ΙΤΑΛΙΔΕΣ ΜΟΝΑΧΕΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ “ Οι πρόσφυγες είναι αδέλφια μας “

ΙΤΑΛΙΔΕΣ ΜΟΝΑΧΕΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
“ Οι πρόσφυγες είναι αδέλφια μας “

Ανοιχτή επιστολή στον Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα και στον πρωθυπουργό Γκιουζέπε  Κόντε απηύθυναν δεκάδες μοναχές, από τα τάγματα των κλαρισσών και των καρμηλιτισσών ανησυχούσες για την αύξηση των κρουσμάτων απόρριψης και βίας εις βάρος προσφύγων, οι οποίοι φτάνουν στην Ιταλία αναζητώντας προστασία και αποδοχή. 

Τονίζουν ότι επιθυμούν να γίνουν η φωνή “των αδελφών μας προσφύγων”, οι οποίοι εγκαταλείπουν περιοχές πολέμου, υφίστανται ταπεινώσεις και, συχνά, βασανιστήρια και κάθε είδους βία, για να σωθούν και ζητούν από τους ανώτατους Ιταλούς πολιτικούς να  εγγυηθούν ότι θ αντιμετωπισθούν με αξιοπρέπεια.

Μόνο η αμοιβαία αποδοχή μας πρέπει να μας χαρακτηρίζει ως ανθρώπους. Πιστεύουμε στην εφαρμοσμένη αλληλεγγύη που αν οργανωθεί αποτελεσματικά θα έχει ευεργετικές συνέπειες και στη δική μας οικονομία και κοινωνία, γράφουν.

Ένας πολιτισμός που κλείνει τις πόρτες δεν έχει μέλλον, μια σοφή ανάγνωση του παρελθόντος αποδεικνύει ότι οι λαοί συχνά μεταναστεύουν, μακροπρόθεσμα αυτό έχει ευεργετικές συνέπειες, τονίζουν επίσης. 

Τα μοναστήρια όπου ζουν οι υπογράφουσες  δηλώνουν πρόθυμα να σταθούν δίπλα στους πρόσφυγες, να τους υποστηρίξουν ηθικά και υλικά και να απαντήσουν στα φαινόμενα ρατσισμού υψώνοντας τις δικές τους φωνές.

Δηλώνουν ότι προσεύχονται για όσους εργάζονται πλάι στους πρόσφυγες και ευχαριστούν τους Προέδρους, Δημοκρατίας και Υπουργικού Συμβουλίου αντίστοιχα, για την εμπιστοσύνη τους στο διάλογο και όσα κάνουν “για την ειρηνική συμβίωση σε μια κοινωνία πιο ανεχτική” ( εμφανή αναφορά στην αντίθετη δραστηριότητα του Υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι… ).

Οι μοναχές αυτές ζουν σε ¨κλειστές “ μονές, αλλά αυτό δεν τις εμποδίζει να έχουν “ ανοιχτά “ μάτια στα προβλήματα του καιρού μας …

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
δικηγόρος
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη” της Καθολικής Εκκλησίας

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ποιμαντική επιστολή Ιεραρχίας

                  ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αρ. Πρωτ.: 5606/2024      Σύρος, 23 Φεβρουαρίου 2024 Προς τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα Αδελφοί μας και

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Φεβρουαρίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου