Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΙΟΥΜΟΡ ΤΟΥ ΛΕΙΠΕΙ ΚΑΤΙ

Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΙΟΥΜΟΡ ΤΟΥ ΛΕΙΠΕΙ ΚΑΤΙ

Στο βιβλίο «Ο Θεός είναι Χαρά», που γράφτηκε από την Chiara Amirante, η συγγραφέας ρωτά τον Πάπα ποιο είναι το «μυστικό» του για μια συνεχή χαρούμενη διάθεση παρά τις τεράστιες ευθύνες. Ο Φραγκίσκος απαντά: η χαρά που με στηρίζει είναι ένα δώρο από τον Θεό, ένα ειρηνικό φως που ενώνεται με την ειρήνη
«Δώσε μου, Κύριε, καλή χώνεψη, και επίσης κάτι για χώνεψη. Δώσε μου την υγεία του σώματος, με το καλό χιούμορ που απαιτείται για να το διατηρήσω ». Πρόκειται για ένα συχνά αναφερόμενο κίνητρο μιας εξίσου γνωστής προσευχής. Αυτοί οι στίχοι του Tommaso Moro είναι πολύ αγαπητοί στον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος σε διάλογο με την Chiara Amirante λέει ειλικρινά: "Η αίσθηση του χιούμορ είναι η ανθρώπινη στάση που είναι πιο κοντά στη χάρη του Θεού".

Μια προσευχή για 40 χρόνια
Ο Πάπας εμπιστεύτηκε τον ιδρυτή του "Nuovi Orizzonti" σε συνέντευξη μετά την επίσκεψή του στις 24 Σεπτεμβρίου στην "Cittadella Cielo", το κύριο κέντρο της κοινότητας, που γιόρτασε τα 25 χρόνια ζωής του το 2019. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνέντευξης, η Chiara Amirante ζήτησε από τον Φραγκίσκο να μάθει τι είναι για εκείνον η χαρά; Κεντρικό θέμα του βιβλίου που η ίδια η Chiara γράφει για να διαρθώσει για να αποτυπώσει στο χαρτί την επίσκεψη του Πάπα στην Cittadella και το οποίο βιβλίο έχει ακριβώς τον τίτλο "Ο Θεός είναι Χαρά" Έκδοση από τη Libreria Editrice Vaticana και Piemme. Ο Πάπας ομολογεί ότι δεν έχει συγκεκριμένα μυστικά. "Για σαράντα χρόνια – λέει – προσεύχομαι με την προσευχή του Αγίου Θωμά Moro να έχω μια αίσθηση του χιούμορ", που συμβαδίζει με τη χριστιανική χαρά".

Ένα δώρο από την αρχή
Επιπλέον, ο Πάπας ενθυμείται ότι, αυτά είναι θέματα με τα οποία έχει ήδη ασχοληθεί με το τέταρτο κεφάλαιο του Gaudete et exsultate. Για αυτόν, η αίσθηση της χαράς δεν διαχωρίζεται από την αίσθηση της ειρήνης, και τα δύο δώρα του Θεού, λέει, αποκαλύπτοντας ότι αυτή η κατάσταση του νου του βρισκόταν σε αυτόν ήδη από το κονκλάβιο, όταν αντιλήφθηκε, τι επρόκειτο να συμβεί, ένιωσε ένα αίσθημα ειρήνης. "Η χαρά – ο Πάπας συνεχίζει – δεν είναι ένα αίσθημα θορυβώδους συμπεριφοράς, δεν σημαίνει να κάνεις θόρυβο, ακόμα κι αν μερικές φορές εκφράζεται έτσι" και επαναλαμβάνει ότι "η αίσθηση του χιούμορ, της ειρήνης και της χαράς πάνε μαζί, αλλά το μυστικό δεν το ξέρω … Είναι μια χάρη, δεν την αξίζω, αλλά ο Κύριος με βοηθά ».

Ένα απόθεμα οξυγόνου
Στη συνέχεια, η Chiara Amirante του ζήτησε τι κάνει, για να ζήσειαυτήν την κατάσταση και ο Φραγκίσκος απάντησε ότι βοηθά τον εαυτό του μαθαίνοντας "self-stripping". «Δεν θα το έδινα στον εαυτό μου – το αναγνωρίζει – το ζω ως δώρο. Ο διάβολος, στην περίπτωσή μου, πάντα προσπαθεί να καταστρέψει αυτήν την κατάσταση του νου, αλλά αποτυγχάνει, επειδή ο Κύριος τη φρουρεί ο ίδιος. " Αυτό που έχει σημασία, συνεχίζει, είναι να κάνει όπως δείχνει ο Άγιος Παύλος, να βαδίζει "σύμφωνα με το Πνεύμα" γιατί "η αγάπη, η χαρά, η ειρήνη" είναι "καρπός του Πνεύματος". Με βοηθά, λέει ο Φραγκίσκος, να επαναλαμβάνω: «ο Θεός είναι μεγαλύτερος» και «γνωρίζοντας ότι το Πνεύμα είναι πιο ισχυρό, είναι σαν να περπατάς με ένα απόθεμα οξυγόνου όταν σου λείπει το οξυγόνο. Η χαρά – επαναλαμβάνει – είναι δώρο, όπως και η ειρήνη είναι δώρο ".

"Δεν μπορώ να το κάνω"
Η βελόνα της πυξίδας για να καταλάβει αν το μονοπάτι είναι το σωστό, είναι οι «ανησυχίες», η αντανάκλαση στην καθημερινή εξέταση της συνείδησης» τι συνέβη στην καρδιά μου, πως πέρασαν οι άνθρωποι που άγγιξαν την καρδιά μου, αυτό με βοηθά να εντοπίσω καλές ανησυχίες και να τις διακρίνουμε από κακές». Η χαρά είναι σαν φως, υπάρχει ήπιο, γαλήνιο φως που σε κάνει να νιώθεις καλά και αντ 'αυτού το φως του διαβόλου είναι πυροτέχνημα, το οποίο είναι δυνατό αλλά σύντομα εξαφανίζεται. " Ένα πρόβλημα, ρωτάει η Chiara Amirante, μπορεί να είναι να διατηρείτε τη χαρά όταν υποφέρετε και αισθάνεστε συγκλονισμένος. Και εδώ ο Φραγκίσκος εμπιστεύεται την προσευχή που απευθύνει στον Θεό υπό αυτές τις συνθήκες: "Δεν μπορώ να τα καταφέρω, βοήθησέ με να τα καταφέρω» και καταλήγει επιστρέφοντας στον καθηγητή του κάλεσε τους μαθητές του να κοιτάξουν στον καθρέφτη για ένα λεπτό. "Όταν μερικές φορές το έκανα – λέει ο Πάπας – με παίρνει μισό λεπτό για να γελάσω με τον εαυτό μου … Γελώντας στον εαυτό σας, αυτό είναι πολύ σημαντικό! "

"Δώσε μου τη χάρη για να καταλάβω τα αστεία"
Η συνέντευξη για τη χαρά τελειώνει και το προφίλ του Tommaso Moro παραμένει στο παρασκήνιο, η αρχαία αντήχηση της πιο σύγχρονης προσευχής του: «Δώσε μου μια ψυχή που δεν γνωρίζει την πλήξη, τα γκρινιάσματα, τους στεναγμούς και τα παράπονα και μην με αφήσεις να ανησυχώ υπερβολικά για αυτό το πράγμα τόσο δυσκίνητο που ονομάζεται "Εγώ". Δώσε μου, κύριε, μια αίσθηση χιούμορ. Δώσε μου τη χάρη να καταλάβω τα αστεία, ώστε να έχω λίγη χαρά στη ζωή μου και να μπορώ να την μεταδώσω και στους άλλους.

+N 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

26η Κυριακή του Έτους (Α)

26η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (A)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Δαν   3,31.29.30.43.42 Όσα έκανες σ’ εμάς, Κύριε, τα έκανες με κρίση αληθινή. Αμαρτήσαμε σε όλα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου