Ο Θεός Πατέρας και Μητέρα

Ο Θεός Πατέρας και Μητέρα

Την περασμένη Κυριακή  σε μερικά μέρη, όπως στην Πατρίδα μας, γιορτάστηκε η ημέρα της μητέρας. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να ευχηθώ σε όλες τις μητέρες: Να τις συνοδεύει η ευλογία του Θεού και η προστασία της Παναγίας Μητέρας. Σκέπτομαι ιδιαίτερα τις μητέρες των ιερέων μου και των μοναχών και μοναζουσών των τοπικών Εκκλησιών. Σκέπτομαι, προσευχόμενος και τις μητέρες των ιερέων που από τον ουρανό συνοδεύουν τα παιδιά τους που υπηρετούν το Θεό και τους συνανθρώπους τους ως ιερείς του Κυρίου. Επίσης σκέπτομαι με αγάπη τις μονάζουσες αδελφές των δύο εκκλησιαστικών μου επαρχιών. Αν και δεν είναι βιολογικά μητέρες, τους κατέχει μια μεγάλη μητρική αγάπη και τη μεταδίδουν απλόχερα σε αυτούς που την έχουν περισσότερο ανάγκη.               

Και τώρα επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας μια θεολογική σκέψη: Ο Θεός είναι Πατέρας και μητέρα.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 1978 ο μόλις 33ών ημερών Πάπας Ιωάννης – Παύλος Α΄, σε μια ομιλία του, εκστόμισε κάτι που σκανδάλισε μερικούς: «Ο Θεός είναι πατέρας, αλλά ακόμα περισσότερο, είναι μάνα».

Το ξέρουμε πως ο Θεός είναι ο κατεξοχήν Πατέρας. Έτσι τον επικαλούμαστε στο Πάτερ ημών. Ο Θεός δεν γίνεται Πατέρας όπως οι άνθρωποι, είναι Πατέρας από όλη την αιωνιότητα, από πάντα,  αλλά είναι ταυτόχρονα και Μητέρα. Αλλά με ποια έννοια ο Θεός είναι Πατέρας και Μητέρα; Η πα­τρό­τητα του Θεού είναι διαφορετική από αυτή των ανθρώπων.Η Κατήχηση της Καθολικής Εκκλησίας διδάσκει:  «Αποδίδοντας στο Θεό το όνομα "Πατέρας", η γλώσσα της πίστεως υποδεικνύει κυρίως δύο όψεις: πρώτο ότι ο Θεός είναι η πρώτη πηγή των πάντων και υπερβατική εξουσία και δεύτερον ότι ο Θεός είναι ταυτόχρονα καλοσύνη και στοργική φροντίδα για όλα τα παιδιά του. Η γονική αυτή τρυφερότητα του Θεού θα μπορούσε επίσης να εκφρασθεί με την εικόνα της μητρότητας, που υποδηλώνει περισσότερο την αγάπη του Θεού, την οικειότητα μεταξύ Θεού και πλάσματος. Μ' αυτόν τον τρόπο η γλώσσα της πίστεως αντλεί τους όρους της από την ανθρώπινη εμπειρία των γονέων οι οποίοι κατά κάποιο τρόπο αποτελούν τους πρώτους αντιπροσώπους του Θεού για τον άνθρωπο. Αλλά η εμπειρία αυτή μας λέει επίσης ότι οι γονείς-άνθρωποι ενδέχεται να σφάλουν και  να παραμορφώσουν την εικόνα της πατρότητας και τη μητρότητας. Αρμόζει λοιπόν να υπενθυμίσουμε ότι ο Θεός υπερβαίνει την ανθρώπινη διάκριση των δύο φύλων. Δεν είναι ούτε άνδρας, ούτε γυναίκα. Είναι Θεός. Υπερβαίνει επίσης την πατρότητα και την μητρότητα των ανθρώπων, έστω και αν αυτός είναι η πηγή της προελεύσεώς τους και το μέτρο τους» (αρ. 239).

Ο Θεός είναι Πατέρας και μητέρα για το λαό του γιατί είναι Αγάπη. Στην Αγία Γραφή συναντάμε συχνά τη φράση ότι ο Θεός αγαπάει το λαό του περισσότερο από μια μητέρα. Έτσι π. χ. ο Προφήτης Ωσιέ παρουσιάζει τη σχέση του Θεό με το λαό του σαν τρυφερή μητέρα που φροντίζει τα πολύ μικρά παιδιά της:  «Αυτά λέει ο Κύριος: "Από την Αίγυπτο κάλεσα το γιο μου. Εγώ δίδαξα τον Εφραίμ να περπατάει, τους κρατούσα στα χέρια μου, και δε γνώριζαν ότι τους φρόντιζα. Τους έσυρα με δεσμά ευσπλαχνίας, με δεσμούς αγάπης, και ήμουν γι' αυτούς σαν εκείνους που υψώνουν το παιδί στο μάγουλό τους, και παρέκκλινα προς αυτόν για να τραφεί"» (Ωσιέ, 11. 1β, 3-4).

Μια μάνα μπορεί να λησμονήσει το παιδί της, ο Θεός όμως ποτέ: «Να ευφραίνεστε, ουρανοί, και να αγάλλεσαι, γη. Τα βουνά να ψάλλετε αίνο, επειδή ο Κύριος παρηγορεί το λαό του, και ελεεί τους φτωχούς του. Αλλά, η Σιών είπε: "Ο Κύριος με εγκατέλειψε, και ο Κύριος με λησμόνησε". Μήπως μπορεί η γυναίκα να λησμονήσει το βρέφος της, ώστε να μην ελεήσει το παιδί των σπλάχνων της; Αλλά, κι αν αυτή λησμονήσει, εγώ όμως δε θα σε λησμονήσω ποτέ» (Ησαΐας,  49, 14-15).

Είναι γνωστός ο ισχυρισμός του  Κλήμη Αλεξανδρείας (150-215 μ. Χ.):  «Ο Θεός με την τρυφερότητα του γίνεται μητέρα».

Τελειώνω με μια φράση του Πάπα Φραγκίσκου: «Ο Θεός είναι πατέρας και μάνα για όλους, ακόμα και για τους εγκληματίες!».

Τι παράξενος αυτός ο Θεός, δεν παύει ποτέ να μας εκπλήττει!

Με αυτόν το Θεό μας, εύχομαι κάθε καλό για όλες τις μητέρες και  λέω σε αυτές: «Κουράγιο, έχετε κάτι από το Θεό μέσα σας: την τρυφερότητα και την αγάπη».

+Ιωάννης Σπιτέρης 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 26ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1 Οκτωβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου