Ο Χριστός και ο λεπρός

Ο Χριστός και ο λεπρός

χριστος_ή.JPG

Στην συμπεριφορά του Χριστού με τους λεπρούς, μπορούμε να παρατηρήσουμε ένα πολύ εντυπωσιακό στιγμιότυπο. Ο λεπρός είναι ένας άνθρωπος που η κοινωνία τον έβαλε στο περιθώριο, καταδικασμένος σε απομόνωση, ούτε να τον πλησιάσουν, ούτε να πλησιάζει, μακριά από κατοικημένες περιοχές, και να ειδοποιεί, με το κουδούνι που του φορούσαν στον λαιμό, για το πέρασμά του, ό,τι έρχεται ένα επικίνδυνος άνθρωπος!
Ο Χριστός, παραβαίνει το νόμο, όχι μόνο δεν απομακρύνει τον λεπρό, αλλά τον πλησιάζει και τον «αγγίζει»! Αυτό το τελευταίο, το άγγιγμα, είναι όχι μόνο παράβαση, αλλά και αποφασιστικό ξεκίνημα για την ζωή των αρρώστων. Ο λεπρός, παραπεσμένος διαδίδει, λέγει το Ευαγγέλιο, το γεγονός (της θεραπείας του) και ο κατά το νόμο μολυσμένος Χριστός, μπαίνει στην θέση του λεπρού! Πήρε πάνω του την ακαθαρσία, την λέπρα, επακολούθως δεν μπορεί να μπει πλέον στην πόλη, και μένει «έξω» σε έρημους τόπους, και όχι μόνο αυτό, αλλά και το πιο παράξενο είναι πως τώρα πάνε προς αυτόν, από παντού.
Αυτή η συνεχής έλξη του Χριστού, και η γνωριμία του, δείχνει πως η λέπρα, όχι μόνο δε μεταφέρθηκε πάνω του, αλλά γίνεται ζωτικό κέντρο, γύρω απ´ το οποίο περιφέρεται ο κόσμος! Όπως ο μαγνήτης ελκύει το μέταλλο, έτσι και ο Χριστός ελκύει το κόσμο, τους ανθρώπους.
Αυτή η προφητική αλήθεια, επαληθεύεται με τη Σταύρωσή του «όταν υψωθώ, θα ελκύσω τους πάντες σε εμένα» (Ιω. 12, 32).

Συμπέρασμα: να μην φοβάστε την λέπρα του σώματος, μια ασθένεια θεραπεύσιμη, αλλά πιο πολύ να φοβάστε την λέπρα της ψυχής, που είναι αόρατή και δύσκολα δέχεται θεραπεία!

π. Μ.Β

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

15η Κυριακή του Έτους

15η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (B)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 17[16], 15                         Εγώ, Κύριε, μες στη δικαιοσύνη, θα δω το πρόσωπό Σου, θα χορτάσω

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ Σάββατο 13 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου