εφημέριος των 130 περίπου καθολικών ( επί 1000 χριστιανών συνολικά ) που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας. Εκεί συνωστίζονται 2.200.000 Παλαιστίνιοι, που τα τελευταία 13 χρόνια δεν έχουν δικαίωμα κυκλοφορίας εκτός περιοχής, λόγω των μέτρων αποκλεισμού που εφαρμόζει το Ισραήλ.
Ο π. Gabriel μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό του Βατικανού και περιέγραψε την κατάσταση της περιοχής. Παρόλο που μόνο 3 θύματα έχουν καταγραφεί εξαιτίας της πανδημίας οι Αρχές έχουν κλείσει όλες τις υπηρεσίες και επιχειρήσεις.
Σημείωσε ότι ο τοπικός πληθυσμός δέχεται με ευγνωμοσύνη την αγάπη και τη βοήθεια που ο Πάπας και η Καθολική Εκκλησία γενικότερα προσφέρουν στην περιοχή. Φυσικά δεν γίνονται δημόσιες θρησκευτικές τελετές. Ο ίδιος και ο έτερος καθολικός ιερέας, π. Yusuf, αιγύπτιος, όπως και οι 10 μοναχές που ζουν στην περιοχή, επισκέπτονται στα σπίτια τους όσους έχουν ανάγκη και έχουν καθημερινή επαφή, μέσω ιντερνετ με το ποίμνιο, προσπαθώντας να δώσουν κουράγιο και δύναμη σε όλους. “ Ο Χριστός, μυστηριωδώς, είναι παρών σε κάθε αδελφό κι αδελφή μας ” κατέληξε. 

Στοιχεία και φωτογραφία από VaticanNews

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
      

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής

26η Κυριακή του Έτους, Κύκλος Γ   Ο χρόνος και η αιωνιότητα είναι δύο στοιχεία που σήμερα παρουσιάζονται και στα τρία βιβλικά αναγνώσματα. Το ευαγγέλιο

25 Σεπτεμβρίου μνήμη της Αγίας Ευφροσύνης

  Πρόκειται για μια αγία όχι ιδιαιτέρα διαδεδομένη στη Δύση. Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 410 και 413 στην Αλεξάνδρεια και ήταν κόρη ενός εύπορου αξιωματικού

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου