Η Θεία λειτουργία για τους πρόσφυγες και μετανάστες στη Μυτιλήνη

Η Θεία λειτουργία για τους πρόσφυγες και μετανάστες στη Μυτιλήνη

Η τετραήμερη παρουσία του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου π. Νικολάου στο νησί της Λέσβου, ολοκληρώθηκε με την απογευματινή Αρχιερατική Θεία Λειτουργία την  οποία τέλεσε την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου στον ενοριακό Ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου, για την υγεία και σωτηρία των προσφύγων και μεταναστών στο νησί της Λέσβου και όχι μόνο. Παρόντες στη Θεία Λειτουργία αρκετοί Καθολικοί Χριστιανοί πρόσφυγες και μετανάστες που έφθασαν στο Ναό για να συμμετάσχουν με το δικό τους ενεργό τρόπο στη Θεία Λειτουργία.      

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου μύησε ο Αρχιεπίσκοπος στους πρόσφυγες και μετανάστες και είπε:

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές,

Σήμερα ολοκληρώνω την τετραήμερη παρουσία μου στη Λέσβο.

Πριν σας αποχαιρετήσω, θέλω να σας αποδείξω ότι εσείς είστε για μας αδέλφια αγαπητά. Και όταν κάποιος αγαπά άλλους ανθρώπους, αναζητά τρόπους να τους αποδείξει  αυτή την  αγάπη του.

Τις μέρες που ήμουν μαζί σας αγάπησα ακόμη περισσότερο και σας το είπα πολλές φορές. Σήμερα θα σας το ξαναπώ μαζί με τον Χριστό. Εμείς στο πρόσωπό σας βλέπουμε το πρόσωπο του Ιησού, όχι εκείνο της ένδοξης Μεταμόρφωσης του πάνω στο όρος Θαβώρ, αλλά εκείνο που κρατούσε η Παναγία στην  αγκαλιά της και με συνοδό της τον σύζυγό της Ιωσήφ, όταν έφυγαν από την Βηθλεέμ και μέσα από άγνωστους δρόμους έφθασαν στην Αίγυπτο για να προστατεύσουν το μικρό Ιησού από τα σκληρά χέρια και το αρρωστημένο μυαλό του Ηρώδη.

Κι εσείς αγαπητοί μου και αγαπητές μου κάνετε μία παρόμοια πορεία από την ταραγμένη  Ανατολή προς την ελεύθερη Δύση για να προστατεύσετε τη ζωή σας από τους σημερινούς Ηρώδες.

Τώρα είναι ο ίδιος ο Ιησούς που σας κρατά στη δική του αγκαλιά, σας προστατεύει και θέλει να φωτίσει τους ανθρώπους που σας φιλοξενούν να σας βοηθήσουν και να σας εξασφαλίσουν το δρόμο που οδηγεί στην ελευθερία και στην ευτυχία. Μια δική σας γη της επαγγελίας που τα δικά σας ανθρώπινα όνειρά αναζητούν.

Σήμερα τελούμε αυτή τη Θεία Λειτουργία για να ευχαριστήσουμε το Θεό για το όμορφο παράδειγμα που λάβαμε από σας με την εδώ παρουσία και τη συμμετοχή σας στις ιεροτελεστίες που τελέστηκαν και τελούνται σ’ αυτόν τον ενοριακό μας Ναό, που είναι ο οίκος του Κυρίου και ο κοινός οίκος όσων πιστεύουν εις αυτόν.

Ζητούμε από τον Κύριο να συνεχίσει να σάς συνοδεύει μέχρις ότου φράσετε στον προορισμό των ονείρων σας.

Ζητούμε από την Παναγία, τη Μητέρα όλων των Χριστιανών και προστάτισσα της εδώ ενοριακής μας κοινότητας, να απευθυνθεί και πάλι στον Ιησού, όπως τότε στο Γάμο της Κανά και να του πει για σας: δεν έχουν ελευθερία, δεν έχουν ευτυχία». Τότε ο Κύριος σίγουρα θα μετατρέψει το πικρό νερό της δυστυχίας σας σε γλυκό κρασί της ευτυχίας σας και όχι μόνο αυτό αλλά και στο λυτρωτικό του αίμα της σωτηρίας, για να σας ενδυναμώσει  ακόμη περισσότερο την πίστη, που είναι απαραίτητη για να φθάσετε στον τελικό προορισμό σας.

Εγώ σε λίγο φεύγω για άλλη αποστολή. Όταν επιστρέψω και πάλι εδώ το μήνα Μάιο, θέλω να μάθω από τον αγαπητό εφημέριο π. Λέοντα, ότι: «δεν θα έλθουν οι φίλοι σας οι πρόσφυγες και μετανάστες στη Θεία Λειτουργία, διότι όλοι έφυγαν  για μια μόνιμη εγκατάσταση σε άλλες  πόλεις της Ελλάδος ως μόνιμοι ελεύθεροι κάτοικοι ή σε άλλες χώρες της Ευρώπης που διάλεξαν». Και τότε θα λυπηθώ που δεν θα σας δω, αλλά και πολύ θα χαρώ, διότι και η σημερινή μας κοινή προσευχή θα έχει βοηθήσει  να φθάσει η πορεία σας σε ένα όμορφο τελικό προορισμό, αυτόν που εσείς αναζητάτε και αυτόν που ο Κύριος έχει προβλέψει για σας. Good luck!

Τη στιγμή του ασπασμού της ειρήνης ο Αρχιεπίσκοπος πέρασε από όλους τους παρόντες πρόσφυγες και μετανάστες και αντάλλαξε μαζί τους ασπασμό.

[module-700]

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

19 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΚΡΙΝΗΣ

Ήταν το πρωτότοκο παιδί του Βασίλειου και της Εμμέλειας και καταγόταν από τον Πόντο. Η οικογένειά της ήταν ευλογημένη αφού τα αδέλφια της είναι ο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου