Ο Υποδιάκονος της ενορίας Λέσβου

Ο Υποδιάκονος της ενορίας Λέσβου

Την  Τετάρτη το απόγευμα στις 6 τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ενοριακό Ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου στη Μυτιλήνη της Λέσβου. Στη  διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος π. Νικόλαος χειροθέτησε Υποδιάκονο τον Αναγνώστη κ. Λεονάρδο Μήτσημ, καταγόμενο από την Αγγλία καθηγητή της Αγγλικής γλώσσας στη Λέσβο. Η όλη ιεροτελεστία τελέστηκε σε ατμόσφαιρα κατανυκτική και συγκινητική διότι μια τέτοια ιεροτελεστία δεν είναι κάτι που τα μέλη της ενοριακής μας κοινότητας  είχαν και άλλη ευκαιρία να συμμετάσχουν.     

Μετά την  Ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Αρχιεπίσκοπος απευθύνθηκε στην συναγμένη Εκκλησία και είπε:

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές,

Χθες η ενοριακή μας κοινότητα εδώ στη Μυτιλήνη γιόρτασε με λαμπρότητα τον Άγιο Βαλεντίνο και της δόθηκε η δυνατότητα να κηρύξει προς κάθε άνθρωπο της καλής θέλησης τον σκοπό της ύπαρξης της Καθολικής Εκκλησίας  και στο νησί της Λέσβου που δεν είναι άλλος από το να κηρύττει προς κάθε κατεύθυνση την αγάπη του Χριστού.

Σήμερα στρέφεται προς τον εαυτόν της και προχωρεί σε μία πράξη που δηλώνει ότι η  εδώ ενοριακή μας κοινότητα δεν είναι ένα μουσείο με εκθέματα του χθες και προβολής τους στο σήμερα. Αλλά μία ζωντανή Εκκλησία που συνεχώς ανανεώνεται για να μπορεί να ανταποκρίνεται στην ιερή αποστολή της.

Τα τελευταία χρόνια, μετά την  ανανέωση της Εκκλησίας Ναού προχωρήσαμε στη  ανανέωση της Εκκλησίας Λαού. Το κάθε μέλος αυτής της ενοριακής μας κοινότητας αποτελεί μία πολύτιμη πέτρα αυτής της πνευματικής οικοδομής που είναι η Εκκλησία μας. Μια  Εκκλησία ενωμένη με την Εκκλησία της Ρώμης κι αγαπημένη με την Εκκλησία της Ανατολής.

Στο διάστημα της απουσίας τακτικού ή μόνιμου ιερέα εδώ στη Μυτιλήνη υπήρξαν λαϊκά μέλη της εδώ ενοριακής μας κοινότητας που με το παράδειγμά τους και την όλη αγάπη τους για την εδώ Εκκλησία μας την διατήρησαν ζωντανή με την πίστη τους και την συνεχή φροντίδα τους. Προετοιμαζόντουσαν μόνοι τους πνευματικά για να υποδεχθούν τον ιερέα που ερχόταν κατά αραιούς καιρούς για να τελέσει εδώ το Μυστήριο της Ευχαριστίας.

Θέλω να της προσφέρω σήμερα το κλειδί αυτού του ενοριακού Ναού διότι για πολλά χρόνια τον κράτησε ανοικτό, τη Μετασυνοδική Παραινετική Επιστολή του Πάπα Φραγκίσκου που αφορά την Εκκλησία και έχει τίτλο: Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ, και το ροδάριο που έδωσε ο Άγιος Πατέρα κατά την  εδώ επίσκεψη του τον Απρίλιο του 2016, όλα αυτά σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την αγάπη της για την εδώ ενοριακή μας κοινότητα.

Τα τελευταία 15 χρόνια άρχισε να ανατέλλει κι ένα άλλο άστρο φωτεινό για την εδώ ενορίας μας. Ένας Άγγλος καθηγητής της Αγγλικής γλώσσας στα Σχολεία της Λέσβου άρχισε να ασχολείται έντονα και με πολλή αγάπη για την ενοριακή μας κοινότητα. Τέθηκε στην υπηρεσία όλων και συνέβαλε με τα πολλά του χαρίσματα  στην ζωντάνια αυτής της ενορίας μας. Το άτομο αυτό είναι ο κύριος Λεονάρδος Μήτσημ.

Για τον κύριο Λεονάρδο Μήτσημ κάνει κάτι διαφορετικό: του χορηγεί την χειροθεσία και του Αναγνώστη και του Υποδιακόνου για να συνεχίσει υπεύθυνα και  exufficio  να καθοδηγεί και να προετοιμάζει την ενοριακή κοινότητα για την τέλεση της Ευχαριστίας. Να  μεταδίδει  την Αγία Κοινωνία σε στιγμές όταν απουσιάζει ο ιερέας. Να εκθέσει την Αγία Ευχαριστία σε προσκύνηση του λαού και να φροντίζει όλα όσα είναι απαραίτητα για την τέλεση του Μυστηρίου της Ευχαριστίας.

Εκτιμούμε την απλότητά του, την ταπεινότητα του, την εγκυκλοπαιδική θρησκευτική μόρφωση του, τα πολλά ανθρώπινα και χριστιανικά χαρίσματά του γι’ αυτό και προχωρούμε σήμερα στην χορήγηση του διακονήματος και του Υποδιακόνου, ζητώντας από τον Κύριο να τον ευλογεί με τις ικεσίες της Παναγίας και να τον συνοδεύει με την  αγία Του χάρη, ώστε να μπορεί αυτή τη χάρη να την μεταδίδει με το παράδειγμά του στη ζωή αυτής της ενοριακής μας κοινότητας.

Σήμερα λοιπόν ο αγαπητός μας και ζηλωτής εφημέριος π. Λέων, αποκτά ένα άξιο συνεργάτη του και εύχομαι και  οι δύο μαζί να υπηρετούν το πνευματικό σας όφελος και μαζί σας να αποδίδουν δόξα στον Ένα και Τριαδικό Θεό. Αμήν.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας όλοι οι παρόντες συγχάρηκαν το νέο Υποδιάκονο και έψαλαν ύμνο προς τιμή της Παναγίας. 

[module-699]

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

26η Κυριακή του Έτους (Α)

26η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (A)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Δαν   3,31.29.30.43.42 Όσα έκανες σ’ εμάς, Κύριε, τα έκανες με κρίση αληθινή. Αμαρτήσαμε σε όλα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου