Ο Χριστός Μέγας Αρχιερέας

Ο Χριστός Μέγας Αρχιερέας

xristos.JPG

Απ’ όλες τις ιδιότητες και τους τίτλους που ο Χριστός έλαβε απ’ την ανθρώπινη φύση, η πιο υψηλή και η πιο τιμητική, είναι εκείνη του Αρχιερέα κατά την τάξη Μελχισεδέκ. Διότι, οι ιδιότητες του Σωτήρα, Βασιλιά, Ποιμένα, Δικαστή κλπ. μας αφορούν, στρέφονται προς την Εκκλησία, εφαρμόζονται στις ψυχές μας, για να σωθούν, να τις στερεώσει και να τις θρέψει.
Όμως, με την ιδιότητα του Ιερέα, στρέφεται στο Θεό Πατέρα, τον προσκυνά, του αποδίδει ύψιστη τιμή, απ’ τη θέση και το καθήκον του Αιώνιου Ιερέα, ακόμα κι όταν αυτό τελείται για μας.
Απ’ τους άλλους τίτλους, όσο τιμητικοί και εντυπωσιακοί κι αν ακούγονται, ταπεινώνεται, στρέφεται προς εμάς και μας εξυπηρετεί. Ο τίτλος της Βασιλείας μετατρέπεται σε ταπείνωση και Αγάπη που μας δείχνει, γίνεται συγκατάβαση της Μεγαλειότητάς του, διότι δεν είμαστε άξιοι αυτών των πράξεών του και της φροντίδας του. Όμως, η ιδιότητα του Ιερατείου έχει τρεις όψεις: προς το Θεό Πατέρα για να τον δοξάσει, προς τον εαυτόν Του για να εξαγιασθεί και προς τις ψυχές μας, με σκοπό να τις συμφιλιώσει με το Θεό. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μ’ αυτή την ιδιότητά του, ο Χριστός, δεν ταπεινώνεται, αλλά εξυψώνεται προς τον Θεό και συνάμα ανυψώνει και μας μαζί του προς το Θεό Πατέρα!

πμβ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση, 5 Οκτωβρίου 2022

  ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ   Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2022   Κατήχηση περί διακρίσεως: 4. Τα στοιχεία της διακρίσεως. Η αυτογνωσία  

Από τον Άγιο Φραγκίσκο στη Μέση Τήνου

Ανήμερα της εορτής του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022, τελέστηκε με επισημότητα η Θεία Λειτουργία στον ομώνυμο Ιερό Ναό στην περιοχή Πεντόστρατο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου