Οδηγός για τη χρήση εγκαταλειμμένων ναών

Οδηγός για τη χρήση εγκαταλειμμένων ναών

Προ ημερών ολοκληρώθηκε στη Ρώμη, Διεθνές Συνέδριο στο Ποντιφικό Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο ε θέμα: «Ο Θεός δεν ζει πια εδώ;» Διοργανώθηκε  από το Ποντιφικό Συμβούλιο για τον Πολιτισμό, την Ιερά Σύνοδο της Καθολικής Ιεραρχίας Ιταλίας (Εθνική Υπηρεσία Εκκλησιαστικής  πολιτιστικής κληρονομιάς και των θρησκευτικών κτιρίων) και το Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο της Ρώμης (Τμήμα Ιστορίας και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Εκκλησίας).

Το πρόβλημα της αποξήλωσης και επαναχρησιμοποίησης των εκκλησιών

Την πρώτη ημέρα, η προσοχή όλων των συνέδρων εστιάστηκε στο πρόβλημα του παροπλισμού ναών και η χρησιμοποίησή τους για μη λατρευτικούς σκοπούς, που είναι ένα φαινόμενο που έχει παρουσιαστεί τελευταία  σε δυτικές χώρες.

Οι πρωινές εισηγήσεις ανέδειξαν το πρόβλημα κάτω από  κοινωνιολογικά χαρακτηριστικά, και του Κανονικού Δικαίου, την τεχνική αρχιτεκτονική και την ιστορία της τέχνης, τη διατήρηση και τη μουσικολογία, ενώ οι απογευματινές εισηγήσεις  των αντιπροσώπων του Συμβουλίου των Συνόδων των Ιεραρχιών Ευρώπης,  της Βόρειας Αμερικής και της Αυστραλίας, παρουσιάστηκαν, έγιναν κεκλεισμένων των θυρών και όλες  πρόσφεραν μια αρκετά πλήρη εικόνα της ποικιλίας των καταστάσεων που επικρατούν στις διάφορες χώρες.

Η μεταβολή της δημογραφικής και κοινωνικής κατάστασης και της θρησκευτικής πρακτικής έχει καταστήσει τον αριθμό των ναών υπερβολικό σε κάποιες χώρες, με συνέπεια την ανάγκη της διαφορετικής χρήσης τους. Και η «γνώμη του συνεδρίου ήταν ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι μια ευκαιρία για μια διαφορετική πάντα στα πλαίσια του σεβασμού  του χώρου και  της διατήρησής του ωα πολιτιστική κληρονομιά την οποία η Εκκλησία δεν θέλει να εγκαταλείψει.

Προς αυτή την κατεύθυνση  οδηγεί και το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου  που διαβάστηκε στο συνέδριο από τον Καρδινάλιο Ravasi.

Κατευθυντήριες γραμμές για τη διάθεση των μη χρησιμοποιούμενων ναών για μη λατρευτικούς σκοπούς.

Κατά την έναρξη τελευταίας απογευματινής συνεδρίας, όπως και η πρωινή είχε  περιοριστεί μόνο στους εκπροσώπους  των Συνόδων των Ιεραρχιών, σ’ αυτήν  διαβάστηκε και εγκρίθηκε  «Τελικό Κείμενο του Συνεδρίου» Ντοκουμέντο με τίτλο «Η αλλαγή χρήσης  ναών και η χρησιμοποίηση τους για άλλους εκκλησιαστικούς σκοπούς»

Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές, αποτελούμενες από πέντε κεφάλαια και τελικές συστάσεις, θα δημοσιευθούν τις προσεχείς εβδομάδες από το Ποντιφικό Συμβούλιο Πολιτισμού.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ  ΤΗΣ 3ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 23 Μαρτίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου