Ο Χριστός Μέγας Αρχιερέας

Ο Χριστός Μέγας Αρχιερέας

xristos.JPG

Απ’ όλες τις ιδιότητες και τους τίτλους που ο Χριστός έλαβε απ’ την ανθρώπινη φύση, η πιο υψηλή και η πιο τιμητική, είναι εκείνη του Αρχιερέα κατά την τάξη Μελχισεδέκ. Διότι, οι ιδιότητες του Σωτήρα, Βασιλιά, Ποιμένα, Δικαστή κλπ. μας αφορούν, στρέφονται προς την Εκκλησία, εφαρμόζονται στις ψυχές μας, για να σωθούν, να τις στερεώσει και να τις θρέψει.
Όμως, με την ιδιότητα του Ιερέα, στρέφεται στο Θεό Πατέρα, τον προσκυνά, του αποδίδει ύψιστη τιμή, απ’ τη θέση και το καθήκον του Αιώνιου Ιερέα, ακόμα κι όταν αυτό τελείται για μας.
Απ’ τους άλλους τίτλους, όσο τιμητικοί και εντυπωσιακοί κι αν ακούγονται, ταπεινώνεται, στρέφεται προς εμάς και μας εξυπηρετεί. Ο τίτλος της Βασιλείας μετατρέπεται σε ταπείνωση και Αγάπη που μας δείχνει, γίνεται συγκατάβαση της Μεγαλειότητάς του, διότι δεν είμαστε άξιοι αυτών των πράξεών του και της φροντίδας του. Όμως, η ιδιότητα του Ιερατείου έχει τρεις όψεις: προς το Θεό Πατέρα για να τον δοξάσει, προς τον εαυτόν Του για να εξαγιασθεί και προς τις ψυχές μας, με σκοπό να τις συμφιλιώσει με το Θεό. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μ’ αυτή την ιδιότητά του, ο Χριστός, δεν ταπεινώνεται, αλλά εξυψώνεται προς τον Θεό και συνάμα ανυψώνει και μας μαζί του προς το Θεό Πατέρα!

πμβ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μνημόσυνο π. Εμμανουήλ Ρεμούνδου

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 17:30 στον Καθολικό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Νάξου θα τελεστεί 40ήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του π.

Angelus, 10 Δεκεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!  Αυτή τη Β’ Κυριακή της Παρουσίας, το Ευαγγέλιο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου