ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΕΙΣ ΑΥΤΗΝ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΕΙΣ ΑΥΤΗΝ 

 

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αρ.Πρωτ. 5291/2020

Αθήνα 14 Μαΐου 2020
 

Προς
το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας
του Ρωμαϊκού Τυπικού

Αγαπητοί μας αδελφοί και αδελφές, Χριστός Ανέστη!
Με τη βοήθεια του Θεού, τις ικεσίες της Παναγίας, τις οδηγίες της πολιτείας, τη γνώση των επιστημόνων, γιατρών, νοσηλευτών, νοσηλευτριών και την προσφορά των εθελοντών που υπηρετούν με τόση αγάπη και ευαγγελικό πνεύμα τον άνθρωπο, κατ’ αυτή την περίοδο της πανδημίας, φθάσαμε σε μία στιγμή που αναπτερώνονται οι ελπίδες μας για ένα πέρασμα στην κανονικότητα της ζωής έστω και διαφορετικής.

Α) Οι Ναοί μας άνοιξαν, και από την προσευχή στην κατ΄οίκον Εκκλησία θα περάσομε και στον οίκο του Κυρίου για να τον δοξάσουμε, να τον ευχαριστήσουμε και να του ζητήσουμε τη δική του προστασία και τη δική μας προσκαρτερία στην πίστη.
Η σκέψη μας και η προσευχή μας στρέφεται προς τον Θεό για τους συνανθρώπους μας που έφυγαν από τη ζωή. Προσευχόμαστε για όσους ασθενούν και ευχόμαστε την αποκατάσταση της υγείας τους. Συγχαίρουμε όσους και όσες συνεχίζουν να προσφέρουν τη γνώση τους, τη σύνεσή τους και την επαγγελματικότητά τους για την προστασία της υγείας κάθε ανθρώπου.

Β) Από τις 17 Μαΐου2020 θα επιτρέπεται μέσα στους ναούς η τέλεση της Θείας Λατρείας με τη συμμετοχή των πιστών και την τήρηση των οδηγιών που δίνει η Πολιτεία.
Μετά από τόσες μέρες με κλειστές εκκλησίες και την αδυναμία μας να συμμετάσχουμε προσωπικά στη Θεία Λειτουργία, πιστεύουμε ότι, αυτό που στερηθήκαμε τόσο καιρό θα το αναζητήσουμε τώρα περισσότερο. Ευχαριστούμε όσους βοήθησαν να καλύψουν κάπως το κενό μέσω της τηλεόρασης και του διαδικτύου. Τώρα έφθασε η ώρα να απολαύσουμε μία ενεργό και σωστή συμμετοχή στη Θεία Λειτουργία.
H μετάδοση της Θείας Λειτουργίας από τα ψηφιακά μέσα ΔΕΝ αποτελεί συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λατρεία της Εκκλησίας. Είναι απλώς ένα βοήθημα για την προσωπική προσευχή όσων δεν μπορούν να συμμετάσχουν σωματικά. Στη Θεία Λατρεία ο Θεός Πατέρας καλεί τα παιδιά του να συγκεντρωνόμαστε για να συναντηθούμε μαζί ως κοινότητα, μαζί να Τον ευχαριστήσουμε, να Τον δοξάσουμε, να Τον επικαλεστούμε, μαζί να γιορτάσουμε και να χαρούμε. Μας καλεί να πάρουμε μέρος στο Δείπνο του Κυρίου στο οποίο, τρώγοντας τον Άρτο της ζωής και πίνοντας από το Ποτήριο της σωτηρίας, κοινωνάμε με τον Ζωντανό Αναστημένο Χριστό αλλά και μεταξύ μας, και γινόμαστε Σώμα Χριστού, αγία Εκκλησία του Θεού. Η Θεία Λατρεία δεν είναι ιδιωτική υπόθεση, αλλά όλης της Εκκλησίας, είναι έργο της Εκκλησίας. Η Εκκλησία του Χριστού συνάζεται για να τελέσει τον Λόγο του Θεού και για τα Μυστήρια, με τη σωματική παρουσία των ποιμένων και των πιστών στον ίδιο χώρο. Για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να γίνει ούτε η μυστηριακή Εξομολόγηση και ούτε να δοθεί η άφεση αμαρτιών από το τηλέφωνο ή από τα άλλα ψηφιακά μέσα.

Γ) Όσο αφορά τις διατάξεις της Πολιτείας και της Υγειονομικής Υπηρεσίας για την υγειονομική προφύλαξη στους ναούς (βλ. Εφημερίδα της Κυβέρνησης, 12 Μαΐου, αρ. Φύλου 1816), θα σας κατευθύνουν οι εφημέριοί σας και οι βοηθοί τους. Να είσαστε προετοιμασμένοι να τηρήσετε το τρίπτυχο: μάσκα, απαιτούμενη απόσταση, απολύμανση των χεριών.

Σας κάνουμε γνωστά όσα ακολουθούν:

1.- Στις εισόδους των χώρων λατρείας θα υπάρχουν υποχρεωτικά αντισηπτικά προς χρήση των προσερχόμενων. Η υγιεινή των χεριών με αντισηπτικό είναι υποχρεωτική κατά την είσοδο στο χώρο λατρείας.

2.- Καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στον χώρο λατρείας συνιστάται η χρήση προστατευτικής υφασμάτινης μάσκας από τους προσερχόμενους. Για την εξυπηρέτησή τους πρέπει, σε εμφανές σημείο κάθε χώρου λατρείας, να έχει ληφθεί πρόνοια για τον αναγκαίο εξοπλισμό υγιεινής (χαρτομάντιλα ή χάρτινες πετσέτες κ.λπ.).

3.- Στις εξόδους των χώρων λατρείας τοποθετούνται υποχρεωτικά κάδοι για την απόρριψη του χρησιμοποιηθέντος εξοπλισμού υγιεινής (μάσκες, γάντια, χαρτομάντιλα κ.λπ.)

4.- Στην είσοδο του Ναού δε θα υπάρχει ακόμη «αγιασμός». Θα υπάρχουν όμως αντισηπτικά, για την υγειονομική καθαριότητα των χεριών.

5.-Εισέρχεστε και δεν ασπάζεστε ούτε αγγίζετε με το χέρι σας τις εικόνες, και μεταξύ μας, διατηρείτε την απόσταση 1,5 μέτρου.

6.- Με ευθύνη του κατά νόμο υπεύθυνου θρησκευτικού λειτουργού θα εφαρμόζεται σύστημα ελεγχόμενης εισόδου προσώπων στο χώρο λατρείας, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να τηρείται η απόσταση του ενός και ημίσεως (1,5) μέτρου μεταξύ τους. Ο εφαρμόζων το σύστημα ελέγχου αναμονής στις εισόδους των χώρων λατρείας φέρει υποχρεωτικά όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας του (π.χ. μάσκα, γάντια).

7.- Οι ως άνω υποχρεώσεις καταλαμβάνουν και τις Ιερές Μονές, τα Μοναστήρια, τα Ησυχαστήρια και τους λοιπούς χώρους εγκαταβίωσης εντός της Επικράτειας. Κατά το ως άνω χρονικό διάστημα απαγορεύονται οι οργανωμένες ομαδικές προσκυνηματικές επισκέψεις.

8.- Όσον αφορά στις κηδείες και τις σχετικές με αυτές θρησκευτικές λειτουργίες και λοιπές ιεροπραξίες και ταφικές εκδηλώσεις, στις οποίες, σύμφωνα με τα οικεία θρησκευτικά ήθη και πρακτικές, είθισται η συμμετοχή και η προσέλευση συγγενών, φιλικών προσώπων και κοινού, επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, του στενού συγγενικού περιβάλλοντος του αποβιώσαντος και των προσώπων που επιμελούνται της ταφής, τηρουμένων αυστηρώς των λοιπών προληπτικών μέτρων προστασίας και οδηγιών των υγειονομικών αρχών.

9.- Σε περίπτωση τέλεσης λειτουργίας, λατρευτικής σύναξης, ιεροπραξίας, μυστηρίου και κάθε είδους θρησκευτικής τελετής σε υπαίθριους χώρους, ισχύουν τα θεσπισθέντα προληπτικά μέτρα υγιεινής για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 και οι σχετικοί κανόνες περί δημοσίων, υπαίθριων συναθροίσεων.

10.- Προς το παρόν δε θα χρησιμοποιούνται υμνολόγια για τα άσματα. Θα επιλέγονται άσματα σε όλους γνωστά.

11.- Όσο αφορά την προσφορά σας κατά τη Θεία Λειτουργία, θα υπάρχει στην είσοδο του Ναού ένας δίσκος, όπου μπορείτε να την καταθέσετε.

12.- Δεν δίνεται ο ασπασμός της ειρήνης.

13.- Για την Αγία Κοινωνία, όσοι πιστοί θα κοινωνήσουν, πλησιάζουν στην Αγία Τράπεζα διατηρώντας πάντοτε τις προβλεπόμενες αποστάσεις. Ο Λειτουργός τοποθετεί το Σώμα του Χριστού στην αριστερή παλάμη του χεριού σας, χωρίς να αγγίξει το χέρι σας. Κοινωνάτε στο Σώμα του Χριστού ενώπιον του Λειτουργού και επιστρέφετε στη θέση σας από άλλο διάδρομο του Ναού, διατηρώντας πάντοτε τις προβλεπόμενες αποστάσεις.
Στους μικρούς Ναούς που υπάρχει μόνο ένας διάδρομος, και για να μην πλησιάσουν μεταξύ τους οι πιστοί, ο Λειτουργός θα μπορούσε να μεταφέρει την Αγία Κοινωνία στη θέση των πιστών, που θα βρίσκονται στην άκρη των πάγκων ή ο ίδιος ο Λειτουργός να βρει κάποια άλλη λύση που θα εξασφαλίζει τις προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ των πιστών.

14.- Η αναχώρηση από το Ναό γίνεται πάντοτε διατηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις.
Αν όλα αυτά τα τηρήσουμε όχι μόνο στους Ναούς μας, αλλά και στους χώρους συνάθροισης, τότε σίγουρα η δεύτερη αυτή φάση θα βοηθήσει στο πέρασμα σε μια κανονικότητα ζωής που, ενώ δεν θα είναι η επιθυμητή, θα είναι η εφικτή και να φθάσουμε και σε σ’ εκείνη την κανονικότητα που θα είναι, αν όχι τέλεια, τουλάχιστο ανθρώπινη και ικανοποιητική.
Όλα αυτά θα ισχύσουν 17.5.2020 έως και 5.6.2020.

Σας ευχαριστούμε για την όμορφη και υποδειγματική υπακοή στις οδηγίες της Εκκλησίας και της Πολιτείας και σας ευχόμαστε υγεία στο σώμα και την ψυχή, και όλοι να αντιληφθούμε και τα θετικά που προέκυψαν από αυτή τη δοκιμασία, ανακαλύπτοντας μέσα από αυτήν το σχέδιο της αγάπης του Θεού για τα παιδιά Του.

Στο όνομα του Χριστού που μας ενώνει, η αγάπη μας είναι με όλους και με όλες σας

Οι Επίσκοποί σας
+Σεβαστιανός, Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών Αθηνών και Αποστολικός Τοποτηρητής της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Ρόδου
+Νικόλαος, Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Πάρου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Αποστολικός Τοποτηρητής Καθολικής Επισκοπής Χίου-Λέσβου-Σάμου
+Ιωάννης, Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας – Ιωνίων Νήσων και Αποστολικός Τοποτηρητής Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης
+Πέτρος, Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, Θήρας, Κρήτης  

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
    1. Έξαρχον Ελληνορρύθμων Ελλάδος κ. Εμμανουήλ.
    2. Παν/τατον Έξαρχον Αρμενίων Καθολικών Ελλάδος κ. Ιωσήφ
    3. Σεβ/τατο π. Φραγκίσκο Επίσκοπο πρώην Σύρου-Θήρας-Κρήτης
    4. Σεβ/τατο π. Νικόλαο, Αρχιεπίσκοπο πρώην των εν Αθήναις Καθολικών και Αποστολικό Τοποτηρητή Καθολικής Αρχιεπισκοπής Ρόδου  

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 27ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 6 Οκτωβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου