Οι 13 Τρίτες του Αγίου Αντωνίου της Παδούης

Οι 13 Τρίτες του Αγίου Αντωνίου της Παδούης

α_αντωνιος_φή.JPG

Μια καθιερωμένη ευλάβεια προς τον Άγιο Αντώνιο της Παδούης είναι οι δεκατρείς Τρίτες, που προηγούνται του εορτασμού της Μνήμης του.
Η ευσεβής αυτή πρακτική είναι πολύ αρχαία. Ωστόσο, αρχικά αποτελούνταν από εννέα. Με την πάροδο όμως του χρόνου, η ευσέβεια των πιστών τις ανέβασε σε δεκατρείς, μέχρι τον εορτασμό της μνήμη του στις 13ης Ιουνίου, που είναι ημέρα του θανάτου του Αγίου.
Μαζί, λοιπόν, με τα πνευματικά τέκνα του Αγίου Αντωνίου καθώς και με τους πολλούς ευλαβείς του, ξεκινάμε σήμερα αυτή την πορεία προετοιμασίας καθοδηγούμενοι από το παράδειγμα και τη μεσιτεία του προσφιλούς και θαυματουργού αυτού Αγίου της Εκκλησίας μας.

1Η ΤΡΙΤΗ: Ο ΆΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΙΣΤΕΩΣ

Η πίστη είναι αυτή η υπερφυσική αρετή που μας διαθέτει τείνουμε να πιστέψουμε όλες τις αλήθειες που μας διδάσκει η Εκκλησία επειδή αποκαλύπτονται από τον Θεό.
Η πίστη είναι ο σπόρος που έχει ανατεθεί στην ψυχή από το Άγιο Βάπτισμα, από τον οποίο το δέντρο της χριστιανικής ζωής πρέπει να βλαστήσει, να μεγαλώσει και να ανθίσει.
Χωρίς πίστη, είναι αδύνατο να ευχαριστούμε τον Θεό και να διατηρούμαστε στην υγεία. Ο Άγιος Αντώνιος ήταν πρότυπο πίστης. Πέρασε όλη του τη ζωή με το να διακοσμήσει την ψυχή του με τις πιο όμορφες αρετές και με το να ανάψει και να αναβιώσει τη θεϊκή εκείνη φλόγα της πίστεως στους λαούς.
Πώς αναβιώνετε η πίστη που λάβαμε στο βάπτισμα;
Κάνουμε τα χριστιανικά έργα που μας επιβάλλει η πίστη μας;
Και τι κάνουμε ώστε η πίστη να γίνεται γνωστή και να βιώνεται από όλους;

Ο ΑΛΕΑΡΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ

Ένας στρατιώτης ονόματι Αλεαρντίνο, αιρετικός από την παιδική του ηλικία, επειδή ήταν ο γιος αιρετικών, μετά το θάνατο του Αγίου Αντωνίου, πήγε στην Πάδοβα με όλη του την οικογένεια.
Μια μέρα, ενώ καθόταν στο τραπέζι, υπήρχε μια συζήτηση μεταξύ των συνδαιτυμόνων, αναφορικά με τα θαύματα που έκανε ο Άγιος χάρη στις προσευχές των ευλαβών του.
Όμως, ενώ οι άλλοι επαινούσαν την αγιότητα του Αγίου Αντωνίου, ο Αλεαρντίνο αντέκρουσε, πήρε το ποτήρι του στο χέρι του και είπε: «Αν αυτός που αποκαλείτε Άγιο, κρατήσει αυτό το ποτήρι ανέπαφο, θα πιστέψω αυτά που μου λέτε για αυτόν, αλλιώς δεν πιστεύω» και λέγοντας έτσι πέταξε από τη βεράντα όπου έτρωγαν το γυάλινο ποτήρι από το χέρι του.
Όλοι γύρισαν για να δουν το τεράστιο άλμα του ποτηριού που έπεσε από τη βεράντα με τέτοια δύναμη που το εύθραυστο γυαλί, ακόμη και αν έπεσε στις πέτρες, δεν έσπασε. Και αυτό μπροστά στα μάτια όλων των συνδαιτυμόνων που ήταν στο σαλόνι αλλά και πολλών πολιτών που βρίσκονταν στην πλατεία.
Στη θέα του θαύματος ο στρατιώτης μετανόησε και έτρεξε να πάρει το ποτήρι και πήγε να το δείξει στους φρουρούς, λέγοντας τί είχε συμβεί.
Λίγο αργότερα, κατηχήθηκε και έλαβε το Άγιο Βάπτισμα, αυτός και όλα τα μέλη της οικογένειάς του και καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του, σταθερός στην πίστη του, πάντα αποκάλυπτε τα θεϊκά θαύματα.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Ω, Άγιε Αντώνιε, πλούσιε από Θεία χάρη, εσύ, δια της αξιοθαύμαστης ζωής σου και των ηρωικών και χριστιανικών αρετών σου, αξιώθηκες να υψωθείς από τον Θεό, σε τέτοιο βαθμό αγιότητας και δόξας στην ουράνια Βασιλεία, ώστε να μεσιτεύεις για μας, που βρισκόμαστε σ’ αυτή την κοιλάδα των δακρύων.
Σε όλη τη γη ακούγονται και εξυμνούνται τα Θεϊκά δώρα που προέρχονται από τα θαύματά σου, τα οποία άφθονα χαρίζει δια της μεσιτείας σου ο Παντοδύναμος.
Για αυτό οι Χριστιανοί σε επικαλούνται με θάρρος σε όλες τις ανάγκες.
Ένδοξε Άγιε Αντώνιε, εσύ δια της δραστήριας μεσιτείας σου αποκτάς, σε όσους επικαλούνται, ό,τι ζητούν και είναι προς δόξα του Θεού.
Δια της μεσιτείας σου απομακρύνονται πνευματικές και σωματικές δυστυχίες, φεύγουν οι δαίμονες, θεραπεύονται οι ασθενείς, γαληνεύει η θάλασσα, παύουν οι ανάγκες και οι κίνδυνοι και ανευρίσκονται τα απολεσθέντα αντικείμενα.
Μεσίτευε και για μας, εσύ που μας αγάπησες και μας προστάτευσες ιδιαίτερα.
Κοίταξε την ευγνωμοσύνη της καρδιάς μας προς εσένα και τον ιδιαίτερο σεβασμό δια του οποίου σε τιμούμε και ευδόκησε να μεσιτεύεις πάντοτε για μας, ιδιαίτερα κατά τους δύσκολους καιρούς.
Φρόντισε να αποκτήσουμε από τον Θεό, όχι μόνο ότι μας είναι απαραίτητο στην εφήμερη αυτή ζωή, αλλά προπάντων τις Άγιες αρετές σου, ώστε να αξιωθούμε, αφού μιμηθούμε τη ζωή σου επί της γης, να εξυμνούμε και να χαιρόμαστε για πάντα μαζί σου τον Θεό στην αιώνια δόξα και χαρά του παραδείσου.
Αμήν.

3 Πάτερ ημών, 3 Χαίρε Μαρία, 3 Δόξα Πατρί.

ΑΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΟΥΜΕ

Παντοδύναμε και Αιώνιε Θεέ, Εσύ ο οποίος έδωσες στον λαό Σου τον Άγιο Αντώνιο, έξοχο κήρυκα του Ευαγγελίου και συμπαραστάτη στις ανάγκες μας, χορήγησε μας, χάρη στη βοήθειά του, να ζούμε πιστά τη Χριστιανική Ζωή και σε όλες τις δοκιμασίες μας να αισθανόμαστε πάντοτε την προστασία σου.
Αμήν.

δμφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου