Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΕ ΣΥΝΕΧΗ AΝΟΔΟ

Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΕ ΣΥΝΕΧΗ AΝΟΔΟ

Είναι γνωστό στην τοπική μας εκκλησία ότι πολλοί τουρίστες ενδιαφέρονται για τα θρησκευτικά μνημεία στις περιοχές που κάνουν διακοπές. Είναι επίσης γνωστό ότι όλο και περισσότεροι τουρίστες, παγκοσμίως, επιθυμούν να ζήσουν λίγες μέρες ηρεμίας, σε ένα πνευματικό περιβάλλον, το βλέπουμε να συμβαίνει   στο Άγιο Όρος, Πόσο διαδεδομένη είναι όμως αυτή η τάση αποδεικνύεται από στοιχεία που παρουσίασε ο FabioRocchi, πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού  οργανισμού  “ Ιταλική Θρησκευτική Φιλοξενία “ στην εφημερίδα La Stampa

Η γαλήνη, το περπάτημα στη φύση και η προσευχή γοητεύουν όλο και περισσότερους ανθρώπους, που αναζητούν τη θρησκευτική εμπειρία στις διακοπές τους, Στη γειτονική χώρα υπάρχουν 3.500 χώροι ( μοναστήρια, προσκυνήματα, καταλύματα ενοριών κλπ ) που προσφέρουν φιλοξενία σε 232.000 κλίνες, σε δωμάτια απλά, χωρίς πολυτέλεια, αλλά με τις στοιχειώδεις σύγχρονες ανέσεις. Όλες αυτές τις δυνατότητες μπορεί να τις αναζητήσει κάποιος στην ιστοσελίδα της ιταλικής οργάνωσης και να κάνει τη σχετική κράτηση.

Ομάδες προσκυνητών, οικογένειες με παιδιά αλλά και νέα σε ηλικία  άτομα, σε αυξανόμενο αριθμό, ενδιαφέρονται να ζήσουν “εναλλακτικά” τις διακοπές τους και η ζήτηση έχει σχεδόν διπλασιασθεί τη τελευταία διετία, σύμφωνα με τον Fabio Rocchi.

Τα οφέλη είναι πολλαπλά : συντηρούνται μονές και χώροι λατρείας, τονώνεται  η τοπική οικονομία,  τουρίστες συνδυάζουν διακοπές με προσφορά εθελοντικού έργου, χρηματοδοτούνται δράσεις υπέρ φτωχών και απόρων. έχει υπολογισθεί   ότι δύο εβδομάδες αντίστοιχων διακοπών χρηματοδοτούν 50 ζεστά γεύματα σε αναγκεμένα άτομα 

Ο αριθμός των αντίστοιχων τουριστών στην Ιταλία αγγίζει τα 5, 6 εκατομμύρια ανάμεσα στους οποίους 3.3 εκατομμύρια από άλλες χώρες και αγγίζει το 16% του συνολικού τουρισμού, με δημοφιλέστερους προορισμούς στις περιφέρειες Λάτσιου  ( λόγω Ρώμης ) Τοσκάνης και Βένετου.

Φυσικά η αύξηση του θρησκευτικού τουρισμού αυξάνει τις θέσεις εργασίας και απαιτεί περισσότερο επαγγελματισμό από τους υπεύθυνους διαχείρισης του “τουριστικού προϊόντος” χωρίς όμως να χάνεται η απλότητα και η ηρεμία.
   

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
δικηγόρος
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη” της Καθολικής Εκκλησίας

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου